Pisica Pallas

Pisica Pallas

Pisica Pallas

Origine

Pisica Pallas, o specie de pisica salbatica, a fost descoperita in zona Marii Caspice, in sec. 18, anul 1776, de catre Peter Pallas, care i-a dat si numele, fiind considerata initial ascendenta pisicilor persane, datorita conformatiei fetei. Este, de asemenea, cunoscuta si sub numele de Manul.

Manul poate fi intalnit, in prezent, din Iran pana in sudul Asiei si in unele parti ale Chinei. Pentru o lunga perioada de timp animalul a fost vanat pentru blana sa deasa, insa acum este protejata in multe regiuni, in special in China.

Este originar din stepele din Asia centrala unde poate fi vazut pana la altitudini de peste 5000m in platoul Tibetan.

Hrana Pisica Pallas

Se hranesc cu mamifere de dimensiuni mici, in general cu rozatoare sau cu pasari. Printre alte animale in meniul lor gasim gerbili, potarnichi sau marmote tinere.

Aspect Pisica Pallas

Dimensiunile acestei feline sunt aproximativ egale cu cele ale unei pisici domestice: 60 cm lungime, exceptand coada, lunga de 25 cm si greutatea medie de 3,6 kg.

Corpul este acoperit cu o blana lunga de culoarea nisipului sau in nuante de gri, cu dungi verticale albe, care, desi nu sunt clar vizibile din cauza blanii bogate, ii confera un aspect „brumat”. Picioarele ii sunt scurte si groase, in comparatie cu marimea corpului.

Capul mic are un guler facial vargat, iar fata ii este aproape plata. Coada dungata prezinta inele de culoare inchisa/intunecate la baza si la varf; marcaje similare pot fi remarcate pe partea dorsala a corpului.

Pisica Pallas prezinta cateva caracteristici, care o diferentiaza net de celelalte feline, cea mai frapanta dintre acestea fiind forma rotunda a pupilelor. Picioarele ii sunt extrem de scurte, partea dorsala a corpului este voluminoasa, iar blana este lunga si deasa.

Combinatia dintre constitutia solida a corpului si blana deasa ii confera un aspect energic si elegant. Blana isi schimba culoarea in functie de anotimpuri, astfel iarna este gri, iar modelele sunt mai putin vizibile. Urechile dispuse lateral, acoperite cu par o fac sa semene cumva cu o bufnita.

Cele mai citite articole

Subspecii:

Otocolobus manul manul
Otocolobus manul ferruginea
Otocolobus manul nigripecta

Comportament Pisica Pallas

Pisicile Pallas sunt, in general, animale nocturne, putin sociabile, care dorm in mici pesteri sau in zone pietroase, uneori folosind adaposturile abandonate de alte animale.

Sunt animale solitare, atat masculii cat si femelele isi marcheaza teritoriul. Nu au viteza, deci viteza nu este arma lor principala. Ambuscada, ghearele si caninii puternici sunt principalele atuuri ale pisicii pallas ascunzandu-se dupa pietre sau vegetatie deasa.

Acest tip de felina nu se domesticeste si se creste extrem de greu in captivitate, majoritatea puilor murind. Motivul este sistemul lor imunitar, care in salbaticie nu este obligat sa se dezvolte, data fiind izolarea in care traiesc. In captivitate insa intra in contact cu tot felul de virusuri si microbi de la om sau animale.

Reproducere Pisica Pallas

Masculii nu se intalnesc in afara sezonului de imperechere si se evita pe cat posibil. Cand nu se inteleg asupra teritoriului, mai ales masculii isi arata coltii cu caninii amenintatori pentru a intimida rivalii si uneori au lor lupte. Invinsul este nevoit sa cedeze in fata rivalului sau invingator.

Sezonul de imperechere dureaza aproximativ 42 de zile, insa femelele sunt receptive numai 26-42 de ore. Sunetele scoase de pisicile Pallas in aceasta perioada seamana cu tipetele bufnitelor.

Dupa imperechere, urmeaza o perioada de gestatie de 9-10 saptamani, dupa care pisica Pallas naste intre 3 si 6 pui, in luna aprilie sau in luna mai a anului. Acestia au o blana pufoasa, de culoare gri.

Micutii sunt nascuti intr-o vizuina adapostita pe un pat de vegetatie uscata, blana, pene, etc. La nastere cantaresc in jur de 90 de grame. Puful de la nastere se schimba cu blana de adult incepand cu varsta de doua luni. La patru luni incep vanatoarea, iar la sase luni au deja marimea unui adult.

In captivitate traiesc pana la 11 ani.

Poze Pisica Pallas

Stiati ca ..

  • Are forma pupilelor rotunda.
  • Este un animal care foarte greu se dmesticeste sau se inmulteste in captivitate.
  • Puii mor in captivitate datorita virusurilor luati de la oameni sau animale.

Vezi si 16 cele mai inteligente animale

Cele mai citite articole