Advertisements

Jerboa

Origine

Jerboa face parte din familia Dipodidae. Este un animal rozator saritor care poate fi intalnit in nordul Africii, Asia, China si Manchuria.

Traieste in zone desertice cu climat cald si foarte cald.

Hrana Jerboa

Cele mai multe specii de Jerboa se hranesc cu plante. Unele specii mai mici mananca si insecte.

Advertisements

Majoritatea speciilor de Jerboa au auzul foarte bine dezvoltat. Se folosesc de el ca sa evite pradatorii nocturni.

Aspect Jerboa

Jerboa are cateva asemanari cu cangurii. Cel mai mare argument sunt picioarele posterioare lungi. Coada este si ea lunga. Poate fi mai lunga decat restul corpului. In capat se termina cu un smoc de par. Coada este folosita la echilibru cand animalul se deplaseaza. Micile rozatoare se deplaseaza exact ca si cangurii, prin sarituri.

Blana este scurta si are culoarea nisipului. Nu toate speciile au urechi mari, ca de iepure; unele specii au urechile mici, asemanatoare cu cele ale unui soarece.

Cand este urmarit poate alerga cu 24km/h.

Are ca pradatori bufnita mica (Athene noctua) 

Advertisements

Cateva specii de Jerboa:

  • Balikun jerboa, Allactaga balikunica
  • Gobi jerboa, Allactaga bullata
  • Small five-toed jerboa, Allactaga elater
  • Euphrates jerboa, Allactaga euphratica
  • Iranian jerboa, Allactaga firouzi
  • Hotson’s jerboa, Allactaga hotsoni
  • Great jerboa, Allactaga major
  • Severtzov’s jerboa, Allactaga severtzovi
  • Mongolian five-toed jerboa, Allactaga sibirica
  • Four-toed jerboa, Allactaga tetradactyla
  • Vinogradov’s jerboa, Allactaga vinogradovi
  • Bobrinski’s jerboa, Allactodipus bobrinskii

Comportament Jerboa

Este un animal nocturn. Ziua se ascunde de caldura torida si temperaturile ridicate in scorburi. Noaptea prefera sa iasa din scorburi pentru temperatura mai racoroasa de afara si, bineinteles, pentru mancare.

Reproducere Jerboa

Perioada de reproducere incepe imediat cum se termina iarna si perioada de hibernare.

O femela se poate imperechea de doua ori pe an si da nastere la 2 – 6 pui. Perioada de gestatie dureaza 25 – 35 de zile. La majoritatea speciilor femela are grija de pui pana acestia sunt intarcati.

Speranta de viata este de 6 ani.

Poze Jerboa

Bibliografie:

  • panoramicfixers.com/wp-content/uploads/2014/11/slide4_jerboa.jpg
  • img.buzzfeed.com/buzzfeed-static/static/2014-03/enhanced/webdr03/20/20/enhanced-28149-1395360745-6.jpg
  • lovethispic.com/uploaded_images/19702-Long-Eared-Jerboa.jpg
  • factzoo.com/sites/all/img/mammals/jerboa-long-eared.jpg
  • nationalgeographic.com
Comentarii
Toate comentariile
Comentarii