Pisica Burmilla

Pisica Burmilla
 • Origine: Marea Britanie
 • Obtinere: Imperechere
 • Greutate: 3 – 4 kg
 • Culori: Toate culorile
 • Blana: scurta/lunga
 • Temperament: afectuoasa, inteligenta, curioasa, aventuroasa
 • Sanatate: in general sanatoasa
 • Pui: in medie 6 pui
 • Media de varsta: 10 – 15 ani
 • Alte nume: Burmilla cat, Burmilla cu blana lunga, Tiffanie
 • Pret: $450 – $600

Origine

Pisica Burmilla de rasa transmite din generatie in generatie sangele Burmanez. Rasa a luat nastere in Marea Britanie in anul 1981 accidental in urma imperecherii unui mascul chinchilla cu o femela Burmaneza.

Pisoii rezultati au fost foarte apreciati de multa lume astfel incat a cucerit foarte multe inimi intr-un timp scurt. Dupa numai doi ani de la aparitie si-a facut aparitia la expozitii.

Variantele care circula pe internet sunt multe si diferite. Una spune ca o baroneaza avea mai multe pisici Burmaneze si una a sarit gardul la vecinul unde a dat peste chinchilla, iar alta ca o doamna i-a facut cadou sotului sau o frumoasa pisica Burmaneza in timp ce mai acea o chinchilla.

Pisica Burmilla este cunoscuta ca „vrajitoare” sau „vrajitoarea de inimi” pentru ca se lipesc de stapani ca prin magie. Numele pisicii vine din numele parintilor care au provenit din rasele Burmeza si Persan chinchilla.

Citeste si despre… Alimentatia pisicii

Aspect Burmilla

Burmilla este o pisica de marime medie cu un aspect placut. Femela este mai mica decat masculul. Capul este usor lat, falcile sunt mari, iar botul este relativ mare.

Urechile drepte sunt de marime medie. Varful urechilor este rotund. Ochii plini de expresivitate sunt situati in fata unui corp puternic si musculos. Picioarele din fata sunt de marime medie. Picioarele din spate sunt putin mai lungi decat cele din fata. Coada are lungimea medie si este acoperita de par.

Blana scurta si matasoasa este aproape lipita de corp. Avantajul stapanilor de Burmilla este ca aceasta rasa se intretine usor, o periere pe saptamana este suficienta. Se recomanda si verificarea urechilor si taierea ghearelor periodic. Este un excelent companion si nu este foarte zgomotos.

Pisicile Burmilla pot avea orice culoare. Pot avea si alb, negru, gri, maro, bleu, auriu, etc. Greutatea unei pisici Burmilla este de 3-4 kg.

Tiffanie este o varietate numita si „Burmilla cu blana lunga”. Femelele burmilla pot da nastere la pisoi cu blana lunga. Varietatea a fost recunoscuta pentru prima data in Australia in anul 1999. Ea nu trebuie confundata cu rasa Chantily Tiffany din America de nord.

Comportament Burmilla

Cele mai citite articole

Este o pisica afectuoasa care vrea sa fie in centrul atentiei tot timpul. Daca nu o primesc uneori se tin dupa stapani si o cersesc. Burmilla intra in categoria pisicilor „vorbarete”, cand au chef raspund daca vorbesti cu ele.

Are nevoie de suprafete orizontale si verticale pe care sa-si ascuta ghearele. Le place sa se catere, sa fie la inaltime, asa ca sa nu va mire daca le vedeti pe dulapuri, pe televizor sau pe frigider.

Burmilla este o rasa de pisica inteligenta, curioasa si aventuroasa. Poate invata diverse rutine, deschide usi, si multe trucuri. Nu ii este frica de caini si de apa.

Particularitati Burmilla

Cantitatea de hrana a pisicii burmilla este calculata in raport cu nivelul de activitate si varsta. O medie ar fi de 80 kcal/kg/zi. Riscul de obezitate este scazut.

Este o pisica cu un nivel de energie ridicat. Au nevoie de spatiu in care sa faca miscare. O caracteristica deosebita este conturul negru al ochilor verzi. Se spune ca pe frunte trebuie sa se vada semnul literei „M”.

Pisica Burmilla are un grad mediu de toleranta fata de alte animale si copii. Este recomandat sa fie tinute in curti inchise pentru ca sunt pisici curioase si ajunge fel de fel de locuri. Ii place sa se joace, sa aibe jucarii si jocuri de poate alege.

In general pisicile iubesc rutina si lucrurile simple, ele nu doresc schimbari in viata decat daca sunt pozitive. Nu le place sa se mute, sa schimbe locul sau mobila.

Prefera mediul asa cum il stiu, fara schimbari dese. Dar uneori schimbarile sunt inevitabile in viata. Burmilla are avantajul ca se adapteaza usor la schimbari.

Boli Burmilla

Pisica burmilla este sanatasa in general, fara probleme de sanatate. Odata cu inaintarea in varsta se recomanda un control de rutina anual. Crescatorii si expertii spun ca poate suferi de boli de rinichi daca nu este hranita cum trebuie. Atentie la alergii.

Speranta de viata a pisicilor Burmilla este de 10 – 15 ani.

Poze Burmilla

poze pisica burmilla

poze pisica burmilla

Felise Burmilla

in curand..

Alte rase de pisici

Cele mai citite articole