Vulpea polara

Origine

Vulpea polara (Alopex lagopus) este o specie de animale carnivore din familia canide care traiesc in regiunile polare de tundra.

Cunoscuta si sub denumirea de vulpea alba sau vulpea zapezii, vulpea arctica reprezinta un mamifer de dimendiuni mici, nativ din regiunile reci ale emisferei nordice.

Hrana Vulpea polara

Hrana vulpilor consta din lemingi (Lemmus lemmus) sau alte rozatoare polare (Lemmus sibiricus, Microtus oeconomus, Myodes rufocanus). Mai consuma si fructe, oua si pui de pasari, ca si cadavre de animale, fiind un insotitor al ursilor polari.

In general, vulpea alba se hraneste cu orice fel de carne, incluzand carne de lemingi, pesti, hoituri sau oua de pasari. Lemingii reprezinta hrana predilecta, o familie de vulpi albe putand consuma zilnic cateva duzine de astfel de mamifere rozatoare.

Vulpea polara este omnivora. Se hraneste cu iepuri polari, pesti, soareci, veverite si fructe de padure, in special in perioada verii. In timpul iernii, mananca resturile lasate lupi sau de ursii polari (daca nu poate sa vaneze). Sapa gauri in pamant in care depoziteaza mancarea. Exemplarele care traiesc in zona de coasta consuma ouale pasarilor marine sau chiar puii.

Simtul auzului este foarte dezvoltat la vulpea arctica, ceea ce o ajuta sa localizeze rapid prada, chiar si pe cea ascunsa sub zapada.

Aspect Vulpea polara

Animalul este adaptat la clima rece, avand o blana deasa, iar talpa labelor fiind acoperita cu blana. Lungimea vulpilor este intre 65 si 110 de cm, coada masurand pana la 30 cm, avand inaltimea de ca. 30 cm. si o greutate de aproximativ 5 kg.

Femelele sunt aproape la fel de mari ca masculii. Culoarea vulpilor difera dupa anotimp, vara avand culoarea blanii neagra pe spate si picioarele fiind de culoare bruna, pe cand iarna, culoarea de camumflaj alba, alb-cenusie. Vulpile polare au botul si urechile scurte, blana deasa le permite vulpilor sa supravietuiasca la temperaturi scazute ce ating -80grC.

Vulpele polare traiesc de obicei in emisfera nordica, la nord de cercul polar (Scandinavia, Insula Spitzbergen, Islanda, Rusia de Nord, Canada de Nord, Alaska si Groenlanda). Habitatul lor fiind regiunile de tundra, putand fi vazute si pe gheata Oceanului Arctic, se presupune ca in cautare de hrana, vulpile pot parcuge distante de peste 2000 de km.

Corpul rotund, botul si picioarele scurte si urechile rotunjite si compacte reprezinta tot o forma de adaptare la conditiile de mediu. Blana de pe labe ii permite sa paseasca pe suprafetele inghetate fara probleme, in cautarea hranei. Are auzul atat de bine dezvoltat incat poate localiza prada aflata sub zapada.

Exista anumite exemplare care au blana albastruie in timpul iernii, inchizandu-se la culoare vara. Naparleste de cel putin doua ori pe an. Acest lucru o ajuta sa se camufleze in mediul aflat intr-o schimbare continua.

Comportament Vulpea polara

Traind intr-un mediu atat de aspru, vulpea alba a trebuit sa se adapteze la temperaturile extreme din aceste regiuni; astfel ca blana ii este foarte deasa, mecanismul de transfer al fluidelor si circulatia membrelor sunt foarte bune, iar corpul retine o rezerva de grasime suficienta mentinerii temperaturii optime a corpului.

Pot pasi fara probleme pe gheata, datorita blanitei care le acopera labele picioarelor. Se foloseste de anumite sunete pentru a comunica cu celelalte vulpi. Acestea pot varia de la urlete zgomotoase (daca distanta e mare) pana la sunete ascutite (atunci cand trebuie sa avertizeze puii in caz de pericol).

Are si cativa dusmani, precum ursii polari si lupii. Lupii si bufnitele polare ataca mai ales puii de vulpe. Ursii Grizzly sunt, de asemenea, o alta amenintare la adresa acestei specii.

Reproducere Vulpea polara

Sezonul de imperechere incepe din luna septembrie si dureaza pana la sfarsitul lunii mai. Perioada de gestatie este de 53 de zile, femelele dand nastere unui numar mediu de 5-8 pui, iar in cazuri exceptionale chiar si 25.

Ambii parinti se implica in cresterea acestora si in construirea cuibului. Acesta se prezinta sub forma unor retele subterane, care pot gazdui mai multe generatii de vulpi. Dupa o perioada de timp, femelele obisnuiesc sa paraseasca familia si sa-si formeze propriul grup, in timp ce masculii raman in familie.

Vulpile albe formeaza perechi monogame. La nastere puii au corpul acoperit cu o blana de culoare maronie, care devine alba, pe masura ce inainteaza in varsta.

Poze Vulpea polara

Stiati ca ..

  • Vulpea polara sapa viziuni adanci in partea laterala a stancilor. Acest animal este cunoscut si pentru faptul ca traieste in pesteri sau vizuine.
  • Este un animal nomad. Se muta din loc in loc in cautarea hranei. In perioada verii traieste in grupuri care sunt alcatuite in mare parte din masculi si cateva femele care isi aduc puii.
  • Vulpea poate fugi cu o viteza de pana la 48 km/h. Este cunoscuta si pentru faptul ca stie sa alunece pe gheata.
  • Vulpea polara sau arctica are cea mai calduroasa blana dintre toate vulpile.
  • Este singura specie de vulpe care isi schimba culoarea.
  • Coada este stufoasa, asemenea cozii pisicii. Astfel, animalul isi poate mentine echilibrul si caldura in perioadele reci.

Vezi si 16 cele mai inteligente animale