Advertisements

Kowari

  • Areal: Australia
  • Habitat: zone desertice
  • Hrana: Omnivor
  • Marime: 13-18 cm
  • Greutate: 75 – 150 g
  • Viteza: 30km/h (20mph)
  • Culori: Gri, negru, maro, alb
  • Reproducere: 2 – 7 pui
  • Pradatori: vulpi, pisici salbatice
  • Traieste: solitar
  • Media de varsta: 3 – 6 ani
  • Particularitati: coada stufoasa, botul mic si ascutit

Kowari (Dasycercus byrnei) face parte din genul Dasyuroides, familia Dasyuridae. Este un animal carnivor marsupial care vietuieste in deserul si vegetatia din centrul Australiei. Prefera zonele stancoase desertice din basinul Lake Eyre, zona de nord a Australiei de sud si sud-vest de Qeensland.
Este o specie destul de vulnerabila, pe cale de disparitie. Exemplarele din LakeEyre erau in pericol de disparitie. Nu se stie daca specia mai exista acolo. Populatia actuala de kowari este estimata la 10.000 de indivizi.

Kowari a fost descris prima oara de Walter Baldwin Spencer in anul 1896. Poate fi intalnit in literatura straina si de specialitate si sub de numirile: brush-tailed marsupial rat, bushy-tailed marsupial rat, Byrne’s crest-tailed kowari.

Hrana Kowari

Hrana putina si nu foarte variata ii ofera micului Kowari tot ce are nevoie. Apa o gaseste in seva plantelor. Este un pradator lacom si gurmand. Kowari s-a adaptat bine la mediul din care face parte. Datorita conditiilor desertice aspre poate rezista destul de mult fara apa.

Mananca pasari mici, alte rozatoare, insecte, paianjeni, soparle, cadavre la nevoie si alte animale mici.

Advertisements

Caracteristici Kowari

Kowari are corpul asemanator unei veverite, mai ales din cauza cozii stufoase. Dupa cap si mustati poti spune ca este un sobolan. Lungimea corpului este de 13-18cm, iar greutatea cuprinsa intre 75 si 150 de grame. Coada este de 10-15 cm.

Capul este mic, iar botul ascutit. Ochii proeminenti sunt pozitionati lateral. Irisul este de culoare neagra. Urechile sunt mici, rotunde si fara par. Picioarele sunt mici, scurte si subtiri, se termina cu degete, iar degetele cu gheare ascutite.

Blana este de culoare gri, iar coada, partea stufoasa, de culoare neagra. Pe burta blana scurta, deasa si pufoasa este alba.

Comunica prin diferite gesturi si miscari, dar si prin suieraturi.

Cand este in pericol are tendinta sa se catere in copaci pentru a scapa de pradatori. Desi este un catarator bun activitatea si-o petrece la sol. Este activ noaptea. Ziua si-o petrece in vizuina lui captusita cu frunze si alta vegetatie moale. Fiecare vizuina are cateva intrari. Fiecare individ poate avea mai multe vizuini. La nevoie o imparte cu alti indivizi.

Teritoriile micilor carnivori kowari se intersecteaza. Acestia le marcheaza cu urina si secretii ale glandelor de pe piept.

Maturitatea sexuala este atinsa la varsta de un an.

Subspecii:

Advertisements

Dasycercus byrnei byrnei, nord-est-ul zonei de raspandire Dasycercus byrnei pallidior, sud-vest-ul zonei de raspandire.

Reproducere Kowari

Kowari se imperecheaza vara in perioada aprilie – noiembrie. In perioada de imperechere cuplul isi petrece timpul impreuna, in rest fiecare isi vede de treaba lui. Femela este cea care sapavizuina si o marcheaza cu urina.

Exista si posibilitatea ocuparii unui adapost parasit daca este gasit vreunul si este liber. Dupa ce adapostul sau vizuina este ocupata aceasta este captusita cu iarba sau cu frunze.

Dupa imperechere perioada de gestatie nu foarte lunga, de o luna, femela da nastere la 2-7 pui.

La nastere sunt dependenti de parinti. Stau in sacul mamei si sunt hraniti cu lapte.

Speranta de viata este de 7 ani in captivitate.

Poze Kowari

Stiati ca ..
  • Da nastere la pui de 5mm.
  • Este un animal nocturn.
  • Numarul exemplarelor este in descrestere.
  • Rezista destul de mult fara apa.

Vezi si 16 cele mai inteligente animale

Comentarii
Toate comentariile
Comentarii