Caini calauza

Ce fac cainii calauza

Cainii-calauza ajuta persoanele cu dizabilitati vizuale. Cresterea si dresajul acestor caini costa mii de dolari in multe institutii americane. Tot in Statele Unite ale Americii cei mai multi caini dresati pentru ajutorarea persoanelor cu dizabilitati sunt pusi gratuit la dispozitia acestora, prin intermediul institutiilor finantate din donatii.

Cainii-calauza sunt crescuti pentru a veni in ajutorul nevazatorilor. Singurele rase de caini care pot fi caini-calauza sunt Labrador retriever, Golden retriever sau Ciobanesc german.
Cateii sunt monitorizati in perioada intarcarii si cei care nu obtin punctajul pentru a deveni caine-calauza continua pregatirea pentru alt tip de serviciu sau devin animale de companie. Doar cativa catelusi sunt potriviti pentru a indeplini aceasta sarcina.

Primul caine-calauza a aparut in 1916 dupa ce un medic din Germania a incercat sa aline suferinta unui soldat ranit in timpul razboiului si care isi pierduse vederea.

Prima scoala pentru caini-calauza a aparut in Elvetia in 1920 si se numea L’Oeil qui voit. Ulterior, americanii si britanicii au imprumutat tehnica de dresaj si au infiintat o multime de scoli de dresaj pentru cainii folositi in ghidarea persoanelor nevazatoare.

Cresterea cainilor calauza

La varsta de sase-opt saptamani, fiecare catel ales este trimis sa traiasca in cadrul unei familii de crescatori de caini. Socializarea cu alte animalute si alti oameni este foarte importanta in acest stadiu.

Catelusii care vor deveni calauze trebuie sa invete sa se simta confortabil si increzatori in orice situatie, pentru a putea ghida persoana in siguranta, fara a fi distrasi.

La o varsta frageda se obisnuiesc cu toate tipurile de zgomote, imagini si mirosuri. Invata sa mearga cu transportul in comun, pe strazi aglomerate, sa fie calmi in magazine si lifturi si sa respecte comenzile simple. Acest lucru sta la baza dresajului lor.

Pregatirea cainilor calauza

In jurul varstei de un an, catelusii incep pregatirea. Invata cum sa mearga linistiti, ignorand factorii care le-ar putea distrage atentia. Invata sa se opreasca la toate curbele, la baza sau in capul scarilor si sa astepte comanda; sa stea linistiti intr-un loc, ignorand elementele de distragere a atentiei, atunci cand persoana pe care o ghideaza nu se misca.

Cainele-calauza se relaxeaza si se comporta ca orice alt patruped atunci cand i se scoate hamul. Cainele-calauza si persoana ghidata lucreaza in echipa. Omul ii indica animalului directia, iar cainele il ghideaza in siguranta prin trafic, in situatiile periculoase de pe strada si pe langa alte obstacole.

Este nevoie de multa concentrare din partea fiecarui membru al echipei. De aceea este atat de important ca oamenii din jur sa nu-l mangaie sau sa-i vorbeasca unui caine-calauza. La finalul sedintelor de dresaj (care dureaza intre patru si sase luni) este posibil ca unii patrupezi sa iasa din program si sa fie antrenati pentru alte servicii sau sa devina animale de companie.

Cainii-calauza trebuie sa fie de incredere, inteligenti, prietenosi, ascultatori si hotarati. Standardele sunt inalte si doar o jumatate-trei sferturi din caini reusesc sa termine cursul si sa ghideze persoane cu probleme de vedere.

Caini calauza pentru nevazatori si persoane cu dizabilitati vizuale

In ultima faza a cursului, cainii ajung in casa noilor stapani. Sunt luate in considerare toate detaliile, de la lungimea pasului la inaltime si stil de viata. Dupa aceea, echipa trebuie sa invete sa lucreze impreuna, ceea ce dureaza in jur de o luna, uneori mai mult, in functie de compatibilitatea dintre om si animal.

Noul stapan trebuie sa invete comenzile si cainele trebuie sa invete sa-l asculte. Se exerseaza mersul impreuna si trebuie sa treaca un test inainte de a fi lasati singuri.

Dupa promovarea testului, cainele si stapanul invata sa aiba incredere unul in celalalt si se cunosc destul de bine pentru a putea sa-si inteleaga fiecare miscare.

In functie de fiecare caz in parte, cainii-calauza lucreaza pana la varsta de 8 sau 10 ani. Proprietarul poate alege sa pastreze cainele ca animal de companie si sa primeasca un alt caine-calauza sau sa returneze patrupedul scolii de la care l-a primit, aceasta redandu-l crescatorilor.

Bibliografie: