Cum se face o cusca de caine

cusca de caine cu labrador maro

Iti iubesti cainele dar nu iti place cand naparleste ? Nu este atat de mic incat sa stea in casa ? Daca trebuie sa stea afara are nevoie de un loc care sa il protejeze si sa il fereasca de ploaie.

Pentru a construi o cusca pentru caine avem nevoie de cateva detalii despre caine si materiale.

 • marimea cainelui
 • varsta (daca este in crestere)
 • lemn, cuie, fierastrau
 • plan de bataie !

Podeaua

podea cusca caine

Podeaua trebuie sa fie cel putin o palma deasupra solului ca sa nu intre apa cand ploua.

Un aspect important cand faceti podeaua este izolatia. Cusca trebuie sa aiba toti peretii izolati, dar si tavanul sau podeaua. Aceasta trebuie sa fie racoroasa vara si calduroasa iarna.

Podeaua va sustine peretii. Aveti grija sa aibe o suprafata suficient de mare incat cainele sa se poata intoarce in picioare inauntru usor,  fara sa se chinuie.

Materialul cel mai bun pentru realizarea unei custi este lemnul. In functie de posibilitati se poate face si din plastic sau alte materiale izolante.

Unii stapani aleg sa puna paie in cusca cainelui iarna sau in zilele friguroase. Problema este ca nu toti cainii le accepta pentru ca pot trage umezeala si nu stau comfortabil pe ele. Este de preferat sa puneti o patura. Cu siguranta va aprecia mai mult.

Peretii

pereti cusca caine

Peretii custii trebuie sa fie suficienti de inalti incat cainele sa poata sta in picioare fara sa dea cu capul de tavan.

Daca podeaua este prea mare, ca suprafata, si peretii prea inalti, caldura se va ridica si cainele poate suferi de frig.

Pentru o supraveghere permanenta este recomandat sa puneti pe cel putin doi pereti geamuri. Astfel cainele nu trebuie sa iasa din cusca pentru fiecare zgomot. Daca ploua va putea supraveghea curtea din interior unde este uscat si cald.

Nu se recomanda geamuri pe toate laturile sau pe toti peretii pentru ca patrupedul sa aibe un colt unde sa se simpta protejat.

Nu uitati ca si peretrii, ca si podeaua, trebuie izolat.

Intrarea trebuie sa fie suficient de mare cat sa incapa cainele. O intrare prea mare va duce la o ventilatie mare si pierderea caldurii.

Acoperisul

cusca de caine cu labrador maro

Nu se recomanda acoperisul drept pentru ca retine apa. Se aseaza pisica, se formeaza balti si cu timpul va incepe sa picure inauntru. Si cel cu o panta este ok, dar cel mai recomandat este cel cu doua ape.

Nu trebuie sa fie foarte ascutit, dar trebuie neaparat sa fie foarte bine izolat. Caldura se ridica si daca nu este izolat aceasta iese afara si cainele poate suferi de frig.

Vara se poate opta pentru o gaura de aerisire/ventilatie

Cele mai citite articole

 

Design si protectie

painting dog house

Dupa ce cusca a fost construita trebuie protejata de intemperii.

Acoperisul poate fi placat cu bitum sau alte materiale. Membrana bituminata este preferata pentru ca izoleaza bine si este moale, nu raneste cainele.

Evitati tigla sau alte materiale metalice contindente. Cainele se poate zgaria sau intepa cand alearga dupa pisici.

Peretii pot fi vopsiti in culori vii.

Cum spuneam si mai sus in interior poate fi pusa o patura sau o mocheta. Daca le aveti pe ambele cu atat mai bine. Mocheta va sta fixa, iar pe patura poate sta daca doreste. Daca ii este cald sta langa cu capul pe ea.

 

Daca vreti sa faceti un „cotet de caine de lux” puteti sa-i oferiti cateva extra conditii:

 • incalzire in pardoseala pe timp de iarna
 • un mic vestibul
 • un sistem care sa umple bolul cu apa cand scade sub jumate
 • numele „proprietarului”
 • etc.

nume cusca caine

In continuare va prezentam cateva idei de custi de caine care sa va inspire. Cusca trebuie sa fie aleasa in functie de marimea cainelui, amplasament si utilitate.

 

 

Concluzie

(you can try this at home !)

Inainte de a incepe sa construiesti o cusca pentru caine asigura-te ca ai un plan, materiale si toate sculele la indemana.

Pentru a va face o idee sau a va inspira atasez in continuare cateva linkuri in care gasiti planuri detaliate pe care le puteti adapta in functie de necesitatile cainelui vostru.

 1. Plan 1
 2. Plan 2
 3. Plan 3
 4. Plan 4

 

Citeste mai mult despre…  Alimentatia cainelui

 

Bibliografie:

 • dogs.thefuntimesguide.com/files/building-a-dog-house.jpg

Cele mai citite articole