Sarpele de casa

sarpecasa
  • Areal: Europa, nordul Africii, Asia Mica, Asia Centrala; in Romania e semnalat pana la altitudinea de 1100m.
  • Habitat: Amfibian.
  • Hrana: Carnivor.
  • Marime: cca. 1 metru.
  • Greutate: 94 g
  • Viteza: Se taraste si inoata repede
  • Culori: Cenușiu, cu variatii de la brun la negricios si galbui
  • Reproducere: Marea majoritate a serpilor se inmultesc prin oua, pe care le depun intr-o ascunzatoare calda. Puii ies dupa 10 saptamani din 11-25 de oua
  •  Stil de viața: Diurn
  • Particularitati: Este un sarpe eurasiatic neveninos

Natrix natrix este membru al clasei Reptilia, ordinul Squamata, familia Colubridae, genul Natrix. A fost descris pentru prima oara de Linnaeus in 1758. Nu este nici constrictor si nici veninos. Isi ucide prada prin viteza mare cu care ataca. Este un sarpe pasnic fata de oameni. Este raspandit in intreaga Europa, nordul Africii si Orientul Mijlociu. Este printre putinii serpii care se regasesc in Nordul Europei, fiind intalnit chiar aproape de Cercul Polar de Nord, dar si in Alpi, uneori la inaltimi de peste 2000 de metri.

Sarpele de casă (Natrix natrix) este uneori numit sarpe inelat, sarpe de iarba sau sarpe de apa. De obicei acesta poate fi intalnit in apropierea apelor sau in paduri.

Toti serpii acestui gen sunt mai mult sau mai putin legati de bazinele acvatice.

In traditia populara romaneasca exista asa-numitul sarpe al casei, care pazeste casa de rau şi pe care nu trebuie să il omori. I se mai spune Stima Casei sau Sarpele Strajer, deoarece traieste in bezna, intre peretii sau zidurile casei. De aceea i se mai spune si pazitorul gospodariei. Se mai spune despre el ca pazeste si niste obiecte pretioase, ingropate sub case ori in jurul acestora, precum bani, aur, pietre scumpe sau bijuterii. Se zice, in folclorul romanesc, ca o casa parasita de sarpele ei este necurata si atrage duhurile rele. Sarpele casei poartă noroc celor din familia sub locuinţa carora sta.   

Este foarte probabil ca denumirea comuna a acestui sarpe (sarpele de casa) sa fie strans legata de aceasta legenda populara. Sau poate avea legatura cu faptul ca acesti serpi sunt raspanditi pe tot teritoriul Romaniei, adesea fiind vazuti in apropierea gospodariile umane, atrasi de abundenta de hrana (rozatoare). Mai este cunoscut si drept „sarpele de apa”, insa denumirea nu este intrutotul corecta, Natrix tessellata, o ruda apropiata si foarte asemanatoare a lui Natrix natrix, fiind adevaratul „sarpe de apa”. Ambele specii sunt iubitoare de apa, „natrix” derivand din latinescul „natare” care inseamna a inota.

HRANA SARPELE DE CASA

Natrix natrix se hraneste cu broaste, tritoni, soparle mici, rozatoare, pesti, iar uneori chiar cu pasari, puii sau ouale acestora. Puietul prefera mormolocii de broasca. El cauta intens prada, folosindu-si abilitatile olfactive si senzoriale. Se apropie lent de victima, iar cand este la o distanta suficient de mica, declanseaza atacul fulgerator. Prada capturata nu este zdrobita ca in cazul serpilor constrictori, ci este inghitita de vie. Prada preferata sunt broastele care pot fi inghitite usor, deoarece sunt alunecoase. In timpul ingurgitarii secretia salivara este abundenta pentru a usura pasajul prazii. Dupa ce s-a hranit sarpele se retrage intr-un loc linistit pentru a-si digera mancarea.

ASPECT SARPELE DE CASA   

Natrix natrix este un sarpe de dimensiune medie masurand la maturitate in medie 150 de cm; masculii sunt mai mici decat femelele, care pot ajunge si pana la 180 de cm. corpul este robust, capul mare si triunghiular. Pupilele sunt rotunde. Corpul verde-inchis sau verde-oliv, este brazdat pe flancuri de marcaje negre. Pe gat prezinta doua pete semilunare, care alcatuiesc  un inel de culoare galbuie, semn distinctiv al acestei specii, de aceea mai este cunoscut si ca „sarpele cu inel”.  Abdomenul este in tabla de sah, alb cu negru, la unele exemplare  poate fi chiar negru complet. Inaintea naparlirii culorile se mai estompeaza si devin foarte aprinse imediat dupa.

Cele mai citite articole

Acest sarpe cade de multe ori victima omului deoarece este confundat cu vipera comuna.  La prima vedere cei doi serpi pot parea asemanatori insa diferentele dintre ei sunt semnificative. Natrix prezinta pupile rotunde, marcajele negre de pe flancuri sunt neregulate, iar pe gat prezinta acel inel galbui, care la vipera lipseste. In schimb vipera are pupilele cu aspect de fanta, iar spatele este strabatut de un desen in zigzag, bine conturat.  Totusi, ca o ironie, in habitatele unde aceste doua specii coexista, sarpele de casa este vazut tolanindu-se la soare in grupuri din care fac parte si vipere. Astfel ca uneori confuzia dintre cele doua specii este fondata.

COMPORTAMENT SARPELE DE CASA 

Sarpele de casa poseda numeroase mecanisme de aparare  remarcabile impotriva atacatorilor. El nu este agresiv fata de om, insa daca este amenintat riposteaza. Exista foarte putine cazuri de oameni muscati de un Natrix natrix, in general exemplarele acestei specii fiind foarte docile. In prezenta omului se retrag rapid spre un loc sigur. Daca viata ii este pusa in pericol, sarpele de casa va simula un atac rapid, dar cu gura inchisa, se umfla si sasaie, asemenea serpilor veninosi. Daca atacatorul nu se opreste, sarpele va elibera o subtanta urat mirositoare (asemanatoare usturoiului), secretata de glandele din regiunea anala. Iar ca ultima miscare strategica, daca pradatorul insista, sarpele se va preface mort, se intinde pe spate, cu gura deschisa si limba afara.

REPRODUCERE SARPELE DE CASA

Masculul si femela se incolacesc si asa se realizeaza reproducerea. Prin iunie-iulie, femela depune pana la 50 de oua, albe, rotunde; in locuri calduroase  cum ar fi gramezile de fan sau de frunze, de balegar, scorburile copacilor, solul afanat. Uneori mai multe femele depun ouale in acelasi loc. mama va sta doar cateva zile in preajma cuibului dupa care pleaca definitiv.  Peste aproape doua luni puii vor ecloza. Acestia au 10- 14 cm si devin foarte repede independenti si doritori de hrana (mormoloci de broasca).  Maturitatea sexuala are loc la 3 ani la masculi sau la 5 ani la femele, de obicei cand acestia au atins 50- 60 de cm in lungime. Speranta de viata este de pana la 25 de ani.

 

 

 

Cele mai citite articole