Tigrul Chinez

Tigrul Chinez de Sud

Origine

Tigrul (Panthera tigris) este o specie de mamifere rapitoare din familia felidelor, fiind una dintre cele patru specii ale genului Panthera, reprezentant al subfamiliei felinelor mari. Cuvantul „tigru” provine din grecescul „tigris” care, la randul sau, deriva din „tigri”, cuvant din persana veche, a carui radacina „taig” inseamna „rapid”.

Tigrul este cea mai mare felina și unul dintre cei mai mari rapitori tereștri (dupa urs). Sunt recunoscute 9 subspecii ale tigrului, dintre care catre inceputul secolului al XXI-lea s-au pastrat doar șase — in total 3.200 indivizi;cea mai numeroasa este a tigrului bengalez, a carei populație alcatuiește aprox. 1700 de specimene.
In sec. al XX-lea, specia tigrului a fost listata in Cartea Roșie a IUCN și in documente similare ale unor țari. in prezent, vanatoarea sau capturarea ilegala a tigrilor este interzisa in toata lumea.

Aceasta subspecie, cunoscuta si sub numele de tigrul Amoy, traieste in China Centrala si de Est. Este considerat a fi stramosul tuturor celorlalte subspecii de tigru. Tigrul din China de Sud este una dintre cele mai putin numeroase subspecii de tigru.

Din cauza vanatului ilegal, tigrul de China de Sud este in pericol sa dispara complet ca subspecie. Se estimeaza ca in prezent mai traiesc in libertate cel mult 20-30 de tigri din aceasta subspecie, care ocupa astfel primul loc in topul subspeciilor de tigru aflate in pericol de disparitie, si face parte din grupul celor 10 animale din lume considerate pe cale de disparitie.

Specialistii spun ca in zece ani, daca nu se vor lua masuri severe tigrii Amoz, cum mai sunt numiti, vor disparea.

Se spune chiar ca in ultimii 20 de ani nici un astfel de tigru nu a mai fost zarit in habitatul sau natural.

in 1977 Guvernul Chinez a dat o lege privind interzicerea uciderii tigrilor, dar a fost prea tarziu pentru salvarea acestei subspecii. in prezent se afla in captivitate 59 de exemplare de acest fel, in China de Sud, acestia fiind descendentii a numai 6 alte exemplare. S-ar putea ca diversitatea genetica sa nu mai tina mult, facand ca rasa sa dispara in totalitate. Totusi se fac eforturi pentru a salva rasa.

Cele mai citite articole

Mai mult de atat, oficialii chinezi au anuntat ca vor da un premiu de 20 000 yuani celui care va semnala prezenta unui tigru Amoy. Nu au intirziat sa apara si profitantii, un fermier chinez prezentand niste poze cu renumitul tigru. Dupa ce si-a incasat banii, autoritatile au desoperit ca totul era un fals, iar fermierul, pe langa faptul ca a dat banii inapoi a facut si 3 luni de inchisoare.

In noiembrie 2007 s-a nascut primul pui in afara Chinei, intr-o rezervatie din Africa. Organizatia „Salvati tigrii Chinei” in colaborare cu o alte organizatii de protectie a mediului din China au realizat o colaborare cu organizatia „Tigrii din Africa de Sud” pentru a reintegra tigrii din China in mediu natural.

Intelegerea s-a semnat in anul 2002 si prevedea ca un numar de tigrii din aceasta specie rara care traiau in gradinile zoologice din China sa fie dusi intr-o rezervatie din Africa de Sud. Acolo vor fi invatati sa traiasca in salbaticie, in primul rand sa vaneze, sa-si apere teritoriul.

Specialistii spera ca, odata adaptati tigrii se vor inmulti din nou si numarul lor in salbaticie va creste. Cand vor fi suficient de multi, vor fi adusi din nou in locurile de origine, adica in China.

Intre timp in China o anumita zona a fost declarata rezervatie naturala, aici conditiile fiind foarte apropiate de mediul natural de viata al tigrilor Amoy, iar primii tigri au fost deja „repatriati” cu ocazia J.O.

Hrana Tigrul Chinez

Sunt pur carnivori. Sunt cunoscuti si ca mancatori de oameni.

Caracteristici Tigrul Chinez

Masculii ating in medie 2,50 metri de la cap la coada si cantaresc aproximativ 150 kilograme. Tigrul de China de Sud are dungi scurte si late, cu spatii mai mari intre ele decat in cazul dungilor de pe blana tigrului bengalez sau a celui siberian.

Poze Tigrul Chinez

Vezi si 16 cele mai inteligente animale

Cele mai citite articole