Tipuri de scoici – Comestibile – Scoici de perle

producerea de perle naturale

Scoicile sunt catalogate de cei mai multi ca

  1. Scoici comestibile
  2. Scoici de perle

Ce sunt perlele ?

Perlele iau nastere prin┬áinsu┼čirea de a izola un corp strain, patruns in organismul scoicii, inconjurandu-l cu straturi de sidef ┼či facandu-l astfel, inofensiv.

Rezultatul acestui proces fiziologic normal, de ap─ârare, este magnifica alc─âtuire numit─â perl─â.

Marea majoritate a molu┼čtelor posed─â acest mecanism de ap─ârare, astfel c─â mai toate pot produce forma┼úiuni calcaroase, de diferite forme, ce pot fi considerate perle ├«ntr-un sens foarte larg al termenului. Cele mai multe nu au ├«ns─â valoare comercial─â – sunt ni┼čte mici concre┼úiuni calcaroase f─âr─â o ├«nf─â┼úi┼čare prea atr─âg─âtoare, f─âr─â luciu, ┼či prezint─â interes doar pentru oamenii de ┼čtiin┼ú─â ori pentru colec┼úionari, ca ni┼čte curiozit─â┼úi ale naturii.

Perle naturale

O perlă naturală e formată din straturi concentrice de aragonit, o formă de carbonat de calciu cristalizată sub forma unor plăcuţe hexagonale, cu grosimea de 0,5 microni, consolidate prin straturi subţiri dintr-o proteină numită conchiolină.

Perlele de cultur─â, chiar dac─â sunt produse ├«n cantit─â┼úi mari, nu sunt, totu┼či, u┼čor de ob┼úinut. Scoica are nevoie de ani pentru a fabrica o perl─â – cu at├ót mai mul┼úi ani, cu c├ót perla e mai mare. Doar vreo 5% dintre perlele de cultur─â sunt de ├«nalt─â calitate, av├ónd sfericitatea aproape perfect─â ┼či luciul iridescent care le fac apte de a fi utilizate ├«n industria bijuteriilor de lux.
Perlele naturale pot fi deosebite de cele de cultur─â prin examinarea cu raze X.

producerea de perle naturale

producerea de perle naturale

scoica cu perle

scoica cu perle

colierul-cu-perle-dunn

colierul-cu-perle-dunn

perle_de_cultura

perle_de_cultura

3. Alte tipuri de scoici

Scoica Geoduck
Scoica Quahog (Arctica islandica)
Pupa sulcata
Pupa solidula
Acteon eloisae
Aporrhais pespelecani
Black Mouthed Goblet
Deepwater Pacific Phos
Dusky Macron Shell
Burnupena Whelk Shell

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii