Arlechin

peste-arlechin-negru-portocaliu-acvariu
  • Origine: Asia de Sud-Est, Malaezia, Singapore, Sumatra, Thailanda
  • Marime la maturitate: 4-5 cm
  • Durata de viata: 6 ani
  • Dieta: omnivor; consuma majoritatea tipurilor de hrana
  • Inmultire: depune oua; dificil de imperecheat
  • Ingrijire: obisnuita
  • pH apa: 6.0-7.5
  • Duritatea apei: pana la 12 dGH
  • Temperatura: 24-28 grade Celsius

Origine

Pestele arlechin (Harlequin rasboraeste unul dintre cei mai indragiti pesti de acvariu.

Poate fi intalnit in apele din Asia. Face parte din ordinul Cypriniformes, familia Cyprinidae, genul Rasborinae.

Atat in mediul natural cat si in acvariu prefera substratul inchis la culoare si lumina naturala. Au nevoie atat de un acvariu spatios in care sa fie vegetatie deansa in care sa se poata scunde si zone de schise pentru inot.

Numele de Peste Arlechin provine de la desenul triunghiular, negru, care vine in contrast cu celelalte culori. Denumirea stiintifica  provine din limba greaca si inseamna „cu forma diferita”.

Hrana peste arlechin

Este un peste omnivor. Poate fi hranit cu aproape orice tip de hrana pentru pestii de acvariu. Nu este o specie pretentioasa asa ca hrana n-o sa fie o problema.

Este bine sa variati hrana in timp pentru ca pestii sa capete imunitate.

Mare atentie la Tubifex. Daca nu este achizitionat din locuri corespunzatoare poate veni cu boli la pachet. Personal nu am avut probleme cand am hranit pestii cu acesti viermi tubifex , dar multi crescatori confirma ca pot fi purtatori de diverse boli.

Aspect peste arlechin

Poate atinge lungimi de 4-5 cm.

Este un peste de talie mica cu corpul in forma de romb a carei culoare de baza este de un oranj-rozaliu de la cap si pana la aripioara caudala. In partea posterioara a corpului are un desen in forma triunghiulara de culoare neagra, ce incepe de la mijlocul corpului si se termina pe aripioara caudala.

Intensitatea culorii este influentata de factori din mediul inconjurator, precum calitatea apei. Culoarea inotatoarelor dorsala, caudala si anala este rosu, cea din urma fiind mai mult pigmentata si, in rest, transparenta.

Cele mai citite articole

Masculii sunt mai slabi decat femelele si au dunga neagra curbata. Dunga neagra a femelelor este perfect dreapta.

Caracteristici peste arlechin

In mediul natural traiesc in bancuri mari si se recomanda si in acvarii sa fie cel putin cateva exemplare (5 – 10) din aceeasi specie.

Este o specie relativ comuna de acvariu care poate vietui alaturi de alti pesti pentru ca tolereaza alte specii foarte bine.

Pentru ca dezvoltarea sa fie corecta se recomanda un acvariu de 50 – 100 de litri.

Daca facem exceptie de faptul ca reproducerea lor este relativ dificila sunt pesti recomandati pentru incepatori.

Reproducere peste arlechin

Este o specie de pesti destul de greu de reprodus in captivitate, dar nu imposibil.

Daca sunt create toate conditiile pestii se vor inmulti. Se recomanda cresterea si inmultirea lor in bancuri. Pentru o competitivitate este nevoie de cel putin doi masculi la o femela.

Temperatura apei trebuie sa fie de 24-28 de grade.

Masculul poate impinge femela usor din lateral si isi freca burta de lateralul ei, pentru a o directiona spre locatia de imperechere. Pe masura ce ouale sunt eliberate masculul se va apropia si le va fertiliza.

De obicei prinde ouale de frunzele din mediul inconjurator.

Dupa depunerea si fertilizarea icrelor este bine sa scoateti adultii din acvariu pentru ca pot manca puii nou-nascuti. Acestia ating maturitatea dupa 9 luni de la nastere.

Poze  peste arlechin

Cele mai citite articole