Termite

Termite insecte

Termitele reprezinta un grup de insecte sociale, incluse in ordinul Isoptera. Destul de raspandite sunt in partea de sud a Europei, in Asia si sudul Africii. Foarte numeroase sunt in Australia, America de sud si partea de sud a Americii de Nord. Sunt prezente pe toate continentele mai putin antarcticele.

Furnicarele lor ating inaltimi de pana la 15 m, cu un diametru de doua ori mai mare decat latimea, apropiinduse astfel de dimensiunile unei constructii omenesti cu 4-5 etaje.

Constructiile termitelor din regiunea tropicala au si subsol, care este adanc de 4 pana la 5 metri. In alte regiuni ale globului pamantesc isi grupeaza locuintele, formand adevarate orase, prevazute cu strazi si treceri subterane. Aceste orase se inind pe zeci de km si dainuie multe secole.

Permanent, in interiorul locuintei termitelor se mentine o anumita temperatura, realizata insusi prin sistemul constructiei. Lineu a spus: Termes utriusque Indiae calamitas summa (adica: Termitele sunt cea mai strasnica bataie dumnezeiasca in Indii)

Hrana Termite

Termitele rod tot ceea ce le iese in cale, dar in mod deosebit le place lemnul. Singurul lemn care nu-l pot roade este cel de tek, acesta fiind extrem de tare. In regiunile in care nu au la indemana lemne de ros, ele ataca constructiile de orice fel. In SUA de exemlu termitele aduc pagube de aproximativ 150 000 000 dolari pe an.

Tot asa si in Birmania, Mexic, Argentina, Angola etc. Se povesteste ca intr-un sat african au sosit intr-o seara cateva camioane, iar dimineata, acestor camioane le lipseau caroseriile de lemn. Fusesera mancate de termite.

Exceptand pagubele pe care le pot aduce constructiilor, termitele sunt vietuitoare folositoare. Ele realizeaza pe cale naturala o permanenta igiena a padurilor din regiunile tropicale.

De asemenea ele rod copacii cazuti, lemnele putrede, frunzele si ierburile rupte.Nenumaratele galerii si locuri de trecere din locuitele lor afaneaza pamantul, il aerisesc si ajuta la formarea solurilor fertile.

In Africa si Indonezia, mancatul de termite face parte din stilul de viata al oamenilor. Termitele se aduna la inceputul sezonului ploios, cand celelate surse de proteine sunt scazute si se consuma putin prajite.

Care este atunci motivul pentru care termitele invadeaza asezarile omenesti? Oamenii s-au mutat in habitatele termitelor si au indepartat cea mai mare parte a resurselor vegetale folosite de acestea. Pentru a trai, termitele trebuie sa manance si, de obicei, ele se hranesc cu plante moarte. Daca acestea le sunt luate, termitele se hranesc cu constructiile din lemn create de om, ca de exemplu case si hambare.

Caracteristici Termite

Termitele se divid in lucratori, soldati si indivizii fertili. Corpul lucratorilor este alb, de 10 mm lungime. Ochii sunt redusi sau lipsesc. Indivizii ce participa la reproducere au corpul de culoare bruna si doua perechi de aripi.

Isi sfredelesc galerii pe subt pamant, la ‘ntuneric, pana la zidurile locuintelor sau a magaziilor, de aici coboara drept in jos pana dincolo de temelii, pe urma trec pe sub temelii, si apoi suit in sus drept inauntru prin podele.

De acolea ‘ncolo au pus stapanire ne’nfranta aupra locului. Unele se napustesc asupra lemnelor cladirii, asupra mobilelor si proviziilor de orice fel; altele rod si sfredelesc mereu inainte; ataca tavanurile si podelele de mai sus, pana ajung la acoperis ca sa-l roada si pe ala.

Lucreaza insa cu multa bagare de seama, sa nu dea cumva de lumina, si respecta cu cea mai mare grije suprafata obiectelor atacate, multumindu-se sa le gaunoseze. Daca locul li se pare bun, le-a ramas acolo inca destul de pradat, aduc tencuiala plamadita de pulbere de pamant ori moloz si balele lor, si inlocuesc treptat-treptat partile lemnoase pe care le distrug.

S-au vazut, pe urma lor, stalpi intregi de lemn preschimbati astfel in coloane de beton. Cand nu le mai place locul, fiindca l-au secatuit, atunci nu-si mai bat capul cu dresul; opera de distrugere porneste cu o asa repeziciune ca, in sapte-opt saptamani, o casa mare europeana este coptorosita din temelie pana’n varf; ba un sarman sat de negri africani, in si mai scurt timp, se face tot gramada praf; nici urma de bordeiu nu se mai zareste.

Cele mai citite articole

S’a vazut la Rochefort cum, intr’o singura noapte, termitele patrunzand prin piciorul unei mese, d’asupra careia sta geamantanul unui inginer, au scobit piciorul de jos in sus, au trecut prin tabla mesei, pe urma prin fundul geamantanului inauntru, unde au ros tot; asa ca a doua zi nu s’a mai gasit petec de haina ori de rufa neciuruit. Iar hartiile si planurile bietului inginer, si cerusele cu plumb cu tot, toate disparusera fara urma.

Lemnul cel mai tare nu poate rezista la atacul termitelor. La scara cancelariilor prefecturii, era o barna groasa de stejar vechiu; un impiedicat alunecand pe scara, da sa se propteasca in mana, si-i intra jumatate bra?ul in barna aceea ca intr’un maracinis. Numaidecat s’a cercetat si razuit barna in mai multe parti si s’a vazut ca nu ramasese decat pe deasupra, la fata, o pojghita subtire ca foaia de hartie.

Ce n’au incercat oamenii, ca sa starpeasca soiul acela blestemat de gaze !… In sfarsit, dupa multe incercari si studii, zicea invatatul Quatrefages, ca parca le-ar fi dat el de leac. In urma experientelor sale, dovedise ca in atingere cu gazul de chlor pur, termitele cad la moment traznite; iar intr’o cantitate de aer amestecat pe a zecea parte cu acel gaz, peste o jumatate de ceas mor innecate.[2]

Termitele sunt capabile sa edifice cele mai mari constructii din lumea vie, in raport cu propria lor dimensiune si greutate. Un grup din aceste insecte, fiecare avand nu mai mult decat 10 centimetri lungime, poate construi un turn, inalt de 7,5 metri si cu un diametru de 12 metri. Un asemenea turn poate cantari sute de tone, de mii de ori mai mult decat greutatea fiecarei insecte care a colaborat la construirea lui.

Dar ceea ce vedem noi la suprafata nu este decat partea vazuta a aisbergului. Capodoperele de arhitectura ale termitelor se afla sub pamant, uneori pana la adancimi de 70 de metri si se intind in galerii intortochiate, uneori de lungimi kilometrice, greu de evaluat.

Pare ca un fel de sculptura suprarealista. Galeriile se afla la nivelele de sus. „Parterul” este construit masiv, pentru ca greutatea constructiei sa nu-l striveasca. Un principiu care, la noi, se invata in facultate.

In Republica Centrafricana, din termite este preparat un leac traditional care are proprietati bactericide. Si aborigenii australieni cunosc virtutile medicinale ale acestor insecte. Ei prepara alifii din termite care opresc sangerarea si cicatrizeaza ranile. De asemenea prepara licori din termite care combat infectiile.[5]

In interiorul termitierei exista un complicat labirint de camere si tunele. Aceasta metropola agitata mai este dotata si cu un sistem eficient de canalizare, cu ventilatie si chiar cu aer conditionat. Aerul cald iese prin partea de sus a termitierei cu ajutorul unor ferestre de ventilatie. Aerul proaspat intra prin partea de jos. Racirea suplimentara se realizeaza printr-un sistem simplu de vaporizare: termitele stropesc peretii cu apa scuipand pe ei.

Pe masura ce apa se evapora, ea raceste aerul, asigurand ventilatia. Astfel, in locuinta termitelor se mentine placuta temperatura de 30 grade C 24 de ore din 24. Unele termitiere gazduiesc o comunitate productiva, sau colonie, numarand pana la cinci milioane de rezidenti. Departe de a fi haotica, colonia este un exemplu al eficientei.

Reproducere Termite

In camera regala, cufundata complet in intuneric, locuiesc reproducatorii: regele si regina. Regina este uriasa in comparatie cu minusculul sau partener.

Abdomenul ei plin de oua constituie dovada extraordinarei ei capacitati de reproducere. S-a estimat ca zilnic poate depune 30 000 de oua. Nu este de mirare ca unii au numit regina „o masina automata de depus oua”.

Cu toate acestea, cuplul regal nu se bucura de prea multa intimitate, intrucat este slujit de o echipa de termite lucratoare. Acestea o inconjoara pe regina, ingrijindu-se de necesitatile ei imediate si aprovizionand-o cu hrana.

Pe masura ce ouale sunt depuse, lucratoarele le transporta intre falcile lor pana la camera-incubator.

Poze Termite

Stiati ca …

  • Termitele sunt unii dintre cei mai tari arhitecti din lume, constructiile lor fiind studiate drept modele pentru viitorul oraselor din lume.
  • Exista 2300 de specii de termite in intreaga lume. Unele ataca anumite tipuri de lemn, altele nu mananca lemn deloc.
  • Termitele mentin echilibrul ecologic, jucand un rol important in mentinerea sanatatii padurilor tropicale. Ajuta recoltele, datorita tunelurilor pe care le sapa care ajuta la oxigenarea si fixarea azotului in sol.
  • Chiar daca traiesc pe toate continentele, cu exceptia regiunilor polare, stim inca foarte putine lucruri despre ele.

Citeste si despre fluture, omida sau licurici

Cele mai citite articole

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii