Ursul Grizzly

Ursul Grizzly

Ursul Grizzly

  • Origine: America de Nord (nordul Statelor Unite, Canada si Alaska)
  • Inaltime: 2m
  • Greutate: 500 – 800 kg
  • Culori: Maro
  • Viteza: 55 km/h (35mph)
  • Hibernare: Partiala

Cum face ursul:

Origine

Ursul grizzly (Ursus Arctos Horribilis) este o subspecie a ursului brun. Acesta este originar din Eurasia si a ajuns in America de Nord acum 50.000 de ani.

Poate fi intalnit in Alaska, vestul Canadei, nordul S.U.A. si in parcurile nationale.

Hrana Urs Grizzly

Grizzly sunt animale omnivore, dieta lor e alcatuita atat din plante cat si din animale. Aceste animale de prada mari ataca animale precum elani, cerbi, oi, bizoni, reni si chiar ursi negri.

Se hranesc si cu pesti(somon, pastrav) pe care ii prefera pentru gustul si proteinele lor, toata lumea stie cat de hranitor si gustos este pestele. Un tip de hrana alternativa reprezinta hoiturile altor animale.

Grizzly din muntii stancosi ai Americii nu sunt la fel de mari ca cei din Alaska sau Canada si asta se datoreaza in cea mai mare parte dietei.

Diferenta o fac radacinile, tuberculii, ierburilor consumate de ei sau de alte animale pe care le vaneaza, continutul de grasime al somonului. Plantele alcatuiesc 80-90% din dieta ursilor grizzly. Aceseta sunt: afine, mure, fructe de padure, capsuni, etc. Mai consuma buburuze, furnici, albine daca se gasesc in cantitati mai mari.

Cand hrana se gaseste din abundenta ursii se aduna in grupuri din ce in ce mai mari, iar cand hrana se imputineaza ei isi maresc teritoriile, despartindu-se din nou in cautare de alte surse de hrana.

In ajunul iernii ursii pot lua in greutate si 180 gk inainte de hibernare. Adesea asteapta viscole si furtuni de zapada inainte de a intra in barlog pentru ca pradatorii sa ii adulmece urma cat mai greu. In unele zone in care mancarea se gaseste din belsug pe tot parcursul anului ursii sar peste perioada de hibernare.

Aspect Urs Grizzly

Sunt animale masive. Au o masa mare de muschi pe umeri care impreuna cu ghearele lor lungi le ofera o capacitate mare de sapat. Ghearele, curbate sunt mai lungi decat cele ale ursului negru si ajung la 7-10cm, niciodata mai mici de 6 cm.

Adultii au dezvoltate cranii masive puternice care sunt mari in raport cu corpul. Fruntea este mare, iar dintii sunt puternici. Caninii sunt mari si curbati. Desi au falci puternice sunt incapabili sa sparga oase mari cu usurinta. Dimensiunile difera in functie de sex, varsta, zona geografica, si dieta.

Cele mai citite articole

Au o lungime de 2-3m, o inaltime maxima intalnita de aproximativ 2-3m si o greutate maxima de 1150 kg. Are blana lunga si groasa, in subspeciile din zonele nordice poate ajunge la 11-12 cm. Iarna blana este subtire si aspra la atingere.

Comportament Urs Grizzly

Ursii grizzly au legaturi importante cu ecosistemele in care vietuiesc. Una din ele este realizata cu o planta careia ii consuma fructele carnoase. Ii elimina semintele prin excremente intr-o stare germinabila(a germina= a incepe sa se dezvolte, sa incolteasca, sa se inmulteasca, sa porneasca un nou ciclu de vegetatie).

Unele studii au demonstrat ca germinarea intr-adevar a crescut datorita nutrientilor din excrementele ursului. Aceste lucruri face ca ursul sa aibe un rol important in ecosistem.

In acelasi timp cautand radacini, bulbi de plante, sau alte plante ingropate ca sa se hraneasca el sapa terenul.

Grizzly sunt considerati de unii experti cei mai agresivi ursi. Spre deosebire de speciile mai mici de ursi, sunt prea mari ca se catere in copaci pentru a scapa de atacatori.

Femelele Grizzly sunt celel mai agresive, fiind responzabile pentru 70% din atacurile soldate cu pierderi de vieti omenesti. Grizzly in mod normal evita contactul cu oamenii. In ciuda avantajelor lor fizice ei nu considera omul o prada.

Cel mai mare flux in care se intalnesc oamenii cu ursii grizzly este toamna cand acestia vin sa se hraneasca cu somon cand pescarii vin si ei la pescuit.

Reproducere Urs Grizzly

Ursii grizzly au una din cele mai mici rate de reproducere din America de Nord. Ei nu ajung la maturitatea sexuala pana la varsta de 5 ani.

In medie femela grizzly da nastere la doi pui pe care-i ingrijeste pana la varsta de doi ani. Daca puii se indeparteaza de ursoaica sau sunt ucisi ea nu mai poate produce altii timp de aproximativ trei ani, in functie de conditiile de mediu.

Ursii grizzly masculi stapanesc teritorii mari, pana la 4000 km patrati, iar gasirea unui partener feminin este dificil in asemenea conditii.

Poze Urs Grizzly

Ursul grizzly si lemingii

Este un desen animat oarecum cunoscut printre desenele cu ursi grizzly. Il puteti veea aici.

Stiati ca ..

  • Ursul grizzly poate manca intr-o zi mai mult de 200.000 de fructe de padure?
  • In ciuda greutatii lui, ursul grizzly poate alerga la fel de rapid ca si un cal obisnuit.

Vezi si 16 cele mai inteligente animale

Cele mai citite articole