Brac Francez

caine Brac Francez
 • Origine: Franta
 • Grupa: caine de vanatoare (gun dog, pointing)
 • Greutate: 17 – 25 kg
 • Inaltime: 48 – 63 cm
 • Culori: maro sau alb-maro
 • Dresaj: usor de dresat
 • Ingrijire: blana scurta
 • Temperament: bland, prietenos, loial, activ
 • Sanatate: in general sanatos
 • Pui: 6 – 10 pui
 • Media de varsta: 12 – 15 ani
 • Alte nume: Brac Francez, French Pointing Dog, Braque Francais, de Grande Taille

Origine

Bracul francez poate fi recunoscut sub denumirile: Brac de Bourbonnais, Bourbonnais Pointer, Bourbonnais Pointing dog, cainele pontator frantuzesc, pointer frantuzesc sau brac francez.

Bracul francez isi are originile in Franta de Sud-Vest si Pirineii centrali. Este una dintre rasele franceze de pointer cele mai vechi, datand din secolul al XVII-lea. Exista doua tipuri: Gascogne si Pyrenean.

Tipul Pyrenean, mai usor si mai suplu, este mai popular si este considerat a fi mai apropiat de bracul francez original.

Hrana Brac Francez

Hrana unui caine trebuie in priml rand adaptata varstei si taliei. Ea trebuie sa contina vitaminele si mineralele de care un caine are nevoie. O hrana corespunzatoare trebuie sa contina atat legume, cat si produse animale variate.

Fiecare rasa are o banlanta de minerale, vitamine, saruri si grasimi de care stapanul trebuie sa stie. Este bine sa evitati hrana care contine coloranti si chimicale si o parte din hrana de provenienta comerciala.

Exista o teorie careia orice caine de vanatoare trebuie sa aibe in meniu carne cruda proaspata, de preferat carne de vanat.

Este un caine fara prea mari pretentii asa ca consuma fara probleme proteinele de la iepure, curcan, pui, porc, sau alte animale. Apa trebuie sa aibe la discretie pentru a bea cand ii este sete.

Toti cainii nu au voie ciocolata, inghetata sau alte dulciuri similare, pentru ei ciocolata, care o pot manca unii mai mult, iar altii mai putin, este toxica. Sunt recomandate 2-3 mese pe zi.

Citeste mai mult despre…  Alimentatia cainelui

Aspect Brac Francez

Este un caine mediu ca talie, puternic, cu foarte multa piele libera. Ochii sunt galben spre maro, nasul este maro, iar urechile sunt lasate. Coada este scurta in mod natural sau poate fi taiata, desi exista unele exemplare de Gascogne cu coada lunga.

Blana scurta si groasa este maro, maro cu alb, maro cu alb pistruiat, sau maro cu cafeniu. Cum am spus mai sus aceasta rasa are doua tipuri.

Tipul Gascoane are o inaltime de 56-58cm si o greutate de 25-35kg, iar tipul pyreanean are o inaltime de 46-59cm si o greutate de 18-25kg.

Comportament Brac Francez

Ambele tipuri sunt blande, prietenoase. Se bucura de munca si sunt inteligenti si dornici sa multumeasca. Pentru ca sunt sensibili, cel mai bun este dresajul pozitiv.

Poate fi caracterizat drept un caine harnic, iubitor si loial stapanului, ar face orice sa il multumeasca.

Ii place sa alerge si sa se joace cu copii sau alti caini, se intelege bine si cu alte animale, dar aveti grija ca are un puternic instinct de vanator, este foarte inteligent si usor de dresat, ceea ce il face un caine bun la toate.

Dresaj Brac Francez

Este un caine cu caracter bland, inteligent, cu excelente calitati de vanator pontator despre care se spune ca „a venit pe lume gata dresat”.

Totusi, este necesar sa fie instruit pentur a invata disciplina si a i se tempera vioiciunea-i prea mare.

Nu este sensibil la caldura si frig, suporta bine setea.este folosit la vanatoarea de pasari, are un aret excelent si un miros foarte fin.

Vaneaza atat in munti cat si in campie.

Cele mai citite articole

Citeste mai mult despre… Dresajul cainelui de companie

Particularitati Brac Francez

Se descurca cel mai bine cu o familie activa care se bucura de iesirile indelungate in natura.

Il recomand strict vanatorilor pentru ca are nevoie de mult spatiu sa alerge si nu se adapteaza la viata de apartament, are nevoie de genul acesta de activitate pentru as manifesta instinctele de vanator, sub nici o forma nu il recomand incepatorilor.

Stapanul trebuie sa fie ferm si sa aibe experienta in cresterea cainilor, va recomand cat mai multe exerctii impreuna si sa nu il legati pe timp de zi pentru ca sufera mult.

Aceasta rasa are nevoie de multa atentie pe care o va recompensa cu dragoste.

Boli Brac Francez

Cele mai intalnite boli ale bracului frances sunt: Estropion, entropion, displazie de sold.

Poze Brac Francez

poze caine brac frances

poze caine brac frances

Canise Brac Francez

in curand..

Alte rase de caini

Cele mai citite articole