Ce inseamna cand pisica iti face masaj

pisoi

Ce inseamna cand pisica iti face masaj

Introducere in comportamentul pisicilor

Cand vine vorba de comportamentul pisicilor, multe dintre gesturile lor pot parea enigmatice pentru proprietarii care nu sunt familiarizati cu limbajul corporal felin. Unul dintre cele mai interesante si adorabile comportamente este cand pisica "face masaj" sau "framanta". Acest comportament este cunoscut stiintific sub numele de "kneading" si poate avea multiple semnificatii, care sunt legate de instinctele naturale ale pisicii, starea de confort si legatura afectiva cu proprietarul.

Ce inseamna "masajul" pisicii?

Masajul pisicii, sau framantatul, este actiunea prin care pisica apasa ritmic cu labutele ei, alternand intre stanga si dreapta, adesea pe o suprafata moale. Acest comportament este insotit uneori de tors si pare a fi un semn de relaxare si contentament. Originile acestui comportament se regasesc in perioada neonatala a pisicii, cand framantatul ajuta la stimularea fluxului de lapte de la mama. Chiar si la maturitate, pisicile pastreaza acest comportament, care devine un mod de auto-consolare si de exprimare a fericirii.

Semnificatii diferite ale comportamentului de framantare

Cele mai citite articole

Desi cea mai comuna interpretare a framantarii este aceea ca pisica se simte fericita si relaxata, exista si alte semnificatii. Unele pisici framanta cand sunt stresate sau anxioase, folosind acest comportament pentru a se calma. De asemenea, framantatul poate fi un mod de marcare a teritoriului, deoarece glandele de pe labele pisicii elibereaza feromoni care lasa un miros care indica altor pisici ca acel loc este "ocupat". Mai mult, unele pisici pot framanta inainte de a se aseza la somn, ceea ce sugereaza ca acest comportament este si un pregatire pentru odihna.

Impactul asupra proprietarilor

Pentru multi proprietari, momentele in care pisica face masaj sunt oportunitati de a intari legatura afectiva cu animalul lor. Este o forma de interactiune intima care poate ajuta la reducerea stresului atat pentru pisica, cat si pentru om. Totusi, comportamentul poate deveni problematic daca pisica foloseste ghearele in timpul framantarii, cauzand durere sau deteriorand textilele. In astfel de cazuri, este important sa se invete pisica sa-si retraga ghearele in timpul framantarii sau sa se foloseasca o patura speciala pentru aceste momente.

Cum sa reactionezi la masajul pisicii

Daca te bucuri de masajul oferit de pisica ta, este bine sa o lasi sa continue, deoarece este un semn de afectiune si confort. Daca insa comportamentul devine inconfortabil, poti incerca sa-i distragi atentia cu jucarii sau cu activitati care ii plac. Este de asemenea util sa tai periodic ghearele pisicii pentru a evita zgarieturile accidentale. In plus, oferirea unei paturici sau a unei perne dedicate poate limita comportamentul de framantare la acea zona, protejand restul mobilierului sau textilelor din casa.

Cele mai citite articole