Perioada de concedii continuă și în luna septembrie, însă pentru stăpânii de animale de companie aceasta perioadă vine mereu cu câteva responsabilități în plus: siguranța și bună starea animalului.
Am stat de vorbă cu Florian Alia, medic Marco Vet în socializarea animalelor și comportamentul acestora, despre problemele de atașament, sentimentul de abandon și dorul de stăpân pe perioada de despărțire temporară și despre soluțiile pe care le avem pentru a le putea combate. Am ajuns la o concluzie – Pet Hotelul.
- Care sunt beneficiile unui Pet Hotel atât pentru patruped cât și pentru stăpân?
Principalul beneficiu al stăpânului este libertatea de relaxare în concediu. Aducând animalul de companie la Pet Hotel evită micile probleme și restricțiile pe care le întâmpină alături de patruped. Nu toate cazările sunt pet friendly, nu ai voie la restaurant sau la plajă cu câinele.
Cam asta aud stăpânii de animale în general atunci când iși iau patrupedul în vacanță. Sunt foarte multe interdicții. Cu patrupedul aflat în siguranță la un pet hotel, stăpânul poate avea un concediu lipsit de griji. Un companion normal, de exemplu, fără probeleme de comportament, se adaptează foarte ușor și își face prieteni noi. Chiar și pentru unul mai timid este un beneficiu, socializează cu alte animăluțe, cunoaște și alți oameni.
Există și cazuri cu probeleme de acomodare, în care patrupedul este foarte stresat, tinde să fie ușor agresiv pentru că nu a fost niciodată lăsat singur pe langă persoane noi. Dar și genul acesta se acomodează rapid, dacă vine o persoană străină să se joace cu el și să îi dea de mâncare, ajunge să treacă de această uimire a unui mediu nou. Prin interacțiune, nu mai percep orice străin ca pe un inamic.
Partea de socializare, care de multe ori este neglijată din teama de reacție a animalului, este foarte importantă în dezvoltarea corectă și armonioasă a acestuia, atât fizică și, în special, psihică.
- Contactul cu alte animale și cu îngrijitorii din cadrul unui pet hotel. Care este procesul de integrare?
La un patruped nou venit, crescut normal, dezvoltat prin socializare, nu este nicio problemă. Se integrează și se acomodează rapid, pentru că este prietenos cu îngrijitorii și cu celelalte animale.
Probleme apar la cei care sunt în general crescuți mai mult închiși în casă sau în gradină, care nu au luat un contact cu mediu exterior pe cont propriu, ci doar sub supravegherea excesivă a stăpânului. În clipa în care ajung într-un mediu străin se stresează, devin anxioși și chiar puțin agresivi.
Trecerea peste acest șoc al schimbării de mediu este ușurat de profesionalismul îngrijitorilor, care le acordă o atenție specială acestor cazuri mai sensibile. Începând de la procesul de cunoaștere și crearea unei legături cu animalul, până la hrănirea lui, la plimbări în aer liber, și programul de joacă.
Partea de socializare dintre câine și îngrijitor contează foarte mult. Acest proces începe acolo, la pet hotel, pentru a putea lucra benefic cu un câine care are probeleme de interacționare cu tot ce înseamnă nou. Trebuie să observe că există și alte persoane în universul lui de referință, în afară de stăpâni, care nu îi fac rău, ci doar doresc o apropiere. Atunci companionul se relaxeză și trece în etapa de deschidere la interacțiune.
- Cum combatem dorul de stăpân în această perioadă?
Cele mai citite articole
Sunt cazuri, mai ales la companionii extrem de atașați de stăpâni, în care lipsa acestora se face simțită și își schimbă complet comportamentul și devin debusolați.
Pentru a evita aceste probeleme, tot socializarea este cheia. Acest aspect se manifestă în general la patrupezii micuți sau la cei foarte alintați, să le spunem așa, printr-un apetit capricios timp de o zi sau două. Tot prin integrare și atenție sporită oferită de către îngrijitori, în acest cazuri mai sensibile, se poate evita starea de letargie a animăluțului care se poate apoi relaxa.
- Dacă stăpânul lasa un obiect care îi aparține, sau jucăriuțele de acasă ale animalului, este adevărat că aceste talismane de referință au un efect asupra combaterii dorului de stăpân?
Sunt un beneficiu de moment. Patrupedul nu acordă o atenție deosebită acestuia atunci când este singur sau posesorul obiectului lipsește. Sunt obiecte cu care a interacționat și le-a folosit împreună cu stăpânul. Fără acesta, nu reprezintă un interes aparte pentru animal.
Patrupedul nu se joacă singur cu mingiuța, de exemplu, ci împreună cu stăpânul.Nu îl ajută foarte mult să îi lași obiectele dragi sau cele personale ale stăpânului decât dacă ele sunt folosite în interacțiune, de aceea îngrijitorii țin locul stăpânului pentru ceva timp în această relație cu animalul și folosesc obiectele în joacă.
Aceste obiecte au mai mult un efect placebo pentru stăpân, care are impresia că îi mai alină dorul prietenului rămas acasă. Este doar un mit. Interacțiunea este cheia spre a scoate animalul din starea indusă de dor de casă sau de stăpân.
- Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un animăluț pentru a fi acceptat într-un Pet Hotel?
In primul rand sunt cele medicale: trebuie sa aiba la zi toate vaccinurile, deparazitare interna si externa. Pe langa aceste conditii medicale stricte, si comportamentul este un factor: sa nu fie excesiv de agresiv pentru ca poate deveni un pericol pentru ingrijitori si pentru celelalte animale. Problemele comportamentale sunt destul de rare, si majoritatea au o rezolvare sigura prin socializare și apropierea de ingrijitor.
Mai sunt cazuri in care patrupedul este atat de debusolat uncat un prezenta stapanului se comporta normal si atunci cand este doar cu ingrijitorul are probleme temperamentale. Dar cu un proces de acomodare corect, aceste probeleme dispar in aproximativ doua sau trei zile.
- Sfatul specialistului: este mai bine să lăsăm companionul acasă, în grija unei persoane sau să îl aducem la un pet hotel?
Lăsat acasă, în mediul său, doar dacă se află sub supraveghere constantă și nu este lăsat singur în casă. Dacă este lăsat singur și vine cineva doar dimineața și seara să îi dea de mâncare, să-l plimbe și să îl verifice este total greșit.
Un câine poate avea numeroase accidente grave fiind lăsat singur în casă, de la rosul unui cablu băgat în priză cu riscul de electrocutare, până la joaca aparent nevinovată cu perdeaua și căderea draperiei în cap, cauzând leziuni puternice.Nu este bine să lași un animal nesupravegheat pentru mult timp, mai ales în perioada în care stăpânul nu este în preajmă.
Se va simți abandonat și va avea un comportament agitat. Companionii noștri au acest sentiment foarte dezvoltat. Adus la un pet hotel, sentimentul se diminuează, pentru că este în permanență supravegheat de un îngrijitor, este plimbat, scos la joacă, i se oferă toată atenția și grija necesare pentru a reduce stresul din perioada de despărțire temporară de stăpân și reduce sentimentul de abandon al animalului. Nu există un termen de comparație.
Citeste si despre… Alimentatia cainelui