Dragonul zburator

Dragonul zburator

Origine

Cele peste 200 de specii ale familiei dragonilor zburatori (Agamidae) se recunosc dupa dentitia acrodonta, diferita de cea a iguanelor, care este pleurodonta.

Soparla zburatoare face parte din ordinul Squamata si familia Agamidae.

Hrana Dragon zburator

La cele mai multe dintre speciile acestei familii hrana consta din insecte; unele dintre ele se pot hrani insa si cu fructe, frunze si ierburi.

Ca hrana prefera insectele mici, furnicile si termitele, pe care le vaneaza, asteptand sub copaci pana cand acestea apar pe scoarta. Dragonul zburator este un animal diurn, dimineata si in dupa-amiezile calduroase se ascunde, insa, de lumina soarelui.

Este cunoscuta si sub denumirea de „soparla zburatoare”. Se gaseste in regiunile cu paduri tropicale si paduri seculare din sud-estul Asiei, mai ales in India de Nord si Indonezia.

Caracteristici Dragon zburator

Dentitia agamidelor se caracterizeaza printr-o diferentiere intre incisivi, canini si molari. Limba lor este scurta, carnoasa si concrescuta pe toata lungimea sa. Coada nu este atat de fragila ca la celelalte soparle si nu se rupe atat de usor.

Desigur ca, ceea ce ii diferentiaza net de toate celelalte soparle este, in primul rand, capacitatea lor de a zbura, nemaintalnita la nicio alta specie. Dragonul sau soparla zburatoare este o prezenta obisnuita in padurile tropicale din sud-vestul Asiei si India.

Corpul lor prezinta un colorit interesant cu portocaliu, rosu si pete albastre, care ii permit sa se camufleze atunci cand se afla in pericol.

Cele mai citite articole

Pe ambele parti ale corpului draco volans are atasata cate o membrana subtire de piele. Intinsa la maximum cu ajutorul coastelor mobile alungite aceasta membrana ii permite sa planeze chiar si 8 m printre copaci.

Dimensiunile acestei soparle pot ajunge de la 19 la 23 de cm., fiind animale inofensive pentru vertebratele mai mari sau pentru om.

De fiecare parte a corpului prezinta 5-6 coaste prelungite, care poarta o membrana ca un fel de parasuta semicirculara, care este stransa langa corp cand soparla se afla in stare de repaus si este intinsa mai ales cand soparla face sarituri.

Parasuta nu are legatura cu picioarele, ea serveste pentru a pluti intre trunchiurile copacilor si a evita pradatorii, cum sunt serpii si pasarile. Cand vrea sa sara, isi impinge coastele in afara, isi deschide larg pliurile de piele, decoleaza si apoi cand aterizeaza isi inchide pliurile inapoi.

Are capacitatea de a face sarituri pe distante de 10-20 m si de a ocoli obstacolele in timpul zborului, prin miscarea cozii si a pliurilor.

Fiind o reptila arboricola, ea nu coboara pe pamant decat daca este silita. In jungla pot fi observate foarte greu, doar atunci cand coloritul viu al sacului gular al masculului iese in evidenta, altfel ele sunt camuflate perfect.

Reproducere Dragon zburator

In perioada de imperechere, masculul isi intinde in fata femelei membrana de zbor viu colorata si incepe sa se invarta in jurul ei. Multe dintre soparle folosesc aceasta miscare atat pentru imperechere dar si pentru aparare.

Reproducerea este ovipara, femela paraseste siguranta arborilor pentru a depune cele 8-12 oua pe sol, in nisip sau pamant. Dupa eclozare puii au lungimea corpului de 2,5 cm si lungimea cozii de 4 cm.

Poze Dragon zburator

Stiati ca ..
  • Este singura soparla care poate zbura?

Citeste si despre Broasca Testoasa de Florida (cu tample rosii) sau Soparla mexicana

Bibliografie:

Cele mai citite articole