Un peste ciudat si urias a uimit oamenii de stiinta

105862718 b565e946 b20b 47fb 8b5b a844df8c1076

Un peste de 2 metri, niciodata intalnit pană acum in America de Nord, a fost gasit de curand pe o plaja din Santa Barbara, in California. Ciudatenia e ca acest peste traieste in cealalta parte a globului, in emisfera sudica. Oamenii de stiinta intrigați de acest mister, au incercat sa gaseasca raspunsuri.

Povestea in februarie, cand uriașul peste a fost găsit pe o plaja a unei rezervații naturale aparținând Universității California. O specialista a universității, Jessica Nielsen, a examinat creatura si a ajuns la concluzia ca ar fi vorba despre pestele-Luna sau mola mola, un pește căruia ii plac temperaturile mai ridicate si care a mai fost văzut în apele din Santa Barbara. Cercetatoarea a postat imagini pe Facebook, iar un coleg al său, Thomas Turner, biolog specializat in evolutia speciilor, a mers pe plaja ca sa vada personal creatura. A facut poze si le-a postat pe site-ul iNaturalist, o retea de socializare care ii reuneste pe biologii din lumea intreaga.

Cele mai citite articole

Intr-un interviu pentru CNN, biologul a spus ca acest peste e cel mai neobisnuit pe care l-a vazut vreodata. Nu are coada, iar toti dintii par sa fi fuzionat, prin urmare nu are nici dinti. Gura sa nu este decat o deschidere enorma. Marianne Nyegaard, doctorand la Universitatea Murdoch din Perth, Australia, a ajuns la concluzia ca e vorba despre un pește mola tecta (în engleză, hoodwinker sunfish), o specie pe care ea a descoperit-o cu numai cinci ani in urma.

Aceasta specie de peste traieste in general in emisfera sudica, in apropiere de Australia si Noua Zeeleanda. Cum de a ajuns atunci pestele in America de Nord? Oamenii de știință nu au o explicație exactă în privința acestei stranii apariții.

Cele mai citite articole