Pisica pescar

Pisica Pescar

Origine

Pisica-pescar (Felis viverrinus) este o felina de talie mijlocie, care traieste in regiunile din sudul si sud-estul Asiei. Un numar mare de exemplare apare in Birmania, Nepal, Thailanda, China, India, Indochina, in jungla din Ceylon, Insula Sumatra si Insula Java.

Ea poate fi intalnita atat in padurile mari, cat si in zonele cu paduri de mangrove, estuare, de-a lungul coastei, in zonele mlastinoase cu stuf si ierburi inalte. Unii vanatori au vazut-o in Himalaya la altitudini de 1500 m.
Pisica-pescar face parte din ordinul Carnivora, familia Felidae. Riscul de disparitie al acestei specii este redus, ea este amenintata de braconaj, de poluarea apelor si a mediului in general, cat si de distrugerea habitatului natural.

Din ce in ce mai multe zone umede sunt acaparate de om pentru agricultura sau pescarii.

A fost prima oara descrisa de Bennet in anul 1833.

Hrana Pisica Pescar

Numele de pisica-pescar face referire la obiceiul de a fi un bun vanator semiacvatic de pesti, serpi, broaste, crabi, crustacee, raci, melci si insecte de apa. In afara de ce prinde in apa se mai hraneste cu pasari, soareci, reptile, oi si vitei.

Denumirea stiintifica de „viverrinus” se refera la proportiile sale viveride, asemanatoare civetei – picioarele scurte, corpul lung si indesat.

Cand vaneaza, este rabdatoare. Are obiceiul sa stea in apropierea apei, sa observe cu atentie daca apare prada, apoi sare brusc asupra ei si o prinde cu botul, o strapunge cu dintii ascutiti, speciali sa retina orice peste alunecos.

Poate sa inoate foarte bine, deseori prinde pestele in gura si il aduce la mal pentru a-l savura in liniste. Alteori prefera sa manance crustacee, sta pe malul apei si le aduna cu labele, sau uneori isi scufunda capul in apa si le prinde direct in gura cu lacomie.

Aspect Pisica Pescar

Are corpul acoperit cu blana moale si lucioasa, de culoare gri-cenusie, pe partea dorsala maronie, presarata cu mici pete negre sau maro-inchis, de marimi diferite, distribuite uniform, in randuri longitudinale mai ales pe partile laterale si pe spate.

Un exemplar adult are lungimea corpului de 75-86 cm, greutatea de 8-14 kg si lungimea cozii de 25-33 cm.

Picioarele sunt lungi, se termina cu degete usor palmate, cu gheare ascutite si doar partial retractabile.

Cele mai citite articole

Coada este scurta si prezinta acelasi colorit doar desenul nu este cu pete ca pe restul corpului, ci cu inele negre. Capul este mare, cu urechile alungite si putin aplatizate, ochii sunt mari, cu irisul de culoare deschisa.

Corpul puternic este considerat lung in comparatie cu picioarele scurte. O diferenta fata de rudele sale imblanite este ca ghearele nu sunt total retractabile.

Comportament Pisica Pescar

Cunoscuta ca o specie nocturna si solitara pisica pescar se odihneste ziua in vegetatia densa de langa apa. Este un inotator foarte priceput, sunt recunoscute pentru inot pe distante lungi, deseori urmarind un peste care incearca sa scape.

Este un animal cu un teritoriu mare de 22km patrati. Deseori teritoriul femelelor este mult mai mic. Este cunoscut ca un animal care se adapteaza. A fost vazut pe langa canalele din suburbiile oraselor aproape de asezarile oamenilor.

Viata aproape in totalitate nocturna si miscarile de felina scumpa la vedere.

Nu este o specie exclusiv nocturna, ea vaneaza atat ziua cat si noaptea, de multe ori este irascibila, feroce si periculoasa, mai ales atunci cand se simte amenintata sau este ranita. Cu oamenii pe care ii cunoaste devine chiar prietenoasa.

Exista o legenda a pisicii pescar care spune ca localnicii au semnalat aceasta felina ca rapeste copii din leagan in timp ce dorm.

Reproducere Pisica Pescar

Pisica pescar se poate imperechea tot timpul anului, dar cel mai des o face in lunile ianuarie si februarie. Femela construieste o vizuina intr-un loc retras de preferat in zone cu cat mai mult stufaris.

Femela naste doi pana la patru pui dupa o perioada de gestatie de 63-70 de zile, care sunt alaptati cateva saptamani apoi ii invata sa vaneze, sa-si caute hrana singuri. Puii deschid ochii la doua saptamani, sunt intarcati la patru luni.

Cum deschid ochii puii sunt din ce in ce mai activi. Acestia incep sa se joace in apa si sa se hraneasca cu hrana solida, dar nu sunt complet intarcati pana la varsta de 6 luni.

Ajung la marime adulta la 8-9 luni, iar caninii ajung la marime maxima abia la 11 luni. Ating maturitatea sexuala la 15 luni.

Traiesc aproximativ 10-12 ani in salbaticie si pana la 15 in captivitate.

Poze  Pisica Pescar

Stiati ca ..

  • Prefera zonele cu umiditate, lacurile si zonele cu stuf si desis cat mai mare ?
  • Spre deosebire de multe alte pisici prefera apa

Vezi si 16 cele mai inteligente animale

Cele mai citite articole