De ce stranuta pisica

de ce pisica stranuta

Ca si oamenii si pisicile stranuta. Stranutul este un reflex al cailor respiratorii superioare. De obicei se activeaza in prezenta unor substante la nivelul mucoasei.  Poate fi vorba despre curatarea cailor respiratorii, un puf care o gadila sau praf.

Stranutul ocazional nu este un motiv de ingrijorare.

 

Dar sunt si motive pentru care pisicile stranuta care pot fi ingrijoratoare. Iata cateva dintre ele:

 • pisica stranuta si ii curg ochii
 • pisica stranuta si tuseste
 • pisica stranuta si respira greu
 • pisica stranuta des
 • puii de pisica stranuta mult

Nu sunt multe motive pentru care stranuta o pisica. Adesea acesta vine cu lipsa poftei de mancare. De ce ? Pentru ca pisicile nu prea se hranesc cand au probleme.

Am enumerat mai sus efectele stranutului pisicilor. Sa vedem acum de ce stranuta pisicile. Cauzele pot fi urmatoarele:

 • alergii (puf sau praf din casa)
 • afectiuni ale nasului
 • afectiuni interne grave (stranut cu sange)
 • probleme dentare
 • infectii respiratorii

Sa vedem in continuare ce provoaca aceste cauze si daca pot fi ele tratate acasa sau la cabinetul veterinar.

Alergiile

de ce stranuta o pisica

Daca pisica  are momente periodice in care stranuta peste limita, poate fi din doua motive. Este vorba de o alergie care se activeaza pe moment sau factorul alergenic a aparut in raza pisicii.

Pisicile de curte nu prea sunt afectate de alergii pentru ca stau tot timpul afara, experimenteaza si isi fac anticorpi cu o multime de mirosuri si microsubstante.

In schimb pisicile de casa si cele de rasa sunt foarte sensibile. Orice firicel de praf sau de puf le face imediat sa stranute.

Fiecare pisica, fie ea femela sau mascul, poate fi alergica si la polenul din gradina din fata blocului, spray-ul cu care se da stapanul, un aliment din bucatarie, o patura scoasa de la naftalina, etc.

Daca pisica incepe sa stranute des de la o alergie se recomanda mutarea ei intro alta camera sau scoaterea ei la aer pana isi revine.

Infectiile respiratorii

O raceala puternica netratata poate degenera intro infectie care in timp poate duce la o sensibilitate permanenta a mucoasei nazale.

Una din cele mai intalnite boli la pisici este Rinotraheita felina nazala (RFV). Rinotraheita Infectioasa Felina este o boala virala caracterizata prin sindrom febril, debut rapid al evacuarii secretiilor oculonazale purulente, stomatita necrotica si ulcerativa. Boala este deasemenea cunoscuta si ca Influenta Felina si Coriza Felina

Infectiile de tip raceala se pot transmite usor de la o pisica la alta. Fapt pentru care este recomandat, daca aveti mai multe pisici sau mai multe animale, sa izolati pisica bolnava de restul pana se face bine.

Problemele dentare

Una din cauzele pentru care pisicile stranuta sunt problemele dentare din partea superioara. Acestea sunt deseori ignorate sau tratata cu superficialitate.

Unele afectiuni sunt abcesul sau stomatita (Stomatita se manifesta printr-o inflamatie a mucoasei bucale, ce se poate extinde la faringe. Pisicile care sufera de Stomatita au dureri foarte mari si nu se mai hranesc cum trebuie). Alte afectiuni sunt afectiunile periodontale, FORL sau malocluzia (alinierea gresita a dintilor feliei).

Stranutul poate fi primul sau unul dintre simptome cand unul din dinti este fracturat sau apar una din simptomele de mai sus.

Afectiuni ale nasului

Afectiunile nazale pot include lovituri, scurgeri nazale, sangerari sau respiratie greoaie.

Cele mai citite articole

 

Tratament raceala pisica

In nici un caz NU este permis sa se administreze medicamente concepute pentru oameni pisicilor. Multi stapani le dau paracetamol la pisici, aspirina sau alte medicamente. In plus daca nu aveti cunostinte medicale in loc sa ameliorati starea de sanatate aceasta se poate agrava daca medicamentul este nepotrivit. Unele chiar vor muri de supradoza.

Medicamentele pentru pisici au alta concentratie si sunt concepute astfel incat sa nu distruga muschiul sau ficatul felinei. Chiar daca nu mor de la un sfert de paracetamol pot ramane cu sechele pe viata.

Daca nu aveti medicamente pentru pisici cel mai bine este sa mergeti la medicul veterinar. In sitiatiile speciale acesta poate face injectii si poate prescrie tratament.

 

in curand ..

pisica stranuta si ii curge nasul

pisica mea stranuta si ii curg ochii

 

 

pisica stranuta cu sange

pisica stranuta foarte des

pisica stranuta si nu mananca

 

de ce stranuta o pisica

de ce stranuta puii de pisica

 

 

Citeste si alimentatia pisicii

Bibliografie:

 • catster.com/wp-content/uploads/2015/06/cat-sneezing-06.jpg

Cele mai citite articole