Civeta de palmier

  • Areal: Sudul Asiei
  • Habitat: padure si zonele impadurite
  • Hrana: Omnivor
  • Marime (fara coada): 53 cm (21 in)
  • Greutate: 2 – 5 kg (4.4 to 11.0 lb)
  • Viteza: 60km/h (37mph)
  • Culori: Maro, gri, negru, crem
  • Reproducere: in medie 2 pui
  • Pradatori: Lei, leoparzi, serpi mari, crocodili
  • Traieste: solitar
  • Media de varsta: 15 – 20 ani
  • Particularitati: corp lung, din fecalele ei se face cafeaua Kopi Luwak

Origine

Civeta de palmier (Paradoxurus hermaphroditus)  face parte din ordinul Carnivora, familia Viverridae. Este un animal arboricol caruia i se mai spune sau pisica indoneziana.

Poate fi intalnita pana la altitudini de 2400 m. Populeaza regiunile cu paduri de foioase si mixte cu plantatii din Indonezia, Filipine, Indochina, India, insulele Sulawesi, Palawan, Moluccas si China. Mai exact in jungla tropicala si paduri tropicale din toata Asia. Cele mai mari populatii se afla in sudul Indiei, Sri Lanka, Asia de Sud-Est si sudul Chinei. Cu timpul s-a raspandit si e fost introdusa in mai multe zone.

Este inrudita cu zibeta urmatoarele animale: geneta, mangusta, dihorul, ratonul.

In zonele native este cunoscut si sub numele de Civeta de palmier comuna (the common palm civet) sau Toddy Cat.

Desi nu este clasificata ca o specie in pericol, populatia de civeta de palmier este in scadere din cauza taierii padurii in locurile natale.

Hrana civeta de palmier

Civeta de palmier asiatica se hraneste cel mai mult cu fructe (fructe de cafea, smochine, ananas, mango, banane). In afara de fructe mai mananca insecte, viermi, broaste, serpi, soparle, rozatoare sau seva unor specii de palmieri din care se prepara vinul de palmier.

N-are gusturi rele pentru un animal care „serveste” si cafea.

Civeta de palmier este animalul din care se face celebra cafea Kopi Luwak, una dintre cele mai rare si scumpe cafele din lume, productia fiind de numai cateva tone pe an. In limba indoneziană, kopi inseamna cafea iar luwak, civeta de plamier.

 

Aspect

Are corpul lung de aproape juma’ de metru si puternic asemanator unei feline. Blana este aspra are culoarea de nuante gri-maro sau crem. Este o specie mai mica de civet care se gaseste in toate junglele din Asia si usor de recunoscut de parul sau intunecat, aspru si de ochii mari.

Civeta de palmier este un animal mai mult lung decat inalt. Are lungimea aproximativ 50 de cm si coada lunge de 40 pana la 70 cm.

Seamana la fata cu dihorul. Ochii sunt mici si rotunzi, irisul are culoarea neagra. Botul este ascutit, maxilarele puternice sunt prevazute cu dinti ascutiti. Membrele se termina cu labe puternice, degete groase si gheare ascutite. Fiind un animal arboricol poate sa se catere cu usurinta pe trunchiurile copacilor.

 

Specii de civete

  • Civeta de palmier asiatica (Paradoxurus hermaphroditus)
  • Civeta de palmier africana (Nandinia binotata)
  • Civeta de palmier dungata (Hemigalus Derbyanus)
  • Civeta de palmier Malaeziana (Viverra Tangalunga)

Civeta Malayana este cunoscuta si ca Civeta Orientala.

Subspecii

Civeta de palmier are 30 de subspecii, pentru ca nu sunt populare si despre multe din ele nu se cunosc informatii nu o sa intru in detalii. Cei interesati le pot gasi aici.

 

Comportament

In Asia si in special in India este un animal popular datorita aspectului si asemanarii lui cu pisica.

Iese dupa hrana in amurg. Vaneaza sau „culege” fructe. Sunt animale teritoriale si isi marcheaza granitele teritoriului prin glandele anale tarandu-se pe pamant.

Datorita membrelor puternice se carata usor in copac. Se urca de voie in cautare de fructe sau de nevoie pentru a scapa de pradatori.

Are un stil de viata solitar si in conditii bune traieste pana la 20 de ani. Se spune ca rareori ajunge sa fie batran.

Reproducere

Dupa imperechere femela da nastere la 2-4 pui. Gestatia poate dura cateva luni. Puii stau cu mama lor pana cresc suficient de mari ca sa se descurce singuri.

Poze civeta de palmier

Asian Palm Civet

Civeta-de-palmier-cap-rotund

Civeta de palmier fecale

Civeta de palmier hrana boabe de cafea

Civeta de palmier in captivitate

Civeta de palmier

pui de civeta de palmier