1300x300

Rasa Copoi Ardelenesc

caine Copoi ardelenesc
  • Origine: Romania
  • Grupa: Copoi
  • Greutate: 1.8 – 2.7 kg
  • Inaltime: 45 – 65 cm
  • Culori: negru, galben, alb
  • Dresaj: greoi, este incapatanat
  • Ingrijire: blana scurta
  • Temperament: devotat, perseverent, loial,
  • Sanatate: Rezistent, nu se cunosc boli ereditare.
  • Pui: 6 – 8
  • Media de varsta: 10 – 12 ani
  • Alte nume: Copoi ardelenesc, Capau, braco Transylvanicus, Hungarian hound, Transylvanian scenthound, Erdelyi kopo, Transylvanian bracke, Siebenburgenbracke, Transylvanischer Laufhund, Siebenburgischer Laufhund

Origine

Rasa a fost formata in Transilvania de-a lungul secolelor in conditii specifice de vanatoare. Copoiul ardelenesc provine din incrucisarea a mai multe rase aduse in tara noastra de unguri, rusi si turci. In urma acestor incrucisari s-a format si bracul rusec (copoiul tatar).

Primele ilustratii ale copoiului ardelenesc dateaza din anii 1100 – 1200. Alte ilustratii il prezinta pe regele Sigismund de Luxemburg cu un copoi in fata tronului. Pe o cupa de argint din Transilvania din secolul 17 sunt reprezentati doi copoi ardelenesti la vanatoare de ursi. Prima inregistrare oficiala a avut loc in anul 1886.

Curtile nobile din Transilvania aveau numerosi caini de vanatoare. Schimbarile din secolul 19 si diminuarea suprafetelor silvice au restrans vanatoarea cu copoi din Transilvania. In partea de nord a ardealului in anii 1940 copoiul ardelenesc a facut parte din dotarea unitatilor de jandarmi.

Legile vanatorii in Romania a declarat rasa „fiara rapitoare” si aceasta a fost pe cale de disparitie. Dupa 1944 nu s-a mai inregistrat nici un cuib de rasa pura de copoi ardelenesc.

Norocul a fost ca au ramas unele exemplare pure la tarani. Incepand cu anii 1960 s-a inceput revitalizarea rasei si in anul 1966 copoiul ardelenesc a fost recunsocut oficial de FCI (Federatia Chinologica Internationala).

1000x250

Cea mai detaliata descriere a rasei se datoreaza ornitologiului si vanatoarului brasovean Ede Czynk (1851-1899) care afirma:

„.. domnii de la tara organizau vanatori bine concepute, ce durau mai multe zile, cu participarea iobagilor, la care erau folositi si cativa copoi tinuti in lesa, care fie ca au scotocit vanatul, fie ca au fost hartuiti de oameni, au gonit in fata puscasilor.

Tatal meu, care s-a nascut in 1798, chiar si la varsta de 84 de ani … povestea ca bunicul, care a trait 89 de ani, in tinerete a vanat zimbru in muntii Ghurghiului… Copoii nostri s-au raspandit in tot Ardealul”. Gasim in mod deosebit copoi de foarte buna calitate in zonele montane, paduroase pe intinderea cea mai mare a tarii.

Copoiul ardelenesc este singura rasa de caine de vanatoare creata in Romania.

Hrana Copoi ardelenesc

Fiind un caine care depune un efort considerabil la vanatoare hrana trebuie sa fie de calitate. Este bine ca hrana sa fie variata. Mancarea trebuie impartita in minim 2-3 mese pe zi.

In perioada de iarna este bine ca hrana sa fie servita calda. Se recomanda ca hrana industriala sa depaseasca 20% grasime.

Cand se merge la vanatoare trebuie hraniti seara atat cat sa nu aibe mancare in stomac dimineata. Se prefera ca animalul sa plece cu stomacul gol la vanatoare.

Din alimentatia lui poate face parte salamul, diverse ciorbe, pulpe de pui, orez, etc. Se poate combina mancarea cu boabele. 50-50 sau 40-60.

Citeste mai mult despre…  Alimentatia cainelui

Aspect Copoi ardelenesc

Copoiul ardelenesc este prezent in doua varietati, una cu picioare scurte si una cu picioare lungi. Cea cu picioare lungi are inaltimea de 55-65 de cm, iar cea cu picioare scurte 45-50 de cm.

Este o rasa de caine mai mare decat cainii de talie medie. Pielea capului nu are riduri, iar buzele nu atarna. Urechile de marime medie daca sunt trase peste ochi trebuie sa ajunga peste ei. Culoarea ochilor este galbui-bruna sau mai inchisa. Coada lunga si puternica se subtiaza spre varf.

Laba piciorului este rotunda, cu degete si gheare puternice. Parul este aspru, lucios si relativ scurt. Blana are culoarea negru-catifelata cu semne galbene. Pe piept trebuie sa aibe o pata alba curata. Deseori se nasc si exemplare cu laba piciorului alba.

In afara de copoii negri sunt crescuti si copoi de culoare galben-maronie cu pata de pe piept mai mare sau mai mica.

Mirosul este foarte bine dezvoltat si un simt al orientarii foarte bun. Ideal pentru el este curtea mare unde poate alerga in voie.

Defecte eliminatorii: bot scurt, dantura fefectuoasa, par sarmos, moale sau ondulat, agresivitate, instabilitate psihica.

Masculii trebuie sa aibe doua testicole evidente, normal dezvoltate si complet coborate in scrot.

Comportament Copoi ardelenesc

Copoiul ardelenesc este un caine care formeaza legaturi puternice cu familia, in special cu cel care are grija cel mai mult de el si ii acorda cea mai mare atentie. Un caine devotat care isi apara si protejeaza familia si locuinta.

Este un gonitor-hartuitor, cu excelente calitati de a mana si opri vanatul, dar poate fi folosit pentru cautare si alte sarcini tipice de limier. Avand simtul olfactiv deosebit de dezvoltat, este capabil sa caute perseverent pe urme reci dar si proaspete. chefneste (latra scurt) caracteristic, iar in timpul goanei latra pe un ton inalt, rasunator, ce poate fi auzit de la mari distantei in timpul vanatorii. Rapitoarele de statura mai mica sunt prinse si sugrumate, vanatul mare este manat si oprit. Latra persistent vanatul oprit sau ranit.

Dresaj Copoi ardelenesc

Dresarea copoiului ardelenesc este mai grea pentru ca este incapatanat. Tinde sa fie independent.

Daca este dresat cu rabdare si indemanare se pot obtine rezultate de calitate. Masurile dure si certurile sunt contraindicate.

Se spune ca o apostrofare puternica il afecteaza atat de tare incat poate fi inutilizabil mai multe zile.

Cele mai citite articole

Citeste mai mult despre… Dresajul cainelui de companie

Particularitati Copoi ardelenesc

La o vanatoare copoiul ardelenesc poate alerga 80-100 de km. Intotdeauna se intoarce la locul de pornire. Poate fi folosit la vantaore in haite mici de 3-5 copoi, dar si individual.

Este un caine independent care lucreaza la kilometri de stapanul sau pentru a rezolva anumite situatii. Este adaptat pentru a tine urma pe distante lungi.

Varietatea copoiului ardelenesc cu picioare lungi a fost folosita pentru vanat mare precum zimbri, ursi, mistreti sau rasi, iar copoiul ardelenesc cu picioare scurte a fost folosit pentru vanat mic precum vulpi sau iepuri pe teren deschis si capra neagra in zone stancoase.

Latratul este gros si puternic. Se opreste la cererea stapanului sau cand vede ca persoana nu are intentii rele.

Este un caine de companie deosebit. Are o fire activa, jucausa si iubibila. Se intelege bine cu cei mici, tinde sa fie teritorial si trebuie sa socializeze de mic cu alte animale pentru ca este un caine de vanatoare. Uneori poate avea tendinte de a urmari veveritele daca nu este dresat corect. Este inteligent si abil.

Boli Copoi ardelenesc

Aceasta rasa de caine este foarte rezistenta. Nu se cunosc boli ereditare.

Femelele dau nastere la 6-8 pui.

Speranta de viata a copoiului ardelenesc este de 10-12 ani.

Poze Copoi ardelenesc

poze copoi ardelenesc

poze copoi ardelenesc

Canise Copoi ardelenesc

in curand..

Alte rase de caini

Cele mai citite articole