Origine
Pisica salbatica Serval face parte din familia Felidae, ordinul Carnivora. Cele mai apropiate rude sunt caracalul si ghepardul. Dupa aspect s-ar pune ca cea mai apropiata ruda a sa este ghepardul.
Este raspandita aproape pe tot teritoriul Africii, mai putin in deserul Sahara si padurile ecuatoriale. In nordul Saharei, Maros si Algeria numarul exemplarelor este mai mic. Vietuieste in teritoriile cu multe tufisuri si vegetatie care au macar un ochi de apa. Evita zonele aride, semiaride, si padurile tropicale.
Oamenii folosesc pielea si blana animalului in scopuri comerciale si carnea in alimentatie. In plus sunt ucisi si pentru atacurile asupra gospodariilor asupra pasarilor de curte. In locurile cu populatie umana ridicata numarul animalelor este in scadere.
Hrana Serval
Se hraneste cu diferite tipuri derozatoare, iepuri, antilope mici, flamingo, gazele, reptile, gaini angoleze si alte pasari si animale. Cand este la vanatoare isi foloseste auzul bine dezvoltat pentru depistarea reptilelor si rozatoarelor. Picioarele lungi si puternice ii permit sa se deplaseze repede prin vegetatia savanei.
Ca orice felina, chiar daca are picioarele lungi, nu poate alerga prada pentru mult timp. Metoda folosita de pisica girafa este cea clasica felinelor: ambuscada. Identifica prada si apoi asteapta ascunsa ca aceasta sa se apropie dupa care se repede asupra ei. Poate sari dupa pasari pana la inaltimi de 3m. Face salturi neasteptate si isi poate schimba brusc directia.
Cand urmareste rozatoare le sapa vizuinele pentru a ajunge la ele. Daca in meniu are pasari se urca in copaci dupa ele, mai rar fata de alte pisici. La nevoie sare in apa si inoata.
Aspect Serval
Pisica salbatica seamana la corp cu o pisica domestica cu diferenta ca este ceva mai puternica si are picioarele mai lungi. Lungimea corpului este de 90-135cm, inaltimea la geaban 40-60cm, iar greutatea cuprinsa intre 8 si 17kg. Este considerata o pisica simpatica deoarece are picioarele si urechile printre cele mai lungi dintre toate felinele, iar capul este mic. Culoarea corpului variaza in functie de zona geografica.
Cele mai citite articole
Pisica serval care traieste in umbra padurii are blana inchisa la culoare si petele nu sunt evidente, in schimb exemplarele care traiesc la campie au o blana mai deschisa, iar petele sunt evidente. Pisicile care traiesc in zonele muntoase au blana inchisa la culoare. Exista si specimene albinoase, cu blana alba si pete de culoare deschisa de culoare argintie, dar acestea nu supravietuiesc in salbaticie.
Subspecii:
Leptailurus serval kempi, Uganda
Leptailurus serval kivuensis, Congo
Leptailurus serval liposticta, Angola de nord
Leptailurus serval lonnbergi, Algola de sud
Leptailurus serval mababiensis, Botswana nordica
Leptailurus serval robertsi, Transvaalul estic
Leptailurus serval togoensis, Togo, Benin
Leptailurus serval serval, in Tanzania
Leptailurus serval beirae, Mozambic
Leptailurus serval brachyura, Africa de Est, Sahel, Etiopia
Leptailurus serval constantina, Africa de Nord (pe cale de disparitie)
Leptailurus serval hamiltoni, partea de est a provinciei Transvaal
Leptailurus serval hindeio, Tanzania
Leptailurus serval ingridi, Namibia, Botswana sudica, Zimbabwe
Comportament Serval
Este un animal semi-nocturn activ dimineata devreme si in amurg. Duce o viata solitara, fiind vazuti in perechi numai in perioada de imperechere. In caz de pericol face ce stie o pisica mai bine, fuge sau se ascunde.
Pisica-girafa este sociabil si poate fi usor domesticita. Masculii se pot imperechea cu pisicile de casa obtinandu-se astfel hibrizi. Se cunosc si cazuri in care s-au imperecheat servali cu caracali. In urma imperecherii s-au obtinut sevricali si caravali.
Reproducere Serval
Cum spuneam ceva mai sus servalii sunt vazuti in perechi in perioada de reproducere. Acestia nu au o perioada anumite in care se reproduc, exceptie facand doar cei din zona de sud a arealului de raspandire care prefera sa se imperecheze in lunile februarie – aprilie. Cei doi se cauta si stau impreuna mai putin de o saptamana. Femela isi stabileste un loc intre smocurile de iarba
Dupa perioada de gestatie care dureza 65-75 de zile femela da nastere, de obicei, la 2-3 pui care cantaresc in jur de 250 de grame. Puii sunt alaptati in jur de sase luni, iar la varsta de un an incep sa devina independenti si isi stabilesc propriul teritoriu. Maturitatea sexuala este atinsa la 18-24 de luni. Mama ii lasa sa stea pe teritoriul lor in pana la doi ani.
Unii se gandesc ca ar fi interesant sa detina un astfel de exemplar. Aflati ca asa s-a imperecheat Sevralul cu pisica domestica si a luat nastere rasa de pisici domestice Savanah.
Poze Serval
Stiati ca ..
- Se numeste pisica-girafa datorita gatului neobisnuit de lung.
- Imperecheata cu pisica domestica a obtinut rasa de pisca Savanah.
- Poate sari pana la inaltimi de 3 metri.
Vezi si 16 cele mai inteligente animale