1300x300

Pisica Asiatica Aurie

Pisica Asiatica Aurie

Origine

Pisica salbatica asiatica aurie (Felis temmincki) face parte din ordinul Carnivora, familia Felidae. Este endemica (adica traieste numai acolo) in insula Borneo.

Impreuna cu alte animale alcatuiesc fauna Asiei de Sud-Est. A fost introdusa si in padurile din sudul Chinei si Insula Sumatra. Prefera padurile de foioase, dar si zonele de deal si campie, deseori este semnalata la altitudini inalte de pana la 3000m.

Din pacate aceasta specie a devenit rara, deoarece a fost vanata intens, carnea sa fiind considerata o adevarata delicatesa in gastronomia chineza. Oasele sale au fost folosite la realizarea unor preparate in medicina traditionala chineza.
Numele stiintific Felis temmincki i-a fost dat in onoarea naturalistului olandez Coenraad Jacob Temminck care a descris pisica de aur din Africa in anul 1827. Mai poate fi intalnita in literatura de specialitate si alte scrieri straine sub una din denumirile: Asiatic golden cat, Temminck’s cat, Chat De Temminck, Chat Dore D’Asie, Gato Dorado Asiatico.

In unele regiuni din Thailanda pisica aurie este numita tigrul focului (fire tiger). Potrivit unei legende locale daca dai foc la blana unei pisici asiatice aurii alungi tigrii sau ii tii departe. Daca ii consumi carnea, care este considerata o delicatesa, te protejeaza.

1000x250

Hrana Pisica Aurie

Pisica aurie vaneaza animale mici si animale mari pana la marimea unei caprioare mai mici. Este un animal care prefera sa stea in anonimat, evita ziua, dar daca este nevoie iese in cautare de prada in amurg sau dimineata devreme.

Vaneaza pasari, asta inseamna ca se urca si in copac dupa ele, este un catarator foarte bun, ca orice pisica, reptile, rozatoare, si altele.

Cel mai mare animal vanat de pisica aurie este Ghoralul (animal chinezesc asemanator unei gazele).

Aspect Pisica Aurie

Pisica aurie este relativ mare si are un aspect impresionant in ciuda capului mic si a urechilor destul de reduse. Urechile sunt usor rotunjite si acoperite cu par des. Nasul este negru. Botul robust si puternic are 28 de dinti, fata de 30 cat are o pisica domestica.

Ochii de culoare inchisa vad foarte bine atat ziua cat si noaptea. Mustatile sunt foarte importante pentru feline, pe langa miros cu ele se orienteaza in spatiu sau isi da seama daca incape prin locurile mici.

Blana neteda este formata din par scurt de culoare aurie-maronie-roscata. De aici isi trage si numele de pisica aurie. Partea dorsala, adica spatele, are culoare mai inchisa, varfurile urechilor sunt negre, iar burta este mult mai deschisa, aproape alba.

Este un animal de marime medie. Lungimea corpului este de pana la un metru, inaltimea aproximativ 55cm, iar greutatea este cuprinsa intre 10 si 16kg. Coada are lungimea de 48-55cm. Este de doua ori mai mare decat o pisica domestica.

Are 3 subspecii:

Cele mai citite articole

– Felis temmincki temmincki (din Nepal pana in Malaysia si Indo-China )
– Felis temmincki dominicanorum (la sud de China )
– Felis temmincki tristis (pisica lui Fontainier; Tibet si Burma )

Comportament Pisica Aurie

Ambele sexe, atat masculul, cat si femela, isi marcheaza teritoriul cu urina si zgarieturi lasate pe trunchiurile copacilor. Sunt multe povesti si legende despre aceasta pisica.

Se spune ca este foarte curajoasa si ca o data a reusit sa infrunte un tigru, cel mai fioros animal pradator. Localnicii cred in puterea pisicii aurii si spun ca si un fir de par te protejeaza de atacurile altor pisici.

Sunt animale nocturne, dar pot fi vazute si in amurg sau dimineata in cautare de hrana. Teritoriul unui mascul se intinde pe aproape 50km patrati, iar marimea creste cu 15% in sezonul ploios. Femelele au un teritoriu de peste 30km patrati. Pisica aurie merge zilnic aproape 10km.

Cand este nevoie se urca si in copaci. Vaneaza pasari, rozatoare, reptile si alte mamifere pana la marimea unei caprioare mai mici. Sunt dovezi ca a vanat cu succes, in ciuda marimii sale, un goral. Goralul este un mamifer copitat chinezesc care seamana cu antilopa.

In captivitate pisica aurie isi omoara prada cu muscatura tipica a felinelor. Sunetele sunt aproape cele clasice ca la toate felinele: toarce, miauna, maraie, etc. tot ce este intalnit la o pisica domestica dar ceva mai puternic.

Cea mai mare amenintare a pisicii aurii este omul. Distrugerea habitatului, comertul ilegal si vanatul excesiv pentru carne pune in pericol aceasta specie. In afara de om mai are si alti dusmani naturali. Acestia sunt oile, caprele si bivolii.

Reproducere Pisica Aurie

Pisica aurie este un animal solitar, mai putin in perioada de reproducere. Femela isi alege viziuna in functie de nevoi, iar daca nu gaseste nimic pe plac, care sa-i satisfaca nevoie de siguranta si cofort isi sapa propria viziuna.

Perioada de gestatie este de 75-80 de zile. Dupa aceasta perioada da nastere la 1-3 pui cu greutatea de 250 de grame. La nastere puii sunt orbi si dependenti total de mama.

Dupa o saptamana incep sa vada, iar dupa doua incep sa mearga pe picioarele lor.

Pisica aurie ajunge la maturitatea sexuala intre 18 si 24 de luni. Dupa 2 ani devin independenti.

Speranta de viata este de 12 ani in captivitate si 20 de ani in salbaticie.

Poze Pisica Aurie

Stiati ca ..

  • In ciuda marimii sale poate vana animale de marimea unei antilope.
  • Este un animal nocturn.
  • In unele regiuni este numit Tigrul focului (fire tiger)

Vezi si 16 cele mai inteligente animale

Cele mai citite articole