Monitorul de savana

Monitorul de savana

Origine

Monitorul de savana (Varanus exanthematicus) face parte din familia Varanidae, genul Varanus. Este originar din Africa si tarile in care traieste sunt multe: Mauritania, Senegal, Gambia, Guinea Bissau, Guinea, Sierra Leone, Liberia, Mali, Coasta de Fildes, Burkina Fasso, Ghana, Togo, Benin, Niger, Nigeria, Chad, Camerun, Sudan, Etiopia, Eritrea, Kenya, Uganda, Congo.

Specia cunoscuta in Europa si sub denumirea de Monitorul lui Bosc poarta aceasta denumire datorita lui omului de stiinta Louis Bosc, care a descris pentru prima data specia.

Denumiri straine: engleza: African Savannah Monitor, franceza: Varan des savanes, germana: Steppenvaran, spaniola: Varano de sabana.

Este cunoscut si ca Monitorul lui Bosc.

Hrana Monitor de savana

Monitorul de savana se hraneste aproape exclusiv cu artropode si moluste.

Din dieta fac parte animale mici (nu mai mari de doua luni), greieri, scorpioni, anfbieni, s.a.

Dupa o anumita perioada adultii descopera gustul melcilor.

Caracteristici Monitor de savana

Este un animal cu membre puternice dar delativ scurte, cu craniu si dentitie adaptate pentru vanatoare. Rareori depaseste 1.5m lungime.

Femelele sunt ceva mai mici decat masculii. Culoarea pielii depinde de habitatul in care traieste. Solzii sunt mari si destul de rari. Greutatea lui, in special a masculilor este de 5-6kg.

Cele mai citite articole

Principalii pradatori ai monitorului de savana sunt serpii, pasarile si oamenii. Una din protectiile naturale de care beneficiaza si o foloseste foarte bine este camuflajul.

Prefera sa faca pe mortul sau sa fuga atunci cand este in pericol, iar cand este incoltit se apara cu lovituri de coada si muscaturi puternice.

Alte metode de intimidare sunt fluieratul, miscarea cozii si lovirea cu putere in pamant.

In momentul de fata nu este o specie amenintata, dar este cautata si vanata pentru piele, carne si comertul cu animale. Sute de mii poate chiar 1-2 milioane de exemplare au fost capturate si exportate numai in America de Nord in ultimii ani la care se mai adauga si comertul cu animale nedeclarat care este semnificativ.

Reproducere Monitor de savana

Copulatia poate dura cateva ore. Dupa aproape patru saptamani de la imperechere femela depune intre 10 si 50 de oua. Tot ea va face un cuib in pamant de 15-30cm adancime.

Unele femele aleg sa-si depuna ouale in musuroaie de termite (probabil pentru ca poate sapa mai usor).

Dupa o perioada de incubatie la temperatura de 29-30grC in aproximativ 5-6 luni ies puii (de obicei in martie). Nou-nascutii au 13cm lungime si cantaresc 20 de grame.

La 4 saptamani de la nastere puii vor incepe sa vaneze singuri in principal insecte.

Poze Monitor de savana

Stiati ca ..

  • Monitorul de savana mananca melci ?
  • Poate depasi 5kg ?

Citeste si despre Broasca Testoasa de Florida (cu tample rosii)

Bibliografie:

Cele mai citite articole