Pangolinul Gigant

Pangolinul Gigant (Manis gigantea)

<<<< Inapoi la animale salbatice
Origine

Pangolinul gigant (Manis gigantea) face parte din genul Manis, ordinul Pholidota. Traieste in zona ecuatoriala, din vestul africii pana in Uganda. Tarile in care populatia este cea mai mare sunt Uganda, Tanzania si Kenia. Mai este prezent si in Sierra Leone sau Senegal. Prefera zonele de savana, zone impadurite, cu populatii mari de termite si apa. Nu este intalnit la altitudini mari. Este cea mai mare specie de pangolin.

Pangolinul gigant a fost descris pentru prima data de Johann Karl Wilhelm Illiger in anul 1815. Poate fi intalnit in literatura straina sau cea de specialitate si sub denumirile: Giant Ground Pangolin (Pangolinul gigant de pamant), Grand pangolin sau Pangolin Gigante.




Datorita distrugerii habitatului si despaduririlor specia este in pericol. In plus este vanat pentru solzi si carne. Localnicii cred ca are efecte vindecatoare carnea de pangolin. Daca nu se iau masuri se estimeaza un declin mai mare in urmatorii ani datorita vanatorii si a cererii din piata internationala(China si Vietnam). Nu mai exista in Rwanda si Nigeria. Incercarea de a proteja aceasta specie in unele locuri a dus la cresterea vanatorii. Exemplarele norocoase se gasesc in cateva parcuri naturale care sunt pazite si vanatoarea este interzisa.

Hrana Pangolinul Gigant

Hrana principala a pangolinului este formata din termite si furnici. Aceste insecte sunt bogate in proteine. La fel si celelalte specii este lipsit de dinti si posibilitatea de a mesteca.

Datorita dimenziunilor sale relativ mari, pangolinul gigant isi sprijina greutatea pe coada ca sa-si poata folosi labele din fata la deschiderea movilelor cu termite. Movilele cu termite pot ajunge la 1-2 metri deasupra pamantului. Combinatia dintre puterea fizica si greutate poate sparge movilele de termite facandu-le pe aceastea vulnerabile. Numai adultii sunt destul de puternici pentru acest lucru. Tinerii merg in spatele mamei lor pana cand se vor putea hrani singuri.

Odata deschisa movila pangolinul se foloseste de limba subtire si lunga de 40cm acoperita de saliva lipicioasa pentru a “servi” termitele.

Caracteristici Pangolinul Gigant

Pangolinul gigant este cea mai mare specie de pangolin de pe glob. Masculii, care sunt mai mari decat femelele (125cm), ating lungimi de 140cm si greutatea de 33 de kg. La fel ca toate speciile de pangolin, corpul este caoperit cu solzi si are culoarea maro-roscat. Solzii sunt formati din keratina, aceeasi substanta din care este facut si parul, copitele, unghiile, etc, altor animale sau ale omului. Botul este lung si subtire, la fel si coada. Labele din fata se termina cu degete si gheare puternice.

Vederea nu este foarte buna, in schimb mirosul este foarte bine dezvoltat. Glandele anale au un miros puternic. Cand se deplaseaza isi foloseste coada pentru echilibru. Merge si in doua picioare ca bipezii. Si auzul este foarte bun chiar daca urechile sunt lipsite de pavilioane.

La fel ca si alte specii de pangolini, si pangolinul gigant este un animal nocturn. Era si normal pentru ca radiatia solara din timpul zilei si temperaturile ridicate ridica mari probleme in deplasare. In general este un animal solitar capabil sa se urce in copaci. Este intalnit in zone cu umiditate ceva mai ridicata in care poate sapa in sol pentru a-si cauta hrana.

Ziua se odihneste la baza radacinilor copacilor sau in scorburi la umbra.

Localnicii folosesc solzii si alte parti ale corpului pentru a aduce ploaia, a alunga spiritele rele si leii.

Reproducere Pangolinul Gigant

Se cunosc putine informatii despre reproducerea pangolinului. Cateva cauze sunt faptul ca este un animal nocturn, secretos, timid si sunt putine specii. In mod normal sunt animale solitare, dar pe perioada reproducerii s-au intalnit in aceeasi vizuina masculul, femela si puiul.

Femela da nastere in perioada septembrie-octombrie. Perioada de gestatie dureaza 4-5 luni (140 de zile). La nastere puii cantaresc cam 500 de grame. Puii se nasc cu ochii deschisi. Solzii la inceput sunt moi, acestia se intaresc odata cu inaintarea in varsta. In primele zile nu pot merge in picioare, se tarasc pe burta.

Pana la varsta de 6-8 saptamani puii secreta o substanta de culoare galbena urat mirositoare din glandele anale, substanta care tin pradatorii la distanta.

Speranta de viata este estimata la 9 ani, dar poate trai si mai mult.

Poze Pangolinul Gigant

 

Stiati ca ..
  • Se strange intr-o minge cand este amenintat de pradatori.
  • Nu are dinti si nu isi mesteca hrana.
  • Are coada aproape la fel de lunga cat corpul.
  • Localnicii folosesc solzii si alte parti ale corpului pentru a aduce ploaia, a alunga spiritele rele si leii.

Vezi si 16 cele mai inteligente animale