Origine
Maimuta cu trompa (Nasalis larvatus) face parte din familia Cercopithecidae, ordinul Primates. Traieste pe insula Borneo si in sud-estul Asiei in zonele mlastinoase de mangrove din padurile tropicale. Poate fi intalnita in Malaezia pe malul raului Kibatangan.
Este una din cele mai vechi specii de maimute. Nu depaseste 350 de metri altitudine. I se mai spune si maimuta nasoasa.
Poate fi intalnita in literatura straina si de specialitate sub denumirile: The proboscis monkey, long-nosed monkey, bekantan monkey in Malaezia, monyet belanda („Dutch monkey”) sau orang belanda („Dutchman”).
Din cauza vanatorii si a pierderii habitatului prin defrisari si alte actiuni ale omului numarul maimutelor cu trompa este in continua scadere. In momentul de fata sunt estimate in jur de 3000 de exemplare. Numarul lor a scazut peste 50% in ultimii ani.
Hrana Maimuta cu trompa
Cand vine vorba de mancare maimuta cu trompa are un stomac mare si incapator care se mai si dilata daca se umple. Cand are burta plina maimuta poate fi confundata cu usurinta cu o femela in perioada de gestatie. In stomac frunzele sunt atacate de numeroase bacterii care provoaca fermentatia si digestia. In urma acestui proces este furnizat maimutei energie.
Este nevoita sa evite alimentele usor digerabile rapid pentru ca are digestia rapida si se poate balona (acumuleaza gaze in stomac). Maimutele care exagereaza cu consumul de alimente producatoare de gaze in stomac pot muri. De aceea trebuie sa nu consume fructele coapte care sunt carnoase si moi (bogate in zahar), ci pe cele mai uscate si amare pentru ca digestia sa fie mai lenta. S-a observat ca consuma cel putin 55 de specii de plante.
Hrana este formata in mare parte din frunze si fructe. Este o maimuta gurmanda care poate parcurge pana la 2km zilnic in cautare de hrana. Cercetatorii cred ca maimuta cu trompa este dependenta de acele locuri datorita nivelului ridicat de saruri si minerale pe care le gaseste in hrana.
Alte specii de maimute si oamenii nu pot consuma unele frunze pe care le consuma maimuta cu trompa. Aceasta are bacterii care neutralizeaza otravurile din hrana.
Are si avantaje si dezavantaje: unele plante contin elemente antibiotice, daca le consuma omoara bacteriile din stomac.
Cand trebuie sa bea apa prefera sa se lase pe crengi pana ajunge cu gura la apa decat sa coboare la sol.
Aspect Maimuta cu trompa
Maimuta cu trompa are lungimea de 70-77cm, greutatea de aproximativ 20kg si lungimea cozii de 66cm. Corpul este acoperit de o blana de culoare maro-roscata pe cap, umeri si spate. Coada si membrele sunt gri.
Blana din jurul gatului este de culoare galben-maroniu deschis. Palmele sunt gri inchis cu degetul mare opozabil, ca la om. Membrele sunt destul de subtiri in raport cu corpul si mai lungi. Coada este prehensila (are abilitatea de a apuca, o poate folosi ca a cincea mana).
Specific maimutei cu trompa este nasul masculului care iese in evidenta. De aici este numita maimuta cu trompa sau maimuta nasoasa. Aceasta trasatura are rolul de a atrage femela in perioada de imperechere.
Cele mai citite articole
Nasul femelei este mult mai mic decat cel al masculului, dar mai mare fata de alte specii de maimute. Acest lucru face ca botul animalului sa nu iasa in evidenta nefiind proeminent.
Alta tresatura care face faimoasa maimuta cu trompa este penisul aflat in erectie permanenta. Acesta este de culoare rosu deschis deschis si poate fi observat cu usurinta.
Dimorfismul sexual este evident, masculul avand nasul mai mare si mai lung decat femela. El poate ajunge la o greutate de doua ori mai mare.
Subspecii:
Nasalis larvatus larvatus
Nasalis larvatus orientalis
Comportament Maimuta cu trompa
Maimuta cu trompa este un animal unic. Ea se remarca atat prin nasul foarte dezvoltat al masculului cat si prin performantele de inotator. Desi inoata foarte bine prefera sa nu coboare la sol.
Sunt arboricole si isi petrec aproape tot timpul in copac. Chiar daca unele maimute se misca mai incet decat altele din cauza burtii sunt cataratori excelenti.
Ca si alte specii de maimuta (cum ar fi maimuta husar) traieste in grupuri de 5-10 exemplare formate din femele cu pui care au un mascul dominant. Acesta este foarte agresiv cu cei care le deranjeaza linistea si ii ameninta aratandu-si dintii dezgoliti si scotand sunete puternice ca niste grohaituri. Noaptea se aduna pe malul raurilor si masculii schimba deseori haremul.
Pentru comunicare se folosesc de mai o scara variata de sunete. Maraie, urla si scot diferite sunete cu ajutorul nasului. In timpul galagiei maimuta cea mai mare scoate un sunet de fond care calmeaza grupul.
Daca femela cu pui sare in apa in cateva secune puiul se muta de pe burta pe spatele mamei pentru a lua aer.
Reproducere Maimuta cu trompa
Dupa perioada de imperechere urmeaza gestatia de 6-7 luni in urma careia femela da nastere la un singur pui. Aceasta isi consuma placenta si curata puiul pentru ca blana sa fie curata. Puiul este alaptat timp de 6 luni dupa care trece pe hrana solida. Cum prinde gustul hranei solide acesta incepe sa-si caute singur hrana.
La nastere puii au fata de culoare albastra, blana este mai inchisa la culoare, uneori neagra, iar nasul mic. Cu inaintarea in varsta culoarea blanii se schimba ca cea a adultilor si nasul incepe sa creasca in functie de sex (la masculi mai mult decat la femele).
Masculii care ajung la varsta de 1-2 ani parasesc grupul.
Poze Maimuta cu trompa
Stiati ca ..
- Este un inotator foarte bun.
- Are o digestie foarte rapida.
- Poate consuma plante pe care omul sau alte specii de maimute nu le pot consuma.
- Masculii folosesc nasul lor mare pentru a atrage femelele
- Au burta mare din cauza digestiei rapide si a consumului unor alimente care provoaca gaze.
Vezi si 16 cele mai inteligente animale