Poecilotheria ornata

Poecilotheria ornata

Origine: Sri Lanka

Fringed ornamental tarantula (Poecilotheria ornata) face parte din

  • Regn: Animalia
  • Increngatura: Arthropoda
  • Clasa: Arachnida
  • Ordin:Araneae
  • Subordin: Mygalomorphae
  • Familie: Theraphosidae
  • Genul:Poecilotheria
  • Specie: ornata.Specia este originara din Sri Lanka. Poecilotheria ornata este intalnita in salbaticie in padurile din Sri Lanka, unde traieste in coronamentul arborilor.Numele acestei tarantule este derivat din cuvintele grecesti „poikios” = cu pete si „therion” = fiara salbatica. Ornata se refera la „a orna, a impodobi”.

Hrana Poecilotheria ornata

Nu exista reguli speciale de hranire a acestei tarantule, practic singura obligatie a proprietarului este sa ii ofere hrana, pentru ca de aici inainte tarantula se va ocupa de tot.Caracteristici Poecilotheria ornata

Poecilotheria ornata este o specie arboricola, ce atinge dimensiuni de 18 – 22 de centimetrii, cu un temperament agresiv. Fiind o specie asiatica nu prezinta perisori urticanti.

Este una dintre cele mai mari specii ale genului, cu un ritm de crestere destul de rapid. Juvenilii isi vor petrece majoritatea timpului in galerii sau cuibul pe care si-l construiesc, in timp ce adultii nu vor mai sta ascunsi, petrecand destul de mult timp afara, ceea ce le face bune animale de display. Specia este cunoscuta pentru felul in care se apara, din nou numit in mod gresit „agresivitate”. Este una din tarantulele care nu trebuie manipulate. in primul rand din cauza veninului puternic si in al doilea rand pentru ca exemplarele nu ezita sa atace. O data ce a intrat in pozitia de intimidare, va musca fara vreun avertisment. O alta caracteristica comuna tuturor reprezentantilor acestui gen, de asemenea un argument in favoarea nemanipularii este viteza. Cand sunt speriate, mai ales juvenilii, sunt extrem de rapizi. Cum spunea cineva „totusi nu cred ca alearga, mai degraba se teleporteaza acolo unde vrea sa ajunga”. Agresivitatea, veninul puternic si viteza fac din Poecilotheria ornata o tarantula care nu va fi manipulata indiferent de situatie.

Terariu

Fiind o tarantula arboricola, are nevoie de mai mult spatiu pe verticala decat pe orizontala, de asemenea crengi pe care sa se catere si eventual o scoarta in care sa se poata ascunde. Temperatura din terariu trebuie sa fie in limitele 22 – 26 grade Celsius, iar umiditatea relativa a aerului in jurul valorii de 70%. in cazul juvenililor recomandam un strat ceva mai gros de substrat, pentru a oferi ocazia animalului sa isi construiasca galerii in care sa se ascunda.

Venin

Toate speciile de tarantule poseda venin. Desi acesta nu este foarte potent, muscaturile nu sunt niciodata placute.De asemenea ca si orice specie de tarantula si Poecilotheria ornata poate fi imprevizibila si o muscatura poate surveni oricand. Trebuie mentionat ca acesta specie este responsabila pentru singurul caz de coma indusa de veninul tarantulelor.

Din aceste motive recomandam atentie maxima cand tarantula este hranita, mutata sau cand ii este curatat terariul.

Nu este recomandata manipularea tarantulelor, mai ales de catre cei fara experienta.

Reproducere Poecilotheria ornata

In ceea ce priveste reproducerea, singurul amanunt de mentionat este acela ca este posibil ca femela sa atace masculul si sa il omoare.

Poze Poecilotheria ornata

Poecilotheria ornata

Bibliografie:

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii