Puffin

  • Areal: Oceanul Atlantic
  • Habitat: pe tarmurile marilor
  • Hrana: Carnivor
  • Marime: 28cm – 32cm
  • Greutate: 400 – 800 g
  • Viteza: 88kph (55mph)
  • Culori: Negru, alb, gri
  • Reproducere: 1 pui
  • Pradatori: Pescarusi, vulpi
  • Traieste: Colonie
  • Media de varsta: 4 – 5 ani
  • Particularitati: poate sta sub apa pana la 2 minute, ciocul colorat

Puffin (Fratercula arctica) face parte din genul Fratercula, ordinul Charadriiformes. Aceasta pasare mare pare sa fie fratele mai mare al papagalilor si fratele mai mic al pinguinilor.
De fapt acesta nu este cel mai apropiat frate al papagalilor dar este numir papagalul de mare datorita aspectului si coloritului sau. Puffin vietuieste in oceanul Atlantic si in marile polului Nord.

Poate fi intalnit la cativa zeci de km de uscat (uneori la sute de km) singuri sau in perechi. I se mai spune si clovnul oceanului. Traieste cea mai mare parte a timpului in apa.

Pe insula Hilda din Scotia vin sa se reproduca aproape un milion de pasari in 3 zile. Daca in momentul de fata speciile de pufini nu sunt in pericol de disparitie numarul lor este in scadere datorita degradarii habitatului si a poluarii.

Pasarile pufin au fost vanate pentru carne si oua fapt care a dus la scaderea populatiei.

Hrana Puffin

Pufinul se hraneste cu diverse specii de peste(hering, sprot), moluste, calamari si crustacee. Pentru a-si procura hrana se scufunda sub apa si inoata folosindu-se de aripi.

In sezonul cald in perioada de reproducere succesul clocitului depinde de locul unde gaseste hrana. Cu cat distanta este mai mica fata de cuib cu atat puii flamanzi isi vor potoli foamea mai usor.

Este o pasare care nu asteapta hrana, ea este cea care vaneaza. Isi foloseste aripile pentru a se propulsa in apa si a prinde pestii. Scufundarile dureaza in jur de 20 de secunde.

Cand trebuie sa adune mancare pentru pui poate tine in cioc 20 de pesti, sau mai multi, aranjati de la baza la varf. Fiind pe mare inoata cu ei in cioc fara a pierde vreunul.

Pestii sunt de marimea unui deget dupa cum puteti vedea in pozele de mai jos. Desi de obicei vin cu 5-25 de pesti se spune ca a fost vazut un pufin cu ciocul plin de pesti. Acesta a adus 62 de bucati.

Este o pasare diurna carnivora.

Caracteristici Puffin

Pufinul are un aspect comic. Corpul este viu colorat. Pe spate are culoarea neagra, pe burta este alb, iar ciocul si picioarele sunt portocalii. Picioarele se termina cu labe exact ca la rate. Degetele sunt unite de o membrana si se termina la varf cu gheare. Ciocul multicolor este gros si puternic. Coada si aripile sunt scurte.

Zboara la 10 metri deasupra apei. Perioada de reproducere coincide cu perioda de naparlire. Astfel pasarea nu poate sa zboare, dar poate sa inoate. In aceasta perioada are penajul cel mai aprins si se spune ca acesta este „costumul de nunta” al pufinului.

Pufinul este o pasare curioasa, a fost vazuta uitandu-se in cuiburile altor pufini.

Glandele uropigiene secreta o solutie uleioara care ofera pasarii protectie la apa (impermeabilitate). Papagalii de mare inoata si zboara repede. Aterizare le da batai de cap pentru ca au picioarele pozitionate in spate. Finalul aterizarii se face pe burta. Pot zbura cu viteza de 88km/h pe distante scurte batand din aripi de 3-4 sute de ori pe minut.

Inamicii pufinului sunt vulpile, pescarusii, soimii si vulturii.

Subspecii:

Atlantic puffin – (Fratercula arctica)
Horned puffin – (Fratercula corniculata)
Tufted puffin or crested puffin – (Fratercula cirrhata)

Reproducere Puffin

Desi pufinul petrece cea mai mare parte a timpului in apa acesta vine la tarm pentru a se inmulti. In timpul imperecherii pufinul scoate sunete stridente specifice. Cuibaritul are loc in colonii de zeci de mii de indivizi.

Mii de pasari se vin la tarm sa se reproduca in aceasta perioada. Pufinul se imperecheaza in lunile februarie-aprilie.

Conditiile nu permit construirea unui cuib la sol, pentru ca in zona nu sunt copaci sau vegetatie inalta, asa ca pufinul isi construieste cuibul in pamanat pentru a fi protejat impotriva pradatorilor(hermeline sau vulpi). Anul urmator poate folosi cuibul vechi sau poate sapa unul nou. Vizuina poate avea 1-2 metri lungime, are mai multe iesiri si locul unde facut cuibul este amenajat cu iarba si pene. Daca este libera poate ocupa o vizuina de iepure.

Curtarea se face pe tarm. Perechea isi freaca ciocurile unul de altul, dupa are loc imperecherea si apoi se apuca de cuib. Femela depune in luna mai un singur ou care este incubat timp de 40-45 de zile. Oul este clocit de ambii parteneri.

Dupa eclozare puii raman in vizuina jumatate de an. Parintii ii aduc pe rand mancare. Cand parasesc cuibul intra in mare si devin independenti. De obicei ies din vizuina noaptea pentru a nu fi vazut de pradatori si sare direct in apa.

La aceasta varsta nu stie sa zboare dar are timp sa invete. Peste 4-5 ani se intoarce inapoi pentru a cloci.

Maturitatea sexuala este atinsa la varsta de 4-5 ani. Speranta de viata a pufinului este de 15-30 de ani.

Poze Puffin

Vezi si 16 cele mai inteligente animale