Elan

Origine

Infraordinul Pecora cuprinde totalitatea rumegatorelor tipice, cu un stomac complet dezvoltat, impartit in patru compartimente. Cu mici exceptii (cerbii moscati si cerbii moscati pitici, caprioarele de apa), reprezentantii acestui infraordin au oasele frontale prevazute cu excrescente (de regula numai masculii), sub forma de coarne simple sau de coarne ramificate.

Coarnele simple au o crestere permanenta si sunt formate dintr-o masa cornoasa, sustinuta pe un ciot osos, iar cele ramificate sunt formate numai din os, fara acoperamant cornos si se schimba in fiecare an.

Elanul este considerat animalul national al Suediei si Norvegiei. In ambele tari este numit Regele padurilor, probabil din cauza formei
coarnelor care aduce vag cu o coroana. Statul New Hampshire este renumit pentru marea populatie de elani.

Hrana Elan

Hrana elanilor este formata, cu predilectie, din frunze, coaja arborilor, ramuri subtiri si muguri pe care le culege din coronament, la inaltime.

Uneori se infrupta si din vegetatia acvatica, dezvoltata in zone mlastinoase. Se apreciaza ca un elan adult are nevoie de cea 15 kg de hrana pe zi.

Aspect Elan

Animalele cu coarne ramificate sunt cuprinse in familia Cervidae. Uriasii familiei cerbilor sunt elanii (Alces). Acestia au o conformatie greoaie, picioarele inalte, gatul gros si scurt. Coarnele lor se latesc in forma de lopeti. Oasele nazale sunt regresate, fapt pentru care au narile foarte mari.

Maselele de sus, late si joase sunt perfect asemenatoare cu cele ale girafelor. Corpul scurt si inalt este sustinut de picioare puternice, cele din fata fiind vizibil mai ridicate. Culoarea blanii variaza de la brun cenusiu pina la cafeniu-inchis, aproape negru.

Raspandirea lor este circumpolara. Elanii traiesc in padurile din emisfera nordica, in zona temperata si subarctica, acoperind un areal ce cuprinde Scandinavia, Siberia si jumatatea nordica a Americii de Nord. Speciile cele mai cunoscute sunt: elanul american (Alces americanus), elanul urias (A. gigas), elanul Siberiei rasaritene (A. pfizenmayeri) si elanul european (A. alces).

Diferentele dintre aceste specii tin de forma coarnelor (elanul american are coarnele mai palmate decat elanii din Eurasia, de ex.) si de dimensiuni (elanul urias din Alaska poate ajunge la o inaltime de 2,4 m si o lungime de 3.2 m, dimensiunea medie a elanilor fiind de 1.8 m inaltime).

Comportament Elan

Un elan adult are putini inamici, dar o haita de lupi poate fi o amenintare, in special pentru femelele cu pui. Tigrul siberian si ursul grizzly
sunt cunoscuti ca dusmani naturali ai elanului, cu toate ca ursii mai frecvent fura elanii ucisi de lupi, decat sa-i vaneze ei insisi.

Domesticirea elanului a fost incercata in U.R.S.S in perioada interbelica. Primele experimente au fost neconcludente, dar prin infiintarea unei ferme de elani la Pechora-Ilych in 1949 a fost creat un program, la scara mica, de domesticire, implicand cercetari de selectie a animalelor pe baza caracteristicilor individuale.

Din 1963, programul a continuat la ferma de elani de la Kostroma , care detinea un numar de 33 elani domestici in anul 2003.

Reproducere Elan

Anual, dupa sezonul de imperechere, toamna tarziu, masculii isi pierd coarnele. Primavara, locul acestora va fi luat de o pereche de coarne noi, a caror crestere dureaza de la 3 pana la 5 luni (coarnele se numara printre organele cu cea mai rapida crestere din lumea animala).

In cazul in care masculul este castrat el isi va pierde coarnele pe care le poseda, in locul lor crescandu-i unele atipice, deformate, pe care le va purta toata viata.

Dupa o perioada de 35-38 de saptamani de la imperechere, femela aflata la prima sarcina da nastere unui singur vitel. La urmatoarele sarcini poate fata maxim doi vitei, insa acest lucru se intampla destul de rar. Vitelul ramane langa mama sa aproximativ 2 ani.

Spre deosebire de cerbul comun, care isi formeaza harem in perioada de imperechere, elanul, desi poligam, se limiteaza la o singura femela. Nici parada nuptiala nu este la fel de spectaculoasa ca bocanitul cerbului comun, ci se rezuma la o manifestare sonora momotona, un fel de mormait nazal.

Poze Elan

Vezi si 16 cele mai inteligente animale