Peștii de apă sărată trăiesc în cele mai vaste și adânci medii ale planetei – mările și oceanele. Sunt diversificați, adaptați la salinitate ridicată, presiune variabilă și ecosisteme marine complexe. De la recifele tropicale până la zonele pelagice și abisale, acești pești domină lanțurile trofice și oferă un spectacol biologic impresionant.
Peștii marini pot fi ososi sau cartilaginoși și sunt grupați în funcție de comportament, habitat și alimentație.
🔹 pești ososi (Osteichthyes) – ton, doradă, chefal, cod
🔹 pești cartilaginoși (Chondrichthyes) – rechini, pisici de mare, pește leu
🔹 pelagici – trăiesc în apă deschisă (ex: macrou, hering, pește spadă)
🔹 bentonici – trăiesc pe fundul mării (ex: cambulă, pisică de mare)
🔹 recifali – colorați, activi, din recife de corali (ex: pește clovn, chirurg, fluture)
🔹 recife de corali – bogăție de culori și forme, ecosisteme fragile
🔹 ape de coastă – zone calde, bine oxigenate, cu vegetație marină
🔹 ape pelagice – oceane deschise, curenți, adâncimi medii și mari
🔹 abisuri oceanice – întuneric complet, presiune ridicată, specii bioluminiscente
🔹 estuare și lagune – tranziție între apă dulce și sărată, adaptare la variații de salinitate
🔹 consum frecvent – ton, cod, hering, doradă, sardină, macrou, chefal
🔹 ornamentale – pește clovn, pește înger, tang, triggerfish, fluture
🔹 prădători mari – rechin alb, baracuda, pește spadă
🔹 abisale – pește lanterna, anghilă abisală, pește dragon
🔹 curiozități – pește cutie, pește balon, unicornfish, murene
Peștii marini pot avea adaptări extreme: unele specii suportă temperaturi sub 0°C, altele trăiesc la 4000 m adâncime fără oxigen abundent.
Peștii marini elimină excesul de sare prin branhiile și rinichii specializați. Structura lor corporală este adaptată pentru a rezista curenților, fluctuațiilor de temperatură și prădătorilor.
🔹 glande de osmoreglare pentru controlul sării
🔹 vezică înotătoare dezvoltată (la peștii ososi)
🔹 corp fusiform pentru viteză sau turtit pentru camuflaj
🔹 solzi protecție sau piele groasă (la rechini)
🔹 simțuri dezvoltate – miros, vibrații, electricitate (ex: rechini)
🔹 pescuiți comercial – ton, cod, pește spadă, macrou, anșoa
🔹 valoroși nutritiv – bogați în omega-3, vitamina D și iod
🔹 metode de preparare – afumat, prăjit, marinat, sushi, la cuptor
🔹 consum frecvent în zonele de coastă – Grecia, Japonia, Italia, țările nordice
Speciile grase (ex: hering, macrou) sunt recomandate în dietele sănătoase, dar trebuie controlată sursa pentru a evita contaminanții (mercur, microplastice).
🔹 Peștele lună (Mola mola) este cel mai greu pește osos – peste 1 tonă
🔹 Peștii fluture formează perechi monogame pe viață
🔹 Peștii din recif își schimbă culoarea în funcție de stare sau mediu
🔹 Unele specii de pești marini pot trăi în simbioză cu anemone, corali sau alți pești
🔹 Există specii hermafrodite care își schimbă sexul în funcție de ierarhia grupului
Calendar Evenimente