Carabusul

Origine

Sub aceasta denumire sunt cunoscute mai multe specii din familia Scarabaeidae. Cele mai importante specii din Europa centrala si de est sunt carabusul de mai si carabusul de padure .

Carabusii sunt raspanditi in aproape toata Europa. Pot fi gasiti pe diverse specii de foioase, precum artar, stejar, fag, mesteacan, scorus, plop, nuc, castan, pomi fructiferi, precum si pe conifere, cum este zada si duglas verde.

Pe langa acestea, carabusii mai ataca si diferite ierburi, castraveti, sfecla si salate.

Hrana Carabus

Carabusii adulti se hranesc cu frunzele copacilor gazda. In cazul unei invazii in masa, copacul poate fi desfrunzit complet.

In general frunzele mancate ale plantelor sunt inlocuite de altele noi in luna iunie.

Dar faptul ca larvele de carabus se hranesc cu radacinile plantelor poate fi atat de nociv, incat plantele devin foarte slabite, iar la o furtuna mai puternica pot fi smulse din radacini.

Caracteristici Carabus

Acesta are o lungime de 20-30 mm lungime; capul, platosa gatului si partea posterioara a corpului, precum si partea inferioara sunt de culoare neagra; aripile (elitrele) sunt maro si prezinta niste ridicaturi longitudinale, bine formate.

Pe cap este inserata o pereche de antene indoite, care la masculi prezinta la capat 7 franjuri lungi, ca niste frunzulite; antenele femelelor prezinta numai 6 franjuri asemanatoare, dar ceva mai scurte; larvele ajung pana la 65 mm lungime; sunt albicioase, galbene si rotunjite in zona abdominala (forma specifica larvelor de carabus); ele au 3 perechi de picioare ce pornesc din zona toracica, iar capul lor este maroniu si clar delimitat de restul corpului.

Pradatorii naturali ai carabusilor sunt: liliecii, bufnitele, ciorile, vrabiile, mierlele, aricii, cartitele, chitcanii, viespile parazite, mustele din familia Tachinidae etc. Solul trebuie afanat in mod regulat si bine udat. Straturile de plante sa fie acoperite cu o bucata intinsa de plastic sau cu panza, pe toata perioada zborului carabusilor.

Sa se planteze papadii, deoarece acestea sunt preferate ca hrana de carabusi. Daca ei au suficiente papadii pentru a se hrani, atunci celelalte plante sunt ignorate. Daca se foloseste fiertura de usturoi, carabusii pot fi goniti.

Reproducere Carabus

Perioada de zbor a carabusilor are loc in aprilie si mai, iar atunci acestia roiesc in zbor pe la amiaza si pe inserat. Dupa o perioada de hranire femela carabus depune aproximativ 10-30 de oua rotunde si galbui, dispuse in gramezi, la 5-25 cm adancime in pamant.

Apoi femela zboara din nou in padure, livezile cu pomi fructiferi sau in gradini, pentru a se hrani. Dupa aceasta faza de hranire ea mai depune inca un rand de oua, insa intr-un numar mai mic decat prima data. Ea depune aproximativ 20 de oua in aceasta etapa. Dupa o a treia faza de hranire, femela depune al treilea rand de oua, in cantitati si mai reduse.

Dupa 4-6 saptamani evolutia embrionara se incheie, iar larvele eclozeaza. Acestea au nevoie de 3-5 ani, pentru a realiza transformarea in pupa, iar mai apoi metamorfoza in carabusi adulti.

Larvele se hranesc cu substante humoase si cu radacini de plante. In ultimul stadiu de larva transformarea in pupa are loc vara, iar carabusul tanar eclozeaza deja la sfarsitul verii. Acesta mai intai ierneaza, dupa care, in primavara urmatoare iese din pamant.

Specii inrudite si asemanatoare din familia Scarabaeidae: carabusul marmorat, carabusul de gradina, carabusul de iunie si carabusul auriu.

Poze Carabus

Stiati ca …

  • Sute de fluturi, carabusi si libelule sunt pe cale de disparitie.
  • Majoritatea adultilor carabusi au carapace protectoare.
  • Carabusii au un impact major asupra economiei datorita numarului mare al populatiei.
  • Pot fi galagiosi si pot straluci in intuneric.
  • Sunt pe pamant de 270 de milioane de ani.

Citeste si despre fluture, termite sau licurici

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii