Dragonul de munte

Dragonul de munte

Origine

Dragonul de munte (Acanthosaura armata) apartine unei specii de soparle care populeaza regiunile cu paduri tropicale, cu vegetatie densa din sudul Asiei, din Vietnam, Myanmar, Cambodgia, Indonezia, China si Thailanda.

Dragonul de munte face parte din ordinul Squamata si familia Agamidae.

Este cunoscut si sub numele de Agama de munte.

Hrana Dragon de munte

Hrana sa consta in special din insecte, mai ales greieri si larve de insecte. De asemenea consuma ocazional si rame, paianjeni, mici amfibieni si pestisori.

Caracteristici Dragon de munte

Aceasta reptila se distinge in special prin tepii de pe spate si gat, precum si de deasupra ochilor. La unele exemplare creasta de pe cap este alcatuita din tepi mult mai mari decat cei de pe spate. Un exemplar adult are corpul acoperit cu solzi si poate ajunge la lungimea de 24-30 cm.

In general masculii sunt mai mari decat femelele, ajung la cel mult 30 cm, iar femelele doar la maxim 27 cm. In functie de intensitatea luminii, dragonul de munte isi poate schimba coloritul in diferite nuante de maroniu sau verzui.

Temperamentul acestei soparle este calm si docil, ea prefera sa stea ascunsa in crapaturile stancilor sau sub pietrele din padurile montane, la altitudini de pana la 750m.

Cele mai citite articole

Cand se simte in pericol incearca sa fuga in tufisurile dese, daca nu reuseste acest lucru si nu are nici o posibilitate de scapare atunci isi umfla sacul de la gat – ca mijloc de intimidare al dusmanului.

Reproducere Dragon de munte

In perioada de reproducere, in sezonul ploios, femela depune un numar de 9-19 oua intr-un cuib din materiale vegetale de pe sol, pe care le incubeaza mai mult de o luna.

Pentru a fi crescuta in captivitate trebuie sa-i fie asigurat un spatiu de locuit – un terariu – ale carui dimensiuni minime este bine sa fie de: 1 m lungimea, 0,6 m latimea si 1,20 m inaltimea. Desigur, daca terariul va fi mai mare este si mai bine pentru confortul reptilei.

Umiditatea in terariu trebuie sa fie de 70-80%, iar temperatura de 25-27grC. Pentru umiditate se poate folosi un generator de ceata sau un pulverizator de apa, iar pentru reglarea temperaturii (niciodata aceasta nu trebuie sa depaseasca 30grC) se foloseste un termostat.

Este foarte important sa se tina cont ca aceasta soparla este o mare iubitoare de apa, de aceea este cunoscuta si sub denumirea de dragonul de apa. La ea deshidratarea poate constitui o adevarata problema.

De aceea ar fi ideal daca s-ar folosi un bazin cu apa curgatoare (o fantana artificiala sau alt mecanism de apa), deoarece agama de munte nu prefera apa statatoare.

In terariu se pot pune crengi groase, cu multe frunze, naturale sau artificiale, pentru a realiza un decor necesar acestei specii si un aspect placut terariului. Hrana sa consta din greieri, viermi, lacuste, rame – care se pot cumpara de la magazinele pescaresti.

Poze Dragon de munte

Stiati ca ..
  • Cand e in pericol incearca sa fuga in tufisuri dese.
  • Daca nu poate sa fuga isi umfla sacul de la gat pentru a intimida adversarul.

Citeste si despre Broasca Testoasa de Florida (cu tample rosii) sau Soparla mexicana

Bibliografie:

Cele mai citite articole