Sarpele Boa

Sarpele Boa

Origine

Boa constrictor. Desi toti serpii Boa sunt constrictori, numai aceasta specie este mentionata ca „boa constrictor”, un caz aproape unic al unui animal sa aiba numele binomial.

Toate subspeciile sunt denumite Boa. Boa constrictor este o specie de sarpe mare cu un corp greoi. Apartine familiei Boidae si poate fi gasit din Mexic pana in Argentina, mai exact in America Latina, America de Sud si o parte din insulele Caraibe.

O colectie impresionanta de exemplare, unele publice, gasite la multe din magazinele de animale, sub diferite culori specifice.

Hrana Sarpe Boa

Dieta include o mare varietate de mamifere si pasari. Cea mai mare parte din dieta lor o constituie insa rozatoarele deoarece acestea sunt cele mai vulnerabile. Mananca si soareci, pasari mai mari soparle, amfibieni.

Marimea prazii creste pe masura ce inainteeaza in varsta. Serpii Boa sunt animale de ambuscada si de multe ori se camufleaza si de multe ori stau la panda.

Cu toate acestea este cunoscut si apreciat modul lor de vanatoare, in special in zonele sarace in hrana. Boa musca mai intai hrana infigandu-si coltii, apoi se incolaceste in jurul ei omorand-o prin sufocare, dupa care o inghite intreaga cu ajutorul dintilor si al maxilarului foarte elastic.

Serpii pot inghite animale mai mari decat corpul lor (diametru). Dupa inghitire ii va lua 4 pana la 6 zile pentru a digera complet prada in functie de marime si temperatura. Datorita metabolismului sau lent dupa o masa normala poate rezista intre saptamana si cateva luni pana la urmatoarea masa.

Caracteristici Sarpe Boa

Boa constrictor este un sarpe de dimensiuni mari, dar modeste in comparatie cu alti serpi fata de care sunt mai mari, cum ar fi cei reticulati sau pitonii, care pot atinge lungimi intre 1 si 4 metri.

Dimorfismul sexual este la aceasta specie este clar, femelele fiind semnificativ mai mari atat in lungime cat si in circumferinta. Dimensiunea unui sarpe matur boa poate ajunge la 4 metri.

In captivitate ating lungimi de pana la 12-14m. Un raport a identificat in trecut un sarpe Boa de lungimea 18,5m, dar ulterior s-a identificat ca fiind un anaconda verde. Greutatea sarpelui Boa poate atinge greutatea de 27kg. Marimea si greutatea lui variind in functie de specie.

Culoarea variaza foarte mult in functie de locatie , cu toate acestea, in general se intalnesc culorile gri, maro, crem sau maro-roscat.

Coloritul il ajuta pe sarpe sa se camufleze in junglele si padurile din mediul sau natural. Exista si exemplare care au tulburari ale pigmentatiei cum ar fi albinismul. Au o varietate de culori si forme, unii indivizi au capul in forma de sageata sau cu dungi distinctive ca cel de sus, etc.

Simte caldura prin celulele din jurul gurii. Au, de asemenea, doi plamani cu ajutorul carora respira, iar unele specii au pierdut complet plamanul stang datorita formei alungite.

Sunt animale solitare si socializeaza numai in perioada imperecherii. Se pot incalzi numai in timpul zilei, deoarece noaptea temperaturile sunt prea mici. Tinerii pot urca si in copaci dupa mancare, dar pe masura ce devin mai mari raman doar terestri din cauza corpului mare.

Muscatura adultilor poate fi dureroasa si rareori periculoasa, cu toate acestea trebuie avut grija ca rana sa nu se infecteze. Exemplarele din America centrala sunt irascibile, scot suieraturi si fluiera tare in mod repetat cand sunt deranjate.

Cei din America de sud sunt ceva mai sociabili si se pot inblanzi mai usor deoarece sunt momente cand sarpele nu vede foarte bine (este vorba despre substanta care lubrifiaza pielea, face ochii „aproape de culoarea laptelui, laptosi si aceste nu vede foarte bine”), acest lucru face ca el sa fie mai mult in defensiva.

Localnicii stiu ca serpii cu ochii cu tendinte opace nu vad foarte bine, ca sunt in defensiva sau dimpotriva ii pot captura mai usor.

Boa in captivitate

Aceasta specie traieste destul de bine in captivitate, ei devenind destul de blanzi. Este placut sa ii vezi in gradinile zoologice sau in casa crescatorilor de reptile.

Cand sunt tinuti in captivitate acestia sunt hraniti cu soareci, sobolani, pui, gaini, in functie de marimea individului. Longevitatea in captivitate este de 20-30 de ani si rareori la 40 de ani. Cresterea lui in captivitate este conditionata de spatiul in care acesta locuieste, care trebuie sa aibe temperatura si umiditatea corespunzatoare.

De obicei adultii sunt crescuti in terarii de marimea 180cm x 90cm x 60cm. Femelele care sunt mai mari decat masculii necesita un spatiu mai mare. Regula generala este ca lungimea minima a incintei trebuie sa aibe o lungime de 2/3 din lungimea sarpelui.

Iar pentru a fi siguri ca aceasta o sa fie destul de mare la maturitate este bine sa fim preventivi pentru a nu chinui animalul. Cu cat este mai mare cu atat este mai frumos si mai sanatos. Serpii sunt tinuti in general in locatii separate dar sunt terarii unde femelele sunt sociale daca au spatiu.

Cele mai citite articole

Masculii nu ar trebui lasati impreuna deoarece acestia se lupta. Acvariile de sticla sunt nerecomandate pentru detinatorii de serpi din cauza ca nu se mentine temperatura si umiditatea bine in interiorul acestora. Temperatura cea mai scazuta ar trebui sa fie intre 27 si 29 de grade celsius si cea mai ridicata intre 30 si 33 de grade.

Trebuie avut grija ca temperatura sa nu coboare sub 24 de grade sau sa nu urce peste 35 de grade, altfel apare disconfort si cu cat se mareste diferenta de temperatura apar problemele. Temperatura optima poate fi furnizata cu ajutorul unui bec sau prin alte surse de incalzire.

Toate sursele de caldura trebuiesc alese cu grija pentru a preveni arsurile. Ar fi culmea sa pui un bec de 120w intr-un terariu de 70 de litri, asta daca nu vrei sa servesti sarpele la cina.

Cel mai bine o sursa de caldura aleasa in functie de materialul din care este facut terariul(sticla, plastic, etc) si ideale de obicei sunt sursele cu termostat. Umiditatea variaza in functie de terariu. 50%, 70%, etc.

Iluminatul nu este ceva special, ar fi bine sa fie lumina cam jumate-jumate, adica 12h. De preferat ar fi sa „vada” periodic lumina naturala, ii fac bine la ochi, chiar sa fie pus in locuri luminate natural.

In interior este bine sa fie pus un ziar cu talas. Talasul de pin trebuie evitat datorita continutului de ulei care este toxic pentru sarpe. Un castron de apa ii poate oferi umiditatea adecvata.

Neaparat trebuie sa aibe 1-2 lucuri unde sa poata sa se ascunda. Astfel isi regleaza temperatura corpului alegand locul cu umbra sau cel cu „soare”.

Daca terariul respecta conditiile generale de mai sus nu are nevoie special de plante, dar acestea pot constitui un decor frumos. Pentru miscare ar fi bune 1-2 craci sau rafturi pe care sa se urce. La inceput va manca soricei mici, dar pe masura ce va creste va „cere” iepuri, porci de guineea, sobolani, pui de gaina, etc.

O alta regula generala se refera la marimea animalelor pe care le poate inghiti sarpele. Aceasta marime se alege in functie de circumferinta corpului sarpelui si a ligamentului flexibil al maxilarului de jos al sarpelui. Serpii tineri pot fi hraniti o data pe saptamana pentru o crestere sanatoasa, iar adultii o data pe luna.

Hrana excesiva duce la probleme de sanatate si la scurtarea vietii sarpelui. In anumite momente este normal ca serpii sa-si piarda apetitul in momente stresante. Apa trebuie schimbata zilnic.

Serpii boa adulti trebuiesc manipulati de doua persoane pentru siguranta caci sunt animale foarte puternice. NU este recomandat sa fie manipulate cu 48 de ore(2 zile) sa fie hranite din cauza riscului de regurgitare.

Reproducere Sarpe Boa

Serpii sunt animale ovivipare, dand nastere la pui vii. Ei in general se imperecheaza in sezonul uscat, intre lunile aprilie si august. Masculii se pot imperechea cu mai multe femele.

Jumatate din femele se vor imperechea intr-un an si un procent mai mare de masculi activi isi vor cauta partenere. Datorita naturii lor multi dintre acesti masculi nu vor esua.

In timpul sezonului de reproducere femela va emite un parful la nivelul coacei care va atrage masculii care se vor lupta pentru intaietate. In timpul actului masculii isi incolacesc coada in jurul pertenerei.

Copulatiile pot dura de la cateva minute la cateva ori si se pot repeta pe o perioada de cateva saptamani. Atunci cand femela este aproape de ovulatie are corpul mai mare ca si cum ar fi mancat o prada mare.

Perioada de gestatie este de aproximativ 100-120 de zile. Dupa aceasta perioada femela va da nastere la 10 pana la 65 de serpisori cu o medie de 15-25cm lungime. Serpisorii sunt independenti de la nastere si in primii ani vor creste rapid.

La varsta de 3-4 ani devin ating maturitatea sexuala, apoi cresc in continuare toata viata dar mai lent.

Este una din speciile cele mai exploatate de sarpe. Sunt foarte populate in cadrul comertului cu animale de companie exotice. Astazi multi boa sunt crescuti in captivitate. Intre 1977 si 1983 peste 100.000 au fost importati in SUA.

Au fost vanati pentru carne si piele. Cel mai frecvent pentru pielea din care se fac pantofi, genti si alte articole de imbracaminte.

In unele zone se protejeaza pentru a controla populatiile de rozatoare. Ca in majoritatea cazurilor specia este amenintata cu disparitia din cauza omului in mai multe regiuni.

Poze Sarpe Boa

Stiati ca ..

  • Anaconda este o specie de sarpe boa.
  • Poate inghiti o maimuta intreaga

Citeste si despre Cobra

Bibliografie:

  • http://cdn.sheknows.com

Cele mai citite articole

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii