Nevastuica

Nevastuica
  • Areal: Emisfera nordica
  • Habitat: Paduri si zone deschise
  • Hrana: Carnivor (soareci, lemingi)
  • Marime: 22 – 38 cm
  • Greutate: 240 – 400 g
  • Viteza: 25 km/h (15 mph)
  • Culori: maro inchis si deschis, negru, alb
  • Reproducere: 5 pui
  • Pradatori: vulpe, sarpe, uliu
  • Traieste: solitar
  • Media de varsta: 1 – 3 ani
  • Particularitati: Cel mai mic animal carnivor

In America, nevastuica (Mustela nivalis) este un animal domestic prin definitie – nu exista nevastuici salbatice decat in nordul Americii, dar si ele au fost lasate in salbaticie de catre om, nu sunt periculoase iar instinctele de vanator le lipsesc cu desavarsire.

La noi nevastuica nu este asa populara ca in alte tari incat sa fie adoptata ca animal de companie, dar va garantez ca daca i se ofera iubire si atentie aceasta se ataseaza de stapan cu usurinta.

Hrana Nevastuica

Nevastuica are nevoie de hrana bogata in proteine, este preponderent carnivora, puteti folosi si hrana uscata pentru pisici dar atentie la concentratia de proteine (sa fie peste 32%) iar cantitatea de magneziu sa fie scazuta, nu au nevoie de mult magneziu in alimentatie.

Sunt mari amatoare de alune, popcorn (dar nesarat), banane, unt de arahide. Aceste alimente insa nu constituie masa lor zilnica, sunt doar desertul si nu le dati in cantitati mari. Sub nici o forma nu le dati ciocolata sau produse cu cafeina, s-ar putea sa „cerseasca” dar nu va lasati impresionati; desi pe noi nu ne afecteaza consumul de ciocolata, nevastuica s-ar putea sa aiba neplaceri.

In salbaticie ea vaneaza iepuri, soareci, pasari, broaste, veverite si alte animale mici. Poate fi gasita de multe ori stand de paza la gaurile vizuinilor ale animalelor pe care le vaneaza.

De obicei vaneaza noaptea; isi ucide prada muscand-o de ceafa. Crescatorii de pasari nu prea agreaza nevastuicile deoarece acestea le pot omora cateva pasari la un singur atac, dar nevastuicile sunt si animale folositoare pentru ca se hranesc cu soareci si alte rozatoare daunatoare omului.

Aspect Nevastuica

Nevastuica are corpul subtire, alungit si foarte flexibil. Ochii sunt mari, bulbucari si inchisi la culoare. Picioarele si coada sunt relativ scurte, acestea fiind mai putin de jumate din lungimea corpului.

Picioarele se termina cu gheare ascutite. Fiecare individ are de obicei 4 perechi de mameloane, dar sunt vizibile doar cele de la femele.

Lungimea si marimea speciei difera in functie de regiune. Masculii pot fi de 1.5 ori mai mari decat femelele. Coada variaza si ea constituid 13 pana la 30% din lungimea corpului animaului. Lungimea medie la masculi este de 13 – 26cm, iar la femele 11 – 20cm.

Blana este densa, scurta si moale. Partile superioare sunt mai inchise la culoare si variaza geografic de la roscat inchis la culoarea nisipului.

Partile inferioare, maxilarul inferior, fetele inferioare ale picioarelor si burta sunt de culoare alba.

Comportament Nevastuica

Cele mai citite articole

Nevastuica este un animal feroce in ciuda dimensiunilor mici si un animal iute.

Este un vanator profesionist deplasandu-se practic fara sa fie auzit pana aproape de prada apoi se arunca asupra victimei.

Unii oameni cred ca nevastuica miroase mai rau ca un sconcs din cauza glandelor acesteia. Are ca dusmani serpii, soimii si bufnitele.

Este vanata pentru superba blana. Este cunoscuta pentru agresivitatea sa de multe animale. Unii cred ca nevastuica omoara fara motiv si atunci cand nu ii este foame. Sunt la fel de curioase ca si ratonii.

Isi vara capul in fiecare scorbira si cotrobaie fiecare boschet, se uita dupa fiecare copac.

Dihorii si nurcile ii sunt veri.

Reproducere Nevastuica

Perioada de imperechere a nevastuicilor este in aprilie – iulie. Perioada de gestatie dureaza 34-37 zile. In emisfera nordica media puiilor este de 6 „ghemotoace” pe sezon care ajung la maturitate in 3-4 luni.

Masculii se pot imperechea in primul an pe viata, lucru care nu are succes de obicei.

Puii au la nastere culoarea roz, sunt goi, orbi si surzi. La numai 4 zile incepe sa le creasca blana moale si pufoasa care ii protejeaza.

La 10 zile incepe sa se vada diferenta intre culorile blanii, partea superioara si partea inferioara de culoare alba. Dupa 2-3 saptamani apar dintii de lapte, dar alaptarea poate dura chiar si 12 saptamani.

Ochii si urechile sunt complet functionale in jurul varstei de 4 saptamani, iar pana la 8 saptamani instinctul de vanator este dezvoltat.

Dupa 12 saptamani fiecare incepe sa mearga pe drumul sau.

Poze Nevastuica

Stiati ca …
  • Nevastuica femela moare daca intra in calduri si nu iai gaseste perechea.
  • Nevastuicile, dihorii si chiar jderii se strecoara cateodata in crescatorii, unde produc adevarate masacre la porumbei.

Cele mai citite articole