1300x300

Pisica Andina

Pisica Andina

Origine

Pisica salbatica andina (Leopardus jacobita) parte din ordinul Carnivora, familia Felidae. Poate fi intalnita in regiunile muntoase din partea de vest a Americii de Sud la altitudini de pana la 4000 de metri. Prefera zonele aride si semiaride din muntii Anzi din Bolivia, Peru, Chile si Argentina.

Traiesc in zone muntoase aproape lipsite de vegetatie, zone izolate. Prima data a fost descrisa in anul 1865. Singura dovada a existentei pana in 1998 au fost doua fotografii facute de cercetatori la inceputul anului 1980.
Teritoriul ales de pisica andina este atat de bine izolat incat zona este greu accesibila. Primele informatii ale unei noi expeditii ale cercetatorilor in muntii anzi au fost legate de rezistenta pe care o are aceasta pisica in acel mediu.

In momentul de fata pisica andina este pe cale de disparitie. Principalele motive sunt distrugerea habitatului, vanatoarea si comertul cu blana sa si disparitia unor mamifere cu care se hranea. Mai sunt 2-3 mii de exemplare in salbaticie. Cea mai apropiata ruda este Ocelotul. Nu exista exemplare in captivitate. Tot ce se stie despre acest animal se datoreaza unui numar mic de observatii ocazionale.

Desi este pe lista rosie a speciilor amenintate cu disparitia, exemplarele ramase sunt departe de a fi in siguranta. Legea protejarii si programele de educatie acologica nu au nici un efect.

1000x250

In tari ca Bolivia sau Chile pisica andina este omorata din cauza unor traditii locale.

In literatura de specialitate cat si in alte publicatii straine o puteti intalni sub una din denumirile: Andean Cat, Mountain Cat, Andean Mountain Cat, Chat Des Andes, Chinchay, Gato Andino, Gato Lince.

Hrana Pisica Andina

Hrana pisicii Andina este formata din mamifere mici, soparle, rozatoare, pasari. Cand este la vanatoare isi concentreaza toata atentia si energia pe prada.

Deseori isi surprinde adversarul cu salturi bruste, o dovada ca una din metodele de vanatoare este ambuscada.

Se presupune ca pisicile andine sunt specializate in vanatoarea de viscachasi de campie si sinsile. Avand in vedere ca sinsilele erau in pericol de disparitie si pisica andina la randul ei este in pericol de disparitie daca nu se adapteaza.

Pentru a vana mamifere mici si reptile isi foloseste coada pentru a se banalsa intre stancile ascutite.

Aspect Pisica Andina

Cele mai citite articole

O pisica adulta are lungimea corpului de 55-65cm lungime si greutatea de patru kg. Corpul este acoperit de o blana groasa de culoare gri-maronie sau gri-cenusie. Pe spate si pe picioare are dungi late de culoare inchisa.

Coada foarte lunga, in comparatie cu corpul, de circa 40-50cm este acoperita de blana stufoasa. Prezinta, de asemenea, 5-6 inele late de culoare inchisa. Blana coboara pe picioare pana la pernite.

Picioarele anterioare prezinta 5 degete, pe cand cele posterioare numai patru. Fiecare deget are o unghie ascutita retractila. Urechile sunt mici si rotunde. Nasul este negru.

Pisica andina este putin mai mare decat o pisica domestica obisnuita.

Comportament Pisica Andina

Aceasta mica felina s-a adaptat foarte bine la temperaturile scazute din munti. Blana lunga ii protejeaza picioarele de frig si ii permite sa mearga pe furis fara a face zgomote. In general miscarile ei sunt silentioase.

Tot timpul stie ce se petrece in jurul ei. Chiar si cand bea apa se lasa cat mai aproape de pamanat si face pauze pentru a vedea daca s-a intamplat ceva in raza ei vizuala. Are simturile foarte bine dezvoltate, in special vazul, mirosul si auzul.

In timp ce pisica sare de pe o piatra pe alta coada ei face o miscare de rotatie in aer, probabil avand rol de echilibru. Datorita structurii speciale ale urechii pisica andina are auzul foarte bine dezvoltat fiind capabila sa auda sunete foarte slabe.

Reproducere Pisica Andina

Numarul redus de exemplare face ca multe detalii din reproducerea aceste specii sa ramana o necunoscuta.

Se spune ca reproducerea are loc intre lunile iulie – august si noiembrie – decembrie.

Putem presupune la fel ca si in cazul altor pisici salbatice ca si pisica andina poate avea doua nasteri pe an in cazuri cand ramane fara pui din diverse motive (cad prada altor animale sau sunt vanati).

Este posibil ca dupa imperechere sa dea nastere la 1-2 pui.

Poze Pisica Andina

Stiati ca ..

  • In timp ce pisica sare de pe o piatra pe alta coada face o miscaer de rotatie in aer.
  • Are blana deasa ca sa o protejeze de temperaturile scazute. Pana si pernitele degetelor sunt aproape acoperite de blana.
  • Pisica andina are urechea diferita, astfel ii permite sa auda cele mai slabe sunete.

Vezi si 16 cele mai inteligente animale

Cele mai citite articole