Pisica de Borneo

Pisica de Borneo

Pisica de Borneo

Origine

Pisica de Borneo (Pardofelis badia) face parte din familia Felidae, genul Carnivora. Este dubios ca aceasta specie apare cu doua denumiri: Catopuma badia si Pardofelis badia. Se intampla ca unele specii de animale sa primeasca, in urma cercetarilor avansate, noi nume stiintifice si astfel o perioada se poate crea confuzie.

Pisica de Borneo sau pisica Bai este o felina endemica din insula Borneo. In acest moment este una din cele mai rare feline cu un numar mai mic de 2500 de exemplare in salbaticie. In anul 2003 se credea ca a disparut din salbaticie.
Se asteapta o scadere a populatiei cu 20% pana in 2020 datorita pierderii habitatului. Ocupa un habitat destul de mare, ceea ce face ca defrisarile sa o afecteze direct, in afara faptului ca dispar si animalele cu care se hraneste. Fata de anul 1980 cand padurea era intreaga numai 52% din teren mai era impadurit in 2005. Cine stie cat o mai fi ramas astazi ..

Prefera diverse tipuri de habitate care pot varia de la mlastica, padure sau deal care nu depasesc altitudinea de 500 de metri.

Poate fi intalnita in literatura de specialitate si literatura straina sub una din denumirile: Chat Bai, Borneo Bay Cat, Bay Cat, Bornean cat, Bornean Marbled Cat, Bornean Bay Cat, Gato Rojo De Borneo.

Hrana Pisica de Borneo

Ca orice felina se hraneste cu animale mici,(rozatoare: soareci, veverite, etc.) reptile, amfibieni, peste daca este in apropierea lacurilor. Fiind un bun catarator exista posibilitatea sa vaneze si pasari sau sa le manance oualele si puii din cuiburi.

Are simturile foarte bine dezvoltate, in special vaz, auz si miros si poate aude un animal de la distante mari. Daca nimereste pe langa gospodariile oamenilor se poate „servi” cu gaini sau alte pasari de curte.

Aspect Pisica de Borneo

Pisica de Borneo este aproe de marimea unei pisici domestice. Are corpul robust, blana de culoare uniforma si coada lunga. Fata de alte pisici salbatice pisica de borneo este relativ mica. Blana are culoarea castanie.

Pe spate culoarea este mai inchisa, in parti se deschide din ce in ce mai mult, iar pe burta blana are culoarea alba. Urechile rotunjite sunt de culoare inchisa pe exterior.

Are lungimea de 50-67cm la care se mai adauga coada de 30-40cm. La maturitate cantaresc 3-4kg. Masculii sunt mai mari decat femelele.

Cele mai citite articole

Capul mic si rotund are doua dungi de culoare inchisa care pleaca din marginile interioare ale ochilor pana la ceafa unde formeaza litera „M”.

Comportament Pisica de Borneo

Este un animal foarte retras, poate este considerat asa si din cauza numarului mic de exemplare existente. Multe din imaginile existente au fost facute in paduri virgine.

Aici se poate vedea importanta habitatului pentru a salva de la disparitie nu numai aceasta specie, dar si alte specii de animale si plante in pericol.

Are toate calitatile unui animal discret si nocturn. Se spune ca sunt dependente de paduri.

Reproducere Pisica de Borneo

Avand in vedere numarul mic de exemplare si imposibilitatea studierii lor urmaoarele date se bazeaza pe presupuneri. Femela alege locul unde va naste in functie de teritoriu si de ce gaseste.

Poate alege o scorbura, o vizuina dupa pietre sau in tufisuri sau poate sapa una chiar ea.

Dupa perioada de imperechere in care femela este la estru aproximativ 30-45 de zile, aceasta da nastere la 1-3 pui. Puii se nasc orbi cu putin par si sunt complet dependenti de mama lor. In 10-15 zile li se deschid ochii, iar dupa 3 saptamani incep sa mearga singuri. Intre 4 si 6 luni invata sa vaneze singuri si dupa 9 luni devin independenti.

Este posibil ca numai femela sa aiba grija de pui dupa imperechere. In cazul in care este hrana la dispozitie sau se intampla ca o femela sa-si piarda toti puii, aceasta poate da nastere la inca un rand de pui in acelasi an.

Speranta de viata este greu de estimat, dar cel mai probabil este undeva intre 8 si 18 ani.

Poze Pisica de Borneo

Stiati ca ..

  • Se aseamana ca proportii cu jaguarul.
  • Este un animal care ocupa un teritoriu destul de mare.
  • Este foarte retrasa, prefera sa vietuiasca in paduri virgine.

Vezi si 16 cele mai inteligente animale

Cele mai citite articole