Advertisements

Cerbul

  • Areal: Toate continentele
  • Habitat: Paduri intinse
  • Hrana: lujeri, muguri, scoarta de copac
  • Marime: 100 – 220 cm (37 – 87 inch)
  • Greutate: 100 – 300 kg
  • Viteza: 70 km/h
  • Culori: maro, crem, alb, portocaliu
  • Reproducere: 1 – 2 pui
  • Pradatori: Lupul, ursul, puma
  • Traieste: in turma
  • Media de varsta: 10 – 20 ani
  • Particularitati: Coarne impresionante

Cerbul apartine familiei Cervidae si este un mamifer din categoria rumegatoare, paricopitate . Aceasta familie cuprinde cca 45 de specii, din care se pot aminti caprioara, renul si elanul.

Caracteristice cerbului sunt coarnele ramificate care, de obicei, cresc numai la masculi. Cerbul este un mamifer ierbivor de culoare brun – roscata.

Hrana Cerb

Hrana este deficitara pentru cerb in perioada iernii, ca de altfel pentru toate cervidele.

Iarna hrana cerbului se compune din lujeri (tulpina sau portiune de tulpina subtire la plantele erbacee si ramura tanara de 1-2 ani la plantele lemnoase), muguri si uneori scoarta de copac, frunze verzi ramase sub zapada, diferite frunze si ierburi uscate, precum si plante verzi din terenurile cultivate agricol.

Advertisements

Ghinda si jirul constituie hrana de baza. Accepta si reactioneaza bine la hrana administrata complementar de om: fan, frunzare (frunze uscate servind ca asternut sau nutret pentru vite), suculente (nutreturi provenite din plante cu tuberculi si din radacinoase) si concentrate.

Aspect Cerb

Cerbii sunt mai mari decat ciutele si, spre deosebire de acestea, prezinta coarne caduce. Ca ordin de marime, masculii au greutati cuprinse intre 180-300 kg, iar ciutele intre 80-150 kg.

Masculii pierd coarnele la inceputul fiecarei luni martie, fenomen care se intinde, in functie de varsta si vigurozitatea fiecaruia dintre cerbi, chiar pana in luna mai.

La vitei, atunci cand implinesc varsta de 1 an, in luna mai, incepe cresterea primului rand de coarne, crestere care se termina in septembrie. Aceste coarne sunt, de regula, sulite lungi de 20-30 cm.

Longevitatea cerbului este apreciata in libertate la cca 18-20 ani, insa in natura cerbii ajung rar la aceasta varsta. La varsta de 12-14 ani cerbii ajung la maturitate. Varsta exemplarelor vii se apreciaza in functie de aspectul exterior si trofeu, iar cea a animalelor tmpuscate dupa uzura danturii.

In perioada imperecherii masculul mugeste, bocaneste sau boncaluieste. Speriat, are un brahnit nazal, ca de altfel si femela. Cerbii au mirosul dezvoltat, auzul bun si vazul suficient de bun.

Comportament Cerb

Cerbul se adaposteste in zonele cu paduri intinse, care cuprind portiuni de poieni sau luminisuri cu izvoare, care le ofera liniste si poseda surse de hrana.

Este intalnit si la campie destul de des, acoperind, cel putin teoretic, intreg arealul dintre zona alpina si malul marii.

Advertisements

Lupul este dusmanul natural cel mai de temut al cerbului. Pagube mai reduse fac si rasul si ursul. Mai nou cainii hoinari salbaticiti tind sa inlocuiasca lupul, mai ales in pradarea viteilor.

Reproducere Cerb

Cerbul este sociabil de toamna pana primavara, perioada in care masculii se grupeaza pe carduri conduse de un cerb tanar, iar femelele in carduri separate de ciute, conduse de ciuta cea mai in varsta. Doar cerbii foarte batrani sau foarte puternici traiesc solitari.

Imperecherea incepe in luna septembrie, mai intai in zonele de ses, apoi si la munte, terminandu-se cu a doua jumatate a lunii octombrie. Intre tauri se duc lupte aprige, pentru suprematia cardurilor de ciute.

Este de retinut ca in aceasta perioada, cerbii elimina un miros specific, usor de perceput chiar si de om. Ciutele fata, de regula, cate 1-2 vitei, foarte rar 3, care isi pot urma mama la 1-2 ore dupa nastere.

Sezonul de vanatoare este cuprins intre 01.09 – 15.12 pentru masculi iar pentru ciute se termina mai tarziu, la 15 februarie. Trofeul il constituie coarnele cu craniu sau cu o parte din acesta. Trofeele neconventionale sunt „perlele” (canini redusi), parul din coama, crucea Hubertus.

Vanatoarea se face cu carabina cu glont de la calibru 7 mm in sus. Perioada optima de vanatoare este perioada boncanitului. Metodele de vanatoare sunt la panda si dibuitul, cu sau fara chematoare (boncanitoare).

Impuscarea la goarna este interzisa de lege. Selectia masculilor se face dupa aspectul extern general al coarnelor, dupa criteriile stabilite in cazul tuturor cervidelor.

Poze Cerb

Stiati ca …
  • Cerbul are trei glande cu ale caror secretii isi marcheaza teritoriul?
  • Numai masculii au coarne
Comentarii
Toate comentariile
Comentarii