Advertisements

Ghepardul

  • Areal: Asia si Africa
  • Habitat: Savana
  • Hrana: Carnivor (gazele, iepuri de camp)
  • Marime: 115cm – 136cm (45in – 53in)
  • Greutate: 40kg – 65kg (88lbs – 140lbs)
  • Viteza: 115 km/h
  • Culori: maro, crem, galben, negru
  • Reproducere: 2 – 3 pui
  • Pradatori: Leul, vulturul
  • Traieste: solitar/pereche
  • Media de varsta: 10 – 12 ani
  • Particularitati: Cel mai rapid animal terestru

Cum face ghepardul:

Gheparzii (Acinonyx jubatus) au existat pe pamant timp de 3,5 – 4 milioane de ani, cu mult timp inaintea celelorlalte pisici mari. Acum 20.000 de ani, gheparzii erau comuni prin Africa si Asia, Europa si Nord America.

Prin datele luate de la fosile, se stie ca acesta a originat in SUA, din Texas, Nevada si Wyoming(statele din prezent).

Aproximativ acum 10.000 de ani in urma, la sfarsitul Epocii Pleistocene, numita si Marea Epoca de Gheata, mediul lumii a suferit schimbari drastice in climat, iar peste cateva mii de ani, 75% din speciile de mamifere din Nord America si Europa au murit, printre care si gheparzii.

Advertisements

Este probabil ca ei sa fi migrat spre medii mai potrivite, caci gheata acoperise mare parte din emisfera nordica, iar nivelul maritim a scazut. Ghepardul a supravietuit Epocii Pleistocene, dar numarul sau a fost grav redus. In secolul al V-lea, ei au fost folositi de catre nobilii italieni la vanatoare, pentru sport.

Gheparzii adulti erau prinsi in salbaticie si inchisi in cusca pentru cateva luni. Numarul de gheparzi, astfel a scazut de la 100.000, la sfarsitul secolului al XIX-lea, pana la aproximativ 12.000 astazi.

Hrana Ghepard

Din cauza ca obosesc repede ei trebuie sa se apropie foarte mult de prada, pentru a fi siguri ca vor reusi sa o prinda. Studiaza din timp turma de vanat si aleg cel mai potrivit vanat.

Vaneaza ziua, in special dimineata sau dupa-masa, pentru a evita pradatorii nocturni ca leii sau hienele. Locurile cu ierburi inalte le confera avantaje pentru ca au culoarea foarte asemanatoare cu cea a ierbii.

Daca lucreaza in echipa au sanse sa vaneze o prada mai mare. Imediat dupa ce prinde un vanat, ghepardul trebuie sa se odihneasca pentru asi reveni dupa efortul facut. Daca are norocul ca prin zona sa nu treaca vre-un pradator mai mare ghepardul ramane cu vanatul, altfel trebuie sa fuga pentru a se salva.

Gheparzi mananca foarte repede iar la final se ling reciproc pe bot. Gheparzii mananca in general gazele, vitei salbatici, impala dar si alte copitate de dimensiuni mici.

Aspect Ghepard

Pieptul unui ghepard este adanc, iar talia ingusta. Blana scurta a animalului este galben-inchisa cu pete negre, de diametrul 2-3 cm., permitandu-i sa se camufleze in timp ce vaneaza.

Nu sunt pete pe blana alba de pe abdomen si torace, dar exista pe coada. Capul ghepardului este mic, cu urechi ascutite si doua dungi negre, ce incep la colturile ochilor, de-o parte si de alta a nasului, si se termina la gura.

Acestea ajuta la vanatoare prin faptul ca tin razele solare departe de ochi, si astfel poate sa vada de la distante mari. Ghepardul adult cantareste intre 40 si 65 kg. Lungimea totala corpului este de 115-135 cm, in timp ce coada variaza pana la 84 cm.

Masculii tind sa fie mai mari ca femelele, dar nu este o variatie mare si este dificil a separa masculii de femele doar prin aparenta.

Comportament Ghepard

Ghepardul este a un catarator modest, vanand prada prin viteza alergarii sale si nu prin agilitatea sariturii. Ca atare, este, de departe, cel mai rapid animal terestru, si chiar daca viteza sa maxima exacta este necunoscuta, poate atinge adesea mai mult de 110 km/h.

Cel mai rapid record de viteza inregistrat de un ghepard a fost de 105 km/h, obtinut pe distante scurte (de circa 500 m) Ghepardul este, de asemenea, posesorul unei acceleratii explozive, fiind capabil de a atinge in trei secunde, pornind de pe loc, viteza de circa 110 km/h, fiind mai rapid decat majoritatea masinilor de curse.

La acest record contribuie si faptul ca, spre deosebire de restul felidelor, ghepardul are ghearele neretractile.

Advertisements

Reproducere Ghepard

Se stie ca dintre toate felinele, ghepardul este cel mai atent cu puii sai. Femelele isi cresc singure puii. Ele pot naste prima data la varsta de 2 ani, apoi din 24 in 24 de luni. Media la nastere este de 4 pui, cazurile de 8 fiind rare.

O perioada dupa nastere, mama muta culcusul din doua in doua zile, pentru ca micutii sa nu lase un miros care ar putea sa atraga animalele de prada. Vizuina este, de fapt, un loc ingust cu iarba culcata la pamant, langa terenul de vanatoare al mamei.

Aceasta este mereu in cautarea prazii, din care se infrupta numai dupa ce puii s-au saturat. Pana cand vor fi in stare sa alerge mai repede, puii sunt insa extrem de vulnerabili. Aceasta se intampla pentru ca, de dragul vitezei, ghepardul a trebuit sa renunte la apararea puilor.

Femelele nu au forta necesara sa-si pazeasca puii de lei sau hiene, si, de aceea, 50 % dintre ei sunt ucisi in primele luni de viata. Vulturii sunt una dintre cele mai mari amenintari pentru pui, nu pentru ca ii ataca, ci pentru ca pot atrage lei si hiene la un pranz castigat cu usurinta.

Leii ucid mai multi pui de ghepard decat orice alt pradator. Abia un pui din 20 ajunge la maturitate. Motivul acestui comportament agresiv poate fi acela ca leii vor sa elimine concurenta. O felina migratoare. In timpul sezonului secetos, puii pot muri si de foame. O data cu migratia ierbivorelor, iepurii si vulpile cu urechi de liliac sunt singura prada mai consistenta ce poate fi gasita in zona.

Este momentul cand mama si puii ei pornesc intr-o calatorie anuala. Femelele si puii lor sunt singurele mamifere migratoare din lume. Ca sa prospere, acestor nomazi iuti de picior le trebuie terenuri intinse de vanatoare. Pot calatori zeci de kilometri spre campiile din centrul savanei.

Puii stau cu mama lor pana implinesc 15-18 luni si se pot descurca singuri. Mama i-a invatat pana la momentul respectiv numeroase tehnici de vanatoare. In aceasta perioada, ca toti adolescentii, puii de ghepard incep sa simta gustul libertatii. Plecata la vanatoare intr-o dimineata, mama nu se mai intoarce.

Despartirea este brusca si definitiva. Puii au ajuns la varsta la care trebuie sa se descurce singuri. Libertate si pericol. Intre timp, puii ajunsi la varsta la care trebuie sa supravietuiasca prin propriile puteri au ramas singuri in imensitatea savanei. De obicei, gheparzii tineri se despart de mamele lor in anotimpul umed, cand hrana este mai usor de gasit.

Daca au supravietuit mai multi frati, ei stau si vaneaza impreuna pana cand ating varsta de 2 ani. Apoi se despart. Tinerele femele ghepard raman de obicei pe acelasi teritoriu cu mamele lor, in timp ce masculii se deplaseaza pe distante foarte mari. Comportamentul acesta instinctiv poate fi modul in care natura evita endogamia (imperecherea intre indivizi din aceeasi familie).

Despartirea are loc si datorita faptului ca femelele si masculii ghepard se confrunta cu probleme diferite la aceasta varsta. In timp ce pentru femele cea mai importanta este capacitatea de reproducere, la masculi teritoriul si iscusinta de vanator conteaza.

Poze Ghepard

Stiati ca …
  • Ghepardul este cel mai rapid animal terestru?
  • Ghepardul ajunge la 100 km/h in doar 3 secunde.
  • Un ghepard fara coada este aproape „paralizat”? Ei isi folosesc in permanenta coada pentru echilibru in alergare si chiar si in mers.
Comentarii
Toate comentariile
Comentarii