Iacul

Iacul

<<<< Inapoi la animale salbatice

  • Areal: Asia centrala
  • Habitat: regiunile muntoase
  • Hrana: Ierbivor
  • Marime: 2 – 2.2m
  • Greutate: 300 kg – 1 tona
  • Viteza: 40km/h (25mph)
  • Culori: Maro, negru, alb
  • Reproducere: 1 pui
  • Pradatori: Ursi, lupi
  • Traieste: in turma
  • Media de varsta: 15 – 20 ani
  • Particularitati: Coarne mari, blana lunga si groasa

Iacul (Bos grunniens) face parte din genul Bos, familia Bovidae. Este un mamifer rumegator copitat care traieste in turme salbatice la altitudini de 3000 – 6000 de metri. Poate fi intalnit in regiunile inalte alt Tibetului, Indiei si Quinghai-ului.




In momentul de fata populatia salbatica de iaci este scazuta, specia fiind amenintata cu disparitia. Numele de iac (yak in engleza) se refera numai la mascul. Femela este numita “dri” sau “nak”.

Majoritatea popoarelor folosesc cuvantul iac pentru ambele sexe. Populatia domestica de iaci numara peste un milion de exemplare in toata lumea.

Se crede ca iacul dateaza de 1-5 milioane de ani. Descoperiri recente confirma ca in trecut a trait si in Rusia. Specia a fost descrisa pentru prima data de Linnaeus in anul 1776.

Ciudat este ca in unele publicatii apare sub denumirea stiintifica (Poephagus grunniens).

Hrana Iac

Iacul se hraneste de obicei cu iarba. Pentru a ajunge la iarba isi foloseste picioarele puternice pentru a da la o parte zapada care o acopera. In afara de iarba se mai hraneste cu muschi, licheni si alte plante.

Un iac consuma hrana in proportie de 1% din greutatea lui.

Apa este din abundenta. Zapada proaspata este cea mai buna sursa de apa. Pentru a se hidrata mesteca zapada pana se topeste.

Caracteristici Iac

Iacul este un animal robust mai mare decat boul, cu inaltimea la geaban de 1.6 – 2.2 metri. Un iac poate atinge lungimea de 250 – 330 de cm si greutatea de 300 – 1000 de kg. Corpul masiv este acoperit de par lung de culoare inchisa. Coarnele mari sunt curbate in sus.

Coada este de 60 – 100 de cm. Multi spun ca este o combinatie de capra, taur, oaie, bizon, cal si bivol pentru ca are cate ceva din fiecare.

Blana lunga si groasa care ii acopera corpul are rolul de a-l proteja de frig. Blana este de culoare inchisa, maro sau neagra. Femelele sunt cu o treime mai mici. Urechile sunt mici. Coarnele ating lungimi de 50-100 cm.

Iacul domestic este mult mai mic. Masculii domestici au greutatea de 350 – 580 kg, iar femelele 225 – 255 kg. Animalele domesticite au blana in mai multe culori: gri, alb, maro, crem, etc.

In perioada calda respira de 4 ori mai repede decat bovinele pentru a se racori, iar in perioada rece 15 respiratii pe minut pentru a diminua pierderile de caldura. Este un animal de turma. Turmele pot fi alcatuite din cateva sute de indivizi.

Afinitatea pentru carnea de iac este recunoscuta in multe parti ale lumii. Carnea de iac este principala sursa de mancare pentru non-vegetarieni. Iacul este un animal comun in gospodariile localnicilor asa cum este vaca la noi in tara. Cand un iac este sacrificat pentru mancare nu se iroseste nici o bucatica, totul este folosit.

In afara de carne iacul mai da si lapte din care se face branza, iar pielea este prajita si oferita ca gustare la bauturi. Se spune ca este prietenos in mediul lui natural si poate fi dresat relativ usor.

Iacul salbatic pe cat este de mare pe atat poate fi de agresiv. Cand este suparat re o ferocitate iesita din comun. Marimea sa ii permite sa atace orice animal sau pe oricine care ii intra in teritoriu sau il deranjeaza. In schimb iacul domestic este cel mai popular animal din Asia de Sud si Est. Localnicii il cresc pentru agricultura, carne, lapte, lana sau transportul marfurilor.

Iacul este cea mai mare bovina dupa bizonul indian si cel mai mare animal nativ din regiune. Este un animal puternic, compact, impresionant si impunator prin marimea sa. Masculii duc o viata linistita solitara.

In perioada rece dezvolta o substanta urat mirositoare prin transpiratie care ii ofera o protectie in plus pe langa blana.

Ca sport local este practicata intrecerea iacilor. Este o forma de distractie traditionala, un festival daca vreti si este considerat o parte importanta din cultura.

Reproducere Iac

In perioada de reproducere, care este din iulie pana in septembrie, masculii se alatura grupului de femele pentru imperechere. Devin agresivi si duc lupte pentru dominare.

Femelele intra in calduri de patru ori pe an si in fiecare perioada sunt receptive cateva ore.

Gestatia dureaza aproximativ 250 de zile (8-9 luni) dupa care femela da nastere unui singur pui pe care il hraneste cu lapte. Dupa nastere puiul se ridica si merge in 10 minute.

Astfel femela si micutul se pot alatura turmei. Tinerii au culoare blanei maro deschis. Aceasta se inchide odata cu inaintarea in varsta.

Poze Iac

Stiati ca ..
  • Poate ajunge la 1000 kg greutate.
  • Da lapte din care se face branza de iac.
  • Traieste la altitudini de 6000 de metri.
  • Iacul domestic este crescut de localnici pentru lapte, carne, agricultura, lana sau transporturi grele.

Vezi si 16 cele mai inteligente animale