Iluminatul acvariului

Iluminatul acvariului

Iluminatul acvariului

Acvariul are nevoie, pe langa, vibrator, filtru, incalzitor si de o sursa de lumina care sa ofere plantelor energia necesara fotosintezei si care sa scoata in evidenta acvariul pentru a putea fi apreciat.

Plantele, in procesul de fotosinteza necesita lumina mai ales din spectrul albastru si orange-rosu, radiatia verde fiind respinsa in mare masura, deci este bine de retinut ca nu orice lumina este la fel de buna.

In lipsa luminii plantele inceteaza procesul de fotosinteza si prin respiratie ele consuma oxigenul solvit, eliminand dioxid de carbon, viciind totodata apa din acvariu. De asemenea in acvariile neiluminate in mod corespunzator se dezvolta multe si diferite microorganisme care polueaza apa si o fac improprie atat pentru pesti, cat si pentru plantele acvatice.

Soarele este sursa de lumina si energie in majoritatea ecosistemelor Pamantului, inclusiv a celor acvatice, insa pentru acvarii acesta are doua dezavantaje majore si anume nu poate fi dozata si conduce la dezvoltarea exploziva a algelor ce dau acvariului un aspect respingator.

Deci cel mai bine este sa alegem o sursa artificiala de lumina, iar acestea sunt de doua categorii: incandescente si fluorescente.

Lumina incandescenta emisa de bec are si el cateva dezavantaje majore printre care randamentul mic consum-lumina, becul consuma multa energie electrica insa doar o mica parte din aceasta (cca 5%) o transforma in lumina iar resul (95%) se transforma in energie termica, adica degaja caldura. Lumina si caldura pe care o degaja becul fac ca acvariul sa fie predispus dezvoltarii exagerate de alge si grabesc evaporarea apei.

Iluminatul acvariului

Lumina fluorescenta, rezultatul tubului fluorescent are un randament mult mai mare (de cca 95%) si deci un consum mult mai mic, pe de alta parte acesta nu favorizeaza dezvoltarea algelor si nu grabeste evaporarea apei.

Este important ca, dupa ce am ales sursa de lumina, bec sau tub fluorescent, sa ii stabilim locul. Cel mai bine este ca sursa de lumina sa fie deasupra acvariului, nu in lateral, la o inaltime suficienta de suprafata apei, pentru a evita contactul, cum este cazul lampilor suspendate.

Cele mai citite articole

De multe ori, in comert acvariile sunt vandute impreuna cu capace dotate cu sistem de iluminat , ceea ce satisface nevoia acvariului atat de lumina cat si de capac, cel din urma fiind necesar pentru a minimaliza evaporarea apei, pentru a evita ca pestii sa sara din acvariu, pentru a evita patrunderea diferitelor obiecte, praf sau chiar alte animale in acvariu.

Durata de iluminare este si ea importanta deoarece in conditii de intuneric sau lumina continua, pestii se streseaza. Un acvariu trebuie sa fie iluminat intre 8 si 10 ore pe zi ceea ce nu este foarte dificil avand in vedere ca in comert se gasesc prize reglabile si se poate stabili ora de aprindere si de stingere a neoanelor. Chiar mai mult, daca acvariul este iluminat de mai multe neoane acestea se pot aprinde si stinge secvential imitand astfel iluminarea naturala.

Intensitatea luminii este foarte inportanta si ea se stabileste in funtie de volumul acvariului, de disponibilitatea spatiului si de originea speciilor de flora si fauna din acvariu. De obicei se calculeaza ca 1w sa fie repartizat la 2-3 litri de apa. De exemplu pentru un acvariu de 100 litri sunt necesare doua tuburi, la unul de 200 litri sunt necesare 3 tuburi iar la unul de 300 litri se vor folosi 4 tuburi cu o putere de 30w. Dupa calcularea necesarului de lumina este de preferat sa ne asiguram ca pierderile sunt cat mai mici, astfel trebuiesc urmarite urmatoarele:

-in cazul in care acvariul prezinta un capac de sticla iar sursa de lumina este deasupra acestuia, trebuie sa se asiguram ca acest capac este tot timpul curat, de asemenea si apa acvariului trebuie sa fie curata;

-sa se reduca sau sa se controleze dezvoltarea plantelor cu frunze plutitoare (exp: Nimphaea sp.) sau a plantelor plutitoare ( exp: Lemna minor, Riccia fluitans).

 

Citeste si despre Ingrijirea melcilor sau reproducerea melcilor de acvariu

 

Bibliografie:

Cele mai citite articole