Transport animale cu avionul – Ghid complet

Uniunea Europeana impune microciparea animalelor care calatoresc in afara tarii. Animalele trebuie sa fie vaccinate  si sa detina pasaport eliberat de un medic veterinar autorizat.

Atentie! Animale mai mici de 3 luni le poate fi interzisa calatoria cu avionul din cauza incapacitatii de a face unele vaccinuri.

Pentru o informare completa trebuie sa va interesati din timp care sunt conditiile la compania de zbor si in tara de destinatie. Tineti cont ca sunt sunt vaccinuri care isi fac efectul la aproximativ 21 de zile dupa procedura. 

caine cu avionul

Unele companii aeriene, precum Air France, pot refuza transportul cainilor care fac parte din rase considerate periculoase. Alte companii accepta aceste animale la cala aeronavei, cu conditia ca ele sa stea intr-o cusca sigura si rezistenta la muscaturi.

2. Restrictii pentru caini si pisici in avion

restrictii pentru caini si pisici in avion

3. Transportul animalelor in avion in cabina

Ca „bagaje de mana”

TAROM accepta in cabina numai caini şi pisici, dar trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

 • sa fie anuntate cand se rezervă biletul si confirmat de compania de zbor;
 • să fie sănătoase si sa aibe pasaport;
 • să aibă cip de identificare ( în spaţiul Schengen şi să fie vaccinat în conformitate cu cerinţele de acces pe teritoriul ţării de destinaţie)
 • să fie transportate în cuşca standard (IATA). De asemenea, pot fi transportate si in cusca de tipul „soft bag” (cusca din material textil, impermeabil, in conformitate cu reglementarile internationale).
 • să fie curate;
 • să nu fie gestante;
 • Greutatea maxima 8 kg (incluzând şi greutatea cuştii de transport).

4. Transportul animalelor in avion in cala

Câinii şi pisicile pot călători în cala aeronavei. Transportul altor specii poate fi permis doar în regim cargo. Informatiile difera in functie de compania de zbor.

Dacă doriţi să călătoriţi cu animalul dumneavostră, trebuie:

 • Să furnizaţi documentele necesare (permisul de export/import/tranzit, carnetul de sănătate cu toate vaccinarile la zi, paşaportul, etc);
 • Sa plătiţi taxa de transport;
 • Să furnizaţi la ghişeul de înregistrare, formularul  Condiţii de transport pentru câini sau pisici în cala aeronavei,  semnat. Pentru TAROM puteţi descărca formularul de aici.

animale de companie in cala

Pentru a putea fi acceptat la transport în cala aeronavei, animalul dumneavoastră trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

 • Nu trebuie să aparţină unei rase cu trufă mică (brachycephalic). Pe toate zborurile TAROM, câinii şi pisicile cu trufă mică nu sunt acceptaţi la transport în cala aeronavei. O listă cu rasele cu trufă mică (brachycephalic) puteţi găsi aici.
 • Nu trebuie sa apartina unei rase interzise. Detalii aici
 • Trebuie să fie curat, sănătos, inofensiv, inodor şi să nu fie gestant.
 • Să nu fie tranchilizat.
 • Să nu poarte lesă şi/sau botniţă.
 • Să fie transportat într-o cuşcă corespunzătoare.
 • Animalele în vârstă de până la 6 luni, fraţi, de mărimi apropiate, până la maximum 8 kg fiecare şi în număr de maximum 3 (trei), poti fi transportaţi în aceeaşi cuşcă. Animalele care depăsesc 8 kg trebuie săcălătorească individual.
 • Un număr de maxim 2 (doi) adulţi de mărimi apropiate şi până la 14 kg fiecare, care sunt obişnuiţi unul cu celălălt , pot fi transportaţi în aceeaşi cuşcă. Animalele care depăşesc 14 kg trebuie să călătorească individual.
 • Puii sub vârstă de 12 săptămani nu vor fi acceptaţi la transport. Animalele trebuie să fie înţărcate şi să se poată hrăni independent.
 • Greutatea maximă a animalului, inclusiv cuşca, nu trebuie şă depăşească 75 kg.
 • Câinii de peste 40 kg (fără cuscă):
  • Trebuie transportaţi într-o cuşcă cu cadru exterior din lemn masiv echipată cu o membrană transversală suplimentară. Detalii, aici
  • Pot fi transportaţi doar în regim cargo.

Numărul maxim de cuşti pe care le puteţi transporta sunt limitate. Cererile care depăşesc numărul maxim, vor fi admise doar pentru transportul în regim cargo.

5. Calatoria cu un caine ghid

Cele mai multe companii, permit transportul gratuit al animalelor ghid, pe majoritatea rutelor. Persoanele care calatoresc insotite de un caine ghid trebuie sa aiba toate documentele necesare transportului acestuia, iar compania trebuie informata, in timpul efectuarii rezervarii.

In general, cainii ghizi pot fi transportati si fara cusca speciala, dar trebuie sa aiba lesa si botnita, chiar daca botnita nu trebuie obligatoriu purtata.

6. Custile pentru animale

Pentru ca animalul de companie sa se simta confortabil in timpul zborului, cusca in care va fi transportat trebuie sa ii permita sa se ridice si sa se intoarca.

Custile trebuie sa fie dotate cu recipiente pentru apa si mancare, in special daca zborul va fi unul mai lung, precum si cu covorase absorbante. Cusca trebuie sa fie ventilata pe cel putin 3 laturi si in cazul in care este echipata cu roti, acestea trebuie scoase in timpul procedurii de check-in.

animale de companie cu avionul

7. Cum sa faci calatoria cu avionul mai usoara pentru animalul tau?

Este extrem de important ca acesta sa aiba o cusca de dimensiuni corespunzatoare, in care sa se poata misca. Iti recomandam este sa alegi zboruri directe, fara escala. Animalul nu ar trebui sa manance cu aproximativ doua ore inainte de calatorie. In cazul in care cusca o sa fie transportata la cala, pune si o patura, pentru ca in cala avionului temperatura este destul de scazuta.

pisica zburatoare

Sedarea animalelor pentru a usura transportul este un subiect cu pareri impartite. Animalele pot avea uneori reactii adverse din cauza tranchilizantelor. Daca animalul este in general agitat atunci cand calatoreste, cel mai bine este sa discuti cu un medic veterinar, sa determine daca sedarea este sau nu solutia potrivita.

Concluzie

Daca vreti sa iesiti cu unul sau mai multe animale din cata este important sa va interesati la compania de zbor si tara de destinatie care sunt conditiile. Acestea difera in functie de zona si politica fiecaruia.

De asemenea, in functie de companie si aeronava difera si dimensiunile custilor.

Conditii principale

 • sa fie anuntate cand se rezervă biletul;
 • sa fie sanatoase si sa aibe pasaport;
 • sa aibă cip de identificare si vaccinurile la zi;
 • sa plătiţi taxa de transport (dupa caz);

Animalele se imbarca practic ca bagajele speciale si, teoretic, se are mai multa grija. Practic nu va bazati pe asta in Romania. Inca nu se tin cont de anumite standarde.

Daca animalul, in principal cainii, nu este obisnuit cu cusca de transport este bine sa-l bagi de 2 ori pe zi sa faci cativa pasi sa vada ca este in siguranta. Nu uita sa vorbesti cu el pe perioada cand sunteti alaturi.

Unele tari nu accepta sa intrati pe teritoriul lor cu patrupede: de pilda, Australia, Irlanda, Marea Britanie, Emiratele Arabe Unite.

 

Citeste si 15 lucruri interesante despre caini

 

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii