Hiena

Hiena

<<<< Inapoi la animale salbatice

  • Areal: Africa si Asia
  • Habitat: savana si jungla
  • Hrana: Carnivor
  • Marime: 63.5-89cm
  • Greutate: 41-86kg
  • Viteza: 60km/h (37mph)
  • Culori: Maro, crem, negru
  • Reproducere: 3 pui
  • Pradatori: Leu, leopard, crocodil
  • Traieste: in haita
  • Media de varsta: 20 – 25 ani
  • Particularitati: picioarele din fata lungi, “rasul” specific

Hienele (Hyenas) sunt membri ai familiei Hyaenidae care fac parte din subordinul Carnivora. Desi sunt printre cele mai mici animale ale regnului mammalia, hienele au un rol unic si vital in ecosistemul african si cel asian.




Au aparut acum 15 milioane de ani in Eurasia si au evoluat in doua tipuri distincte: primul tip asemanator cainelui care a disparut datorita schimbarilor de clima si al doilea tip pe care il vom descrie in continuare.

Sunt bine-cunoscute in mitologiasi folclorul local, sunt asociate cu vrajitoria, anumite parti ale corpului, inclusiv oase, sunt folosite ca ingrediente in medicina traditionala.

Sunt cunoscute ca influenteaza spiritele oamenilor, jefuiesc morminte, fura animale si copii.

Hrana Hiena

Hiena este in primul rand un sanitar, va omora orice animal fara aparare sau isi va potoli foamea cu unul gasit intamplator. Daca se intampla sa nu aiba destula carne sau nici un os de ros, isi va suplimenta hrana cu fructe.

Pe langa forta care o are si dentitia puternica, hiena ataca si in haita, animale copitate mari. Cand vede cate un leopard sau un ghepard, animale de regula solitare, se aduna in haita si ii iau prada.

In cazul leilor este mai dificil ca si ei sunt in haita si sunt mai mari si mai puternici, trebuie sa astepte sa se serveasca intai ei din prada pe care tot ei o vaneaza.

Aspect Hiena

Hienele au un corp relativ scurt, dar masiv asemanator cu cel al lupului. Membrele anterioare sunt mai lungi, in timp ce membrele posterioare sunt mai scurte.

Craniul seamana cu cel al animalelor carnivore, mari si grele, cu parti faciale mai scurte. Caninii sunt mari, adaptati pentru alimentatia carnivora si rosul oaselor. Botul este scurt, si ghearele neretractabile.

Blana este rara, slab dezvoltata, cele mai multe specii au cea mai bogata zona gatul si capul, unde parul este mai lung.

Urechile sunt mari. Spre deosebide de alte animale asemanatoare (caini, lupi, pisici) hiena are un rand de coaste in plus si miscarile la nivelul coloanei vertebrale sunt limitate. Masculii sunt mai mari decat femelele.

Dentitia este adaptata consumului de carne si rosul oaselor. Caninii nu sunt lungi, dar grosi si robusti. Mandibulele mai puternice decat la semeni, dovada ca sparge oase mai mari decat acestia.

Hienele sunt renumite pentru muscatura puternica proportionala cu dimensiunea sa.

Hienele nu au un miros bun, ba unii spun ca le lipsesc glandele specifice mirosului, in schimb secreta pe partea dorsala, mai exact cu glandele anale o secretie alba, un fel de pasta pe care o lasa pe plante si pomi pentru a-si marca teritoriul.

Este atat de puternica incat o simte si omul de la cativa metri in directia vantului.

Comportament Hiena

La capitolul deosebiri sta foarte bine hiena. Se pare ca este o traditie linsul organelor genitale precum pisica cu piciorul in sus. Alta deosebire de semenii sai este faptul ca urina nu este folosita in marcarea teritoriului.

Daca au glandele anale pe care le folosesc in marcarea teritoriului, urinatul este o simpla eliminare de lichide. Cand este atacata de lei sau tigri, in functie de specie se preface moarta, scot o serie de sunete si tipete sa descurajeze atacatorul sau lupta cu inversunare.

In general hiena este tacuta. Scoate sunete doar la nevoie.

Hienele apar si in biblie in diverse ipostaze, din cate am inteles majoritatea de rau. Sunt descrise ca si creaturi de culoare. Se spune ca hienele ataca numai oameni curajosi. Prin Asia se credea ca dungile hienei erau simbolice pentru dragoste si fertilitate.

Reproducere Hiena

Spre deosebire de semeni care se imperecheaza o data si bine, hienele in perioada de imperechere au copulatii scurte si dese. La hiena cu pete puii se nasc aproape complet dezvoltati.

Acestia au ochii deschisi si caninii se vad cum ies din gingie. Cateva semne de culoare ii deosebesc de masculi.

Hienele nu regurgiteaza hrana ca sa-si hraneasca puii, in schimb la unele specii masculii nu se implica in cresterea puiilor, la altele da.

Poze Hiena

Stiati ca ..
  • Strigatul sau seamana cu un hohot urat, aducandu-i si numele de hiena razatoare.
  • Hiena patata, in general, se hraneste cu hoituri, dar mananca si carne proaspata.
  • Hiena este cel mai comun carnivor mare al Africii.
  • Hienele emit o multime de sunete incluzand sunete de jale, urlete, s.a.
  • Hiena este singurul animal salbatic care se naste cu dentitia completa ?
  • Puii de hiena se nasc cu ochii deschisi si poate sa se miste, imediat dupa nastere.