Pisica de Pampas

Pisica de Pampas

Origine

Pisica de Pampas (Leopardus colocolo) face parte din familia Felidae, genul Leopardus. Traieste in America de Sud in Ecuador, Chile, Brazilia si Argentina. Vietuieste intr-o varietate mare de habitaturi, o trasatura unica printre pisicile salbatice.

Zonele cu vegetatie bogata sau zonele montate impadurite de la altitudini mari sunt doar cateva din zonele unde poate fi vazuta. Prefera si zonele deschise. A fost vazuta pana la altituduni de 5000de metri.
Poate fi intalnita si sub denumirile: Pisica pampasului, pisica de iarba, Leopardul de pampas, colocolo, colocolo cat, Chilean Pampa Cat, Chat Des Pampas, Gato De Los Pajonales, Gato Pajero.

Este aproape de a fi in pericol de disparitie datorita modificarii habitatului natural. Un studiu spune ca densitatea este de 2 pana la 10 adulti pe 100km patrati. Pierderea habitatului din cauza agriculturii si degradarii este cauza majora care duce la scaderea numarului speciei.

Comertul pisicii de pampas a fost interzis din anul 1987, dar vanatoarea periodica si lipsa hranei duce in continuare la scaderea numarului indivizilor. In numai trei ani (1976-1979) Argentina a exportat 78.000 de piei.

Hrana Pisica de pampas

In general se hraneste cu mamifere mici, cum ar fi rozatoare, reptile, pasari, etc. Este un vanator nocturn. Daca are teritoriul langa asezarile umane vaneaza pasarile din gospodarie.

Este o pisica carnivora. Consuma cu placere si porci de guineea.

Aspect Pisica de pampas

Pisica de pampas seamana destul de bine cu o pisica domestica, doar ca este ceva mai mare. Lungimea corpului este de 40-80cm, lungimea cozii 20-30cm si greutatea de 3-7kg. Ochii au culoarea chihlimbarului, urechile sunt ascutite, inchise la culoare pe exterior.

Culoare blanii pisicii difera in functie de zona geografica in care traieste, aceasta poate fi galben deschis spre alb, cafenie sau aurie, sau roscata, iar parul poate fi moale si scurt sau lung si aspru.

Diferentela de culoare intre exemplare este atat de mare incat s-a propus impartirea pisicii de pampas in trei specii distincte. Blana este acoperita de pete mici, iar coada este inelata. Se aseamana cu ghepardul.

Cele mai citite articole

Pe spate blana este mai inchisa, iar pe burta este mai deschisa, spre alb.

Specii:

Leopardus pampas pampas;
Colocolo leopardus wolffsohni.
Leopardus colocolo braccatus;
Leopardus colocolo budin;
Leopardus colocolo colocolo;
Leopardus colocolo crespoi;
Leopardus colocolo garieppi;
Leopardus colocolo munoai;
Leopardus colocolo pajeros;
Leopardus colocolo thomasi;
Leopardus colocolo pantanal.

Comportament Pisica de pampas

Este o felina relativ mica, dar robusta si puternica. Parerile sunt impartite cand vine vorba despre activitate. Unii spun ca este un animal nocturn in timp ce altii ca este un animal nocturn.

Probabil ca din cauza zonei geografice mare pe care se intinde specia sunt diferente de comportament. Cert este ca poate sa vaneze atat ziua cat si noapte. Aceasta poate fi gasita din partea de sud a Americi de Sud pana in nordul Americii de Sud. Este o distanta foarte mare.

Teritoriul este de 30-50km patrati. Se poate catara in copaci relativ usor, dar nu o face decat in cautare de hrana sau sa scape de urmaritori.

Reproducere Pisica de pampas

Perioada de reproducere are loc in lunile aprilie-iunie.

Femala da nastere la 1-3 pui care cantaresc in jur de 130 de grame.

Femela devina apta din punct de vedere sexual la varsta de 2 ani. Perioada de gestatie dureaza 80-85 de zile.

Se presupune ca pisica de pampas traieste intre 9 si 16 ani.

Poze Pisica de pampas

Stiati ca ..

  • S-a adaptat la multe tipuri de habitate.
  • Se poate intalni in multe variatii de culoare.
  • Blana poate fi scurta si moale sau lunga si aspra.

Vezi si 16 cele mai inteligente animale

Cele mai citite articole