Pisica Margay

Pisica Margay

Origine

Pisica salbatica margay (Leopardus wiedii) poate fi gasita in Mexic, in partea centrala a Americii si in nordul Americii de sud. Partea de sud a habitatului se termina pe teritoriul Uruguaiului si in nordul Argentinei.

Pot fi intalnite aproape exclusiv in zonele impadurite cu vegetatie densa. A fost observata si in plantatii de cafea si cocos.
S-au gasit fosile ale pisicii margay in Florida si Georgia. Acest lucru evidentiaza faptul ca in trecut aceste pisici au avut teritoriul mult mai mare. In prezent mai sunt putine exemplare in salbaticie.

Poate fi intalnita in literatura de specialitate sub denumirile: ocelot cat, tree ocelot, margay wild cat, etc.

Hrana Margay

Margay este o felina nocturna in majoritatea timpului. Este un animal destul de rar intalnit asa ca studiile asupra hranei au fost facute analizand continutul stomacului si fecalele.

Se hraneste cu animale mici, uneori chiar cu maimute mici, pasari, oua, soparle, broaste de copac, fructe, etc. Mai consuma si ierburi si alte tipuri de vegetatie pentru digestie.

Datorita flexibilitatii gleznelor (mai multe detalii mai jos) a fost observata cum alerga o veverita. Este capabila sa-si urmareasca prada si sa vaneze doar in copaci.

Vaneaza si pe pamant si soareci sau porci de guineea. Recent s-a dovedit ca imita sunetele maimutei tamarin pentru a o ademeni.

Aspect Margay

Desi pisica salbatica seamana destul de bine cu pisica ocelot in realitate acestea difera, pisica margay avand capul mai mare, ochii mai mari, picioarele si coada mai lungi.

Cantareste intre 2.6 si 4kg(5.7 to 8.8 lb), lungimea corpului este de 48 pana la 79cm(19 to 31 in) si lungimea cozii de 33 pana la 51cm(13 to 20 in). Spre deosebire de celelalte pisici aceasta are doar doua tate.

Blana este maro marcata de numeroase randuri de pete maro inchis sau negru. Partea inferioara este mai deschisa la culoare. Culoarea variaza de la aproape alb, crem deschis pana la maro inchis la sira spinarii pe spate. Spatele urechilor sunt negre mai putin partea din centru care are culoare alba.

Are muschii bine dezvoltati. Poate sta atarnata intr-o singura laba si poate sari pana lungimi de pana la 4m (pe orizontala).

Comportament Margay

Margay este un alpinist de invidiat. Se catara cu usurinta pentru ca isi petrece mare parte din viata in copaci sarind dupa diverse pasari si maimute.

Cele mai citite articole

Este una din putinele specii de pisica ce are avantajul de a avea glezna atat de flexibile incat sa-i permita sa coboare cu capul inainte din copaci. La pisici este un mare avantaj. Gleznele sale au o flexibilitate de 180 de grade.

Este deosebit de agila si ca orice felina este puternica. In general este un vanantor nocturn, dar a fost vazut si ziua. Prefera sa-si petreaca majoritatea timpului in copaci, dar coboara si la sol cand vaneaza sau trece dintr-o parte in alta a teritoriului. Ziua obisnuieste sa se odihneasca pe ramurile copacilor.

Ca majoritatea pisicilor este un animal solitar care isi cauta jumatatea doar in perioada de imperechere. Desi aria lor de distributie este mare, exemplarele sunt destul de rare. Teritoriul unui individ este de 11 pana la 16km patrati. Ca toate felinele isi marcheaza teritoriul negresit inclusiv prin improscarea urinei sau zgarierea copacilor sau pamanatului.

Sunetele pe care le scoate nu se aud departe, se presupune ca pisicile nu comunica pe distante mari.

Subspecii:

Leopardus wiedii wiedii, Brazil, Paraguay, Uruguay, Argentina
Leopardus wiedii amazonicus, Brazil, Peru, Colombia si Venezuela
Leopardus wiedii boliviae, Bolivia
Leopardus wiedii cooperi, la nord de Mexic
Leopardus wiedii glauculus, Mexic
Leopardus wiedii nicaraguae, Honduras, Nicaragua, Costa Rica
Leopardus wiedii oaxacensis, Mexico
Leopardus wiedii pirrensis, Panama, Colombia, Ecuador, Peru
Leopardus wiedii salvinius, Chiapas, Guatemala, El Salvador
Leopardus wiedii yucatanicus, Yucatan

Reproducere Margay

Pisica salbatica margay intra in calduri 4 pana la 10 zile la fiecare 30-36 de zile, perioada in care miauna dupa masculi. Masculii raspund mieunand sau miscandu-si rapid capul dintr-o parte in alta.

Aceste gesturi nu sunt intalnite la nici o alte pisica. Copulatia (actul de imperechere imperechere ) dureaza in jur de un minut. Este similar ca la pisicile domestice cu difereta ca are loc in copaci.

Gestatia dureaza cam 80 de zile dupa care femela da nastere la un pui, foarte rar la doi. Puiul la nastere cantareste 85-170 grame, este destul de mare pentru o pisica, dar se datoreaza perioade de gestatie mare.

Micutii deschid ochii la varsta de doua saptamani si se hranesc cu lapte de la femela. Incepand cu varsta de 7-8 saptamani incep sa consume hrana uscata. Datorita faptului ca in salbaticie sunt pericole reusesc sa supravietuiasca numai 50%.

Pisica margay atinge maturitatea sexuala dupa 12 pana la 18 luni. Durata de viata este undeva la 10-12 ani in salbaticie.

In captivitate traieste in jur de 20 de ani, dar sunt si exemplare care au trait 24 de ani.

Poze Margay

Stiati ca ..

  • Poate alerga veverite in copaci.
  • Poate imita sunetele maimutelor pentru a le atrage.
  • Are glezna atat de flexibila(pana la 180 grade) incat aceasta poate cobora cu capul in jos din copaci.

Vezi si 16 cele mai inteligente animale

Cele mai citite articole