Cum sa cresti un sarpe

milk-snake

Serpii sunt animale care fac parte din ordinul reptilelor. Principalele caracteristici ale serpilor sunt mobilitatea unica a oaselor fetei, forma lunga a corpului si lipsa membrelor (nu are maini si picioare). Majoritatea speciilor au lungimea de 1 metru.

Sarpele este un animal de companie modern. Nu mananca foarte mult si are nevoie decat de foarte putina atentie. Sarpele nu face zgomot, nu lasa par prin casa, iar cresterea sa nu presupune foarte mult timp.

Ce trebuie sa stii inainte de a cumpara un sarpe

Serpii sunt animale fascinante de companie care ingrijite corespunzator devin chiar blanzi.

Nu se recomanda oricui. Au cateva nevoi speciale care o data indeplinite poti avea un nou prieten.

Nu se recomanda sa aduci in casa serpi din salbaticie pentru ca pot avea boli/paraziti si se imblanzesc greu, mai ales daca stapanul nu are experienta.

Inainte de a cumpara un sarpe termina de citit articolul asta si apoi intreaba persoana de la care cumperi sarpele ce conditii trebuie indeplinite. Fiecare specie are nevoie de ingrijire specifica.

Ai grijă la igiena reptilei! Dacă ştii că stai prost cu sistemul imunitar sau că în casa ta se află şi copii este recomandata documentarea serioada inainte.

Specii de serpi pentru incepatori

La inceput serpii vor fi speriati si pot musca. Cu timpul daca sunt ingrijiti corect vor prinde incredere si nu vor mai musca.

Cele trei specii recomandate pentru incepatori sunt

  • Sarpele King (King Snake)
  • Pitonul regal, Sarpele de lapte (Milk Snake)
  • Sarpele de Porumb (Corn Snake)

Ce mananca un sarpe

Toti serpii sunt carnivori. In salbaticie din meniul lui fac parte broaste, soparle, insecte mari, pesti, melci si alti serpi. Cand vine vorba despre mamifere singura limita este marimea. In functie de specie poate inghiti animale pana la marimea unei caprioare.

Inima este cat se poate de mobila, caracteristica foarte utila atunci cand consuma o prada uriasa (in caz contrar, inima lor ar risca sa fie strivita).

In captivitate este hranit de obicei cu soricei mici sau foarte mici. Nu se recomanda hrana vie pentru ca sarpele din captivitate nu are experienta in vanatoare si se poate accidenta.

Cei care vor sa creasca un sarpe trebuie sa stie ca este o responsabilitate pe termen lung. Sarpele traieste peste 20 de ani. In acest timp trebuie hranit si ingrijit.

Cea mai populara hrana pentru serpi este cea congelata. Aceasta poate fi cumparata de la magazinele de specialitate.

mancare sarpe

mancare sarpe

Ingrijirea sarpelui

Casa, terariul, acvariul, cum vrei sa spui sau locul in care il tii trebuie sa fie foarte bine inchis pentru ca serpii sunt maestri in evadare. De obicei locul amenajat se numeste terariu. Acesta trebuie sa nu aibe fisuri. Trebuie sa fie inchis cat mai bine, dar nu ermetic. Sarpele trebuie sa respire. In partea de sus se recomanda perforarea capacului sau aplicarea unei plase cu ochiuri mici.

Terariul trebuie sa fie suficient de mare incat sarpele sa se poata intinde pe toata lungimea lui LA MATURITATE. Gandeste-te cum ar fi sa dormi tu intr-un pat mai mic. Ca si omul si animalele simt nevoia sa se intinda, de aceea trebuie sa aiba unde cand creste mare.

Hibernarea. In captivitate hibernarea sarpelui este un proces benefic numai anumitor specii. Nu toate speciile hiberneaza. Asa ca documenteaza-te inainte sa-ti infometezi sarpele pentru ca poate muri. Cele mai multe specii de serpi din zone tropicale nu au nevoie de hibernare.

Serpii sunt pregatiti de hibernare doar atunci cand au consumat calorii in exces vara si toamna. Nu se recomanda introducerea in hibernare a unui sarpe care nu a fost hranit suficient si nu s-a ingrasat vizibil.

terariu sarpe

terariu sarpe

Specii de serpi in Romania

  • Sarpele de nisip (Boa de nisip) – Eryx jaculus turcicus
  • Sarpele de casa – Natrix natrix natrix
  • Sarpele de apa – Natrix tessellata
  • Sarpele de rau – Dolichophis caspius
  • Balaurul dobrogean – Elaphe sauromates
  • Sarpele lui Esculap – Zamenis longissimus
  • Sarpele de alun – Coronella austriaca austriaca
  • Vipera cu corn banateana – Vipera ammodytes ammodytes
  • Vipera cu corn dobrogeana – Vipera ammodytes montandoni
  • Vipera comuna – Vipera berus berus
  • Vipera lui Nikolsky –  Vipera berus nikolskii
  • Vipera de faneata – Vipera ursinii rakosiensis
  • Vipera de stepa moldava – Vipera ursinii moldavica

Nici una din aceste specii de serpi nu este veninoasa. In Romania nu traiesc serpi veninosi !

Concluzie

Documenteaza-te bine inainte de a aduce un sarpe in casa. Ai grija sa ii faci un terariu suficient de mare, inchis, dar sa poata respira.

Ai grija sa nu aibe probleme de respiratie. Pielea trebuie sa fie neteda si stralucitoare, curata, fara rani sau cicatrici.

Evita serpii veninosi sau constrictori de dimensiuni foarte mari.

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii