
Atat tu ca stapan cat si cainele tau aveti nevoie de miscare pentru a va mentine sanatosi si in forma. Asa ca puteti face miscare impreuna. Cainele este cel mai entuziast partener si de incredere pe care il aveti. Cand stabiliti o rutina de exercitii tine minte ca prietenul canin nu poate spune „am ajuns” sau „am obosit”.
Exercitii in siguranta
Evaluati capacitatea fiecaruia de a participa la aceleasi exercitii astfel incat sa aveti un nivel cat mai bun de fitnes. Daca exercitiul nu este potrivit va trebui sa il adaptati nevoilor voastre sau sa il schimbati. Daca patrupedul are probleme de sanatate adresati-va medicului veterinar. Ideal ar fi sa faceti o vizita generala de control al sanatatii inainte de a incepe exerticiile mai ales daca sunt solicitante.
Inainte de a alerga alaturi de tine un caine ar trebui sa poata merge 30 pana la 60 de minute fara sa oboseasca. Un caine care nu poate face acest lucru va trebui sa inceapa de la un nivel mai scazut pentru a-si imbunatati conditia fizica.
Un caine in forma, de talie medie, ar trebui sa poata alerga 5 km alaturi de tine si treptat sa isi imbunatateasca conditia fizica astfel incat sa poata sa alerge pana la 10km. Pentru distante mai mari trebuie sa va adresati medicului veterinar pentru monitorizarea sanatatii.
Este recomandat sa vorbiti cu medicul veterinar inainte de inceperea exercitiilor fizice mai ales daca acestea vin in urma unui stil de viata sedentar, a unor leziuni sau a unor conditii de viata scazute.
Cea mai buna perioada pentru exercitii
Organismul cainilor se incinge la fel ca al oamenilor doar ca ei nu transpira. Drept urmare trebuie tinut sub observatie ritmul exercitiilor si durata acestora. Se recomanda exercitiile dimineata sau seara cand este mai racoare. Acest lucru este benefic pentru ca va protejeaza si de razele UV.
Un alt aspect de care trebuie sa tineti cont este programul vostru de munca sau rutina zilnica.
Tineti cont de socializare
Cainele este pregatit si instruit atunci cand faceti exercitii in locuri publice ? Cum reactioneaza el cu alti caini ?
Asigurati-va ca se comporta civilizat atunci cand iesiti cu el in parc sau in alte locuri unde se poate intalni cu alti caini.
Raspunde la comenzi ?
Ca in orice comunicare este recomandat ca prietenul nostru blanos sa stie cateva comenzi pentru o mai buna comunicare.
Acesta trebuie testat atat in zone aglomerate cat si in zone cu diverse zgomote sau distrageri ale atentiei. Este important ca indiferent de situatie sa fie prompt si sa raspunda comenzilor tale.
Faceti incalzirea
Inainte de a depune efort este bine sa faceti o mica incalzire pentru a evita situatii neplacute.
Cateva metode de incalzire rapida sunt sa faca aport la o jucarie sau sa alerge de cateva ori dupa un frisbee.
La inceput incercati ceva simplu si relaxant. Tot procesul trebuie sa fie practic si relaxant.
Nu uitati sa va hidratati
Inainte si dupa antrenament este bine sa va hidratati si recompensati.
Chiar daca unii recomanda asta numai la oameni sau numai la caini este bine sa o faceti amandoi in ambele situatii.
Inainte pentru a avea energie in timpul antrenamentului si dupa pentru a reface rezervele si a preveni ifarctul. Dezhidratarea severa poate duce la diverse surprize.
Pe timpul verii se recomanda sa pui cateva cuburi de gheata in apa cainelui pentru a-l ajuta sa se racoreasca mai repede. Ti minte de mai devreme ca el nu transpira ca si tine.
In afara de apa este recomandata si odihna. Pauzele lungi si dese cheia marilor succese. Sunt valabile si in cazul de fata. In loc sa faceti miscare pana la epuizare si apoi sa va intindeti lesinati indopandu-va cu apa si alimente, lucrati in serii scurte si practice in functie de nivelul vostru.
Dupa antrenament permite-i cainelui sa se odihneaza o perioada mai mare de timp.
Momentan cam atat, o sa facem un update cu mai multe informatii in parioada urmatoare.