Tigrul Siberian

Tigrul Siberian

Origine

Tigrul siberian (Panthera tigris altaica) este o specie rara de tigru, cunoscut, de asemenea, si sub numele de tigrul Amur, tigrul coreean, tigrul nord chinezesc sau tigrul manciurian. Cu toate ca in trecut popula Asia centrala si vestica si estul Rusiei, acum are un teritoriu de raspandire limitat: regiunea Amur-Ussuri in estul Siberiei, unde acum este protejat.

Este cel mai mare dintre cele opt subspecii de tigru si cea mai mare felina in viata. Un studiu genetic din anul 2009 arata ca tigrii siberieni sunt aproape identici cu Tigrul Caspian, acum o populatie disparuta din vest despre care se credea ca sunt o subspecie distincta.
Tigrul este o specie in pericol de disparitie. Tigrul siberian si tigrul chinezesc sunt specii extrem de periclitate, aduse aproape in pragul disparitiei.

Usor de recunoscut dupa blana lor vargata, cei mai multi tigri traiesc in paduri sau in zone cu multa iarba. Sunt inotatori puternici si adesea se scalda in lacuri sau rauri. Pana in ultimele decenii au existat opt subspecii distincte de tigru. La ora actuala au mai ramas insa numai cinci, dintre care tigrul siberian se confrunta cu pericolul iminent al disparitiei.

Trei subspecii de tigri existente pana in 1940 au disparut datorita vanatorii si a distrugerii habitatului natural al animalelor. In ultima suta de ani, populatia acestora a scazut de la cateva sute de mii la doar 5,000 de exemplare.

Tigri siberieni au fost vanati ca si trofeu, dar si pentru ca anumite parti ale corpului acestora sunt folosite in medicina traditionala chineza. Chiar daca este ilegal sa ucizi un tigru, braconajul este in continuare un pericol pentru feline.

Hrana Tigrul Siberian

Se hranesc cu caprioare, porci salbatici si bivoli.

Ca orice felina principalele moduri de vanatoare sunt ambuscada si fugarirea prazii pe distante scurte.

Este un animal carnivor de talie mare.

Caracteristici Tigrul Siberian

Tigrul siberian poate atinge viteze de pana la 80 de kilometri e ora si este un innotator exceptional. Avand in vedere ca trebuie sa reziste la temperaturi scazute, acesta are blana mult mai deasa decat tigrul bengalez de exemplu.

Superbele feline reprezinta o atractie in marile gradini zoologice. Inmultirea in captivitate a tigrilor siberieni nu este foarte dificila, insa sansele de supravietuire ale exemplarelor eliberate in salbaticie sunt reduse, din acest motiv este importanta protejarea exemplarelor din salbaticie.

Tigrilor crescuti in captivitate le lipsesc abilitatile de vanatoare. De asemenea fiind obisnuiti cu oamenii, ar incerca sa se apropie prea mult de acestia.

Tigrii de Amur (sau siberieni) au atins recordul de 306 kg, dar greutatea normala a unui mascul de tigru Siberian este de in jur de 227 de kg.

Tigrii siberiei sunt considerati o subspecie larga, aceasta fiind divizata cel mai putin. Acestia se remarca se prin faptul ca au un numar mic de dungi. Tigrul siberian este cea mai mare felina.

Reproducere Tigrul Siberian

Femelele nasc 2-4 pui, dupa o perioada de gestatie de 104 zile.

Tigrii siberieni sunt vanatori solitari. Puii stau cu mama lor cel mult doi ani, apoi pornesc sa isi ia in stapanire un teritoriu propriu. Masculii se indeparteaza de locul unde s-au nascut, insa femelele raman adesea aproape de teritoriul mamei.

Tigrul siberian ajunge la maturitate sexuala la varsta de 4 ani. Femela anunta masculul ca este in calduri prin zgarieturile de pe copaci si prin urina.

Va petrece o saptamana cu masculul, timp in care se va imperechea pe durata a 3 zile. Gestatia dureaza aproximativ 3 – 4 luni. Femela naste 3-5 pui pe care ii alapteaza.

Poze Tigrul Siberian

Vezi si 16 cele mai inteligente animale

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii