Advertisements

Koala

  • Origine: Australia
  • Inaltime: 70cm
  • Greutate: 8 – 12 kg
  • Culori: Alb – Gri
  • Hibernare: NU

Numele stiintific al ursuletului (Phascolarctos Cinereus) provine din cuvinte din limba greaca. Desi i se spune Urs Koala, acest lucru nu este corect, deoarece Koala nu face parte din familia ursilor.
Cuvantul „koala” isi are originea din Australia si inseamna „nu bea”. Acest nume este adecvat datorita dietei sale, formata in principal din frunze de eucalipt. Nu se gasesc in Tasmania sau Australia de vest.

In Post Macquarie exista Koala-Hospital, unde sunt tratati ursuletii koala care au fost raniti in accidente de circulatie sau incendii. Este un animal erbivor marsupial. Poate fi intalnit in regiunile de coasta din estul si sudul Australiei.

Hrana Koala

Isi petrec aproximativ trei din cele cinci ore de activitate mancand.

Mananca aproximativ 500g de frunze de eucalipt pe zi, le mesteca cu falcile puternice intr-o pasta foarte fina inainte sa le inghita.

Advertisements

Mananca multe frunze de eucalipt si ocazional si alte frunze, ca de exemplu frunze de salcam.

Aspect Koala

Are blana groasa, ceva mai lunga de culoare gri, de multe ori maro-ciocolata pe spate si antebrate, iar burta este de culoare deschisa(alba).

Greutatea ursilor koala este de 12 kg pentru mascul si 8,5 kg pentru femela. Are urechile mari, membrele lungi cu gheare puternice care se termina cu 5 degete ce il ajuta sa se catere in copaci.

Este unul din putinele mamifere care are amprente digitale asemanatoare cu cele umane. Dintii sunt adaptati la dieta lor ierbivora si sunt similari cu ai altor ierbivore precum cangurii.

Comportament Koala

In general este un animal tacut, dar masculii in perioada imperecherii emit un sunet ce poate fi auzit de la 1 km. Cand este stresat koala poate emite un strigat puternic similar cu al unui copil. Exista putine informatii privind durata vietii a unui koala, dar in captivitate au ajuns pana la varsta de 18 ani.

Traieste aproape toata viata in copaci mancand frunze de eucalipt, frunze care contin compusi toxici pentru majoritatea speciilor. Are un metabolism foarte lent, stand nemiscat 16 – 18 ore pe zi, timp in care doarmme.

Advertisements

Doi koala pot fi agresivi unul fata de celalalt atacand cu membrele anterioare si muscand, dar comportamentul agresiv este de scurta durata. Starea de agresiune si stres este data si de manipulare si este intens discutata in Australia.

In prezent Koala nu poate fi tinut ca un animal de companie decat de ingrijitori de animale sabatice si ocazional de oamenii de stiinta. Acestor persoane le sunt emise permise speciale in ceare se mentioneaza ca au resursele necesare sa aiba grija de animal.

Reproducere Koala

Femelele ajung la maturitate la 2-3 ani, masculii la 3-4 ani. O femela poate da nastere la un pui in fiecare an timp de 12 ani. Perioada de gestatie este de 35 de zile.

Gemenii sunt foarte rari. Imperecherea are loc in perioada decembrie – martie cand in emisfera de sud este vara. Puii de koala la nastere sunt fara par, orbi si surzi. Ei raman in marsupiu aproximativ 6 luni hranindu-se numai cu lapte, timp in care le cresc urechile, ochii si blana.

Apoi iese din marsupiu si isi petrece urmatoarele sase luni in spatele mamei continuand sa bea lapte, dar in cantitati din ce in ce mai mici, deschizandu-si apetitul pentru frunzele de eucalipt. Femelele se despart repede de mama koala, masculii ramanand in apropiere timp de 2-3 ani.

Poze Koala

Stiati ca ..
  • Ursul Koala isi asigura necesarul hidric din frunzele de eucalipt.
  • Koala sunt adesea numiti „ursi”, acest lucru este incorect.

Vezi si 16 cele mai inteligente animale

Comentarii
Toate comentariile
Comentarii