Marea Mediterană este una dintre cele mai bogate zone marine din lume, cu peste 700 de specii de pești identificate. Aflată între trei continente, această mare semi-închisă oferă o varietate de habitate – recifuri stâncoase, câmpii nisipoase, lagune și ape adânci. Compoziția faunei marine combină elemente atlantice, tropicale și endemice.
🔹 Doradă (Sparus aurata) – pește popular în gastronomia mediteraneană
🔹 Barbun (Mullus barbatus) – trăiește pe fund nisipos, gust delicat
🔹 Ton roșu (Thunnus thynnus) – specie migratoare de dimensiuni mari
🔹 Pește spadă (Xiphias gladius) – prădător rapid, pescuit sportiv și comercial
🔹 Chefal (Mugil cephalus) – preferă zonele de coastă și estuare
🔹 Sardină (Sardina pilchardus) – specie pelagică, consumată în cantități mari
🔹 Anșoa (Engraulis encrasicolus) – mic, dar extrem de important în lanțul trofic
🔹 Scorpie de mare (Scorpaena scrofa) – aspect dur, veninos, dar comestibil
🔹 Pagel (Pagellus erythrinus) – pește de fund, des întâlnit în pescuitul de coastă
🔹 Zargan (Belone belone) – corp alungit, cu bot ascuțit, viteză mare
🔹 ape de coastă – bogate în vegetație și oxigen, ideale pentru chefal, doradă
🔹 funduri nisipoase sau pietroase – zone preferate de barbun, pagel, cambulă
🔹 ape adânci și deschise – habitat pentru ton, pește spadă, sardină
🔹 recife artificiale și zone stâncoase – ascunzători pentru scorpie de mare, murene
🔹 estuare și lagune – medii mixte, adesea populare cu chefali, sturioni tineri
🔹 pescuit comercial – cu plase, năvoade, traulere (ton, sardină, pește spadă)
🔹 pescuit tradițional de coastă – cu undițe, năluci, setci (doradă, chefal, pagel)
🔹 reglementări internaționale și locale – limite de captură, dimensiuni minime
🔹 acvacultură dezvoltată – doradă, biban de mare, ton în crescătorii marine
Multe specii sunt sub presiune din cauza pescuitului excesiv, poluării și schimbărilor climatice, motiv pentru care sunt protejate prin convenții și zone marine conservate.
🔹 doradă la grătar – cu ulei de măsline, lămâie și rozmarin
🔹 barbun prăjit – crocant, servit cu salată de fenicul
🔹 ton în crustă de susan sau marinat – rețetă rafinată
🔹 chefal în saramură – cu usturoi, ardei copți și mămăligă (în Balcani)
🔹 sardine la cuptor sau în conservă – rapide și bogate în omega-3
🔹 anșoa marinate – tapas spaniol sau gustare italiană
Peștele din Marea Mediterană este apreciat pentru gustul său fin, textura fermă și aportul nutrițional de calitate.
🔹 Tonul roșu poate atinge peste 500 kg și înoată cu viteze de 70 km/h
🔹 Scorpia de mare are țepi veninoși, dar carnea este delicioasă
🔹 Anșoa este unul dintre cei mai pescuiți pești din lume
🔹 Peștele zargan are oase verzi – complet comestibile
🔹 Unele specii intră din Canalul Suez (migrație lessepsiană) – ex: pești tropicali care devin invazivi
Calendar Evenimente